Operació Konvert

Ingressa a la presó el presumpte autor de l'enviament de les cartes bomba per un delicte de terrorisme

L'operació s'ha realitzat sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció número Quatre de l'Audiència Nacional

En el registre del seu domicili s'han trobat eines compatibles amb la confecció artesanal d'artefactes explosius

Les diverses línies de recerca inicials que apuntaven a diverses províncies d'Espanya van aconseguir finalment centrar a l'autor en Miranda de l'Ebre (Burgos)

27/01/23

Agents de la Policia Nacional van detenir dimecres passat 25 de gener en Miranda d'Ebre (Burgos) al presumpte responsable de l'enviament de sis cartes bomba contra el president del Govern, ministra de Defensa, ambaixades d'EUA i Ucraïna i Centre de Satèl·lits de la UE a Torrejón d'Ardoz, totes elles a Madrid, i a l'empresa d'armament Instalaza a Saragossa. El detingut és acusat d'un delicte de terrorisme.

La recerca, coordinada per la Comissaria General d'Informació, va comportar l'obertura de diverses línies indagatòries en diferents províncies d'Espanya. Després de determinar-se que les cartes van ser enviades per la mateixa persona i les característiques tècniques dels artefactes explosius obeïen a un mateix patró, la recerca es va orientar a centrar les localitats des d'on van ser realitzats els enviaments. Finalment, es va constatar que almenys tres de les cartes van ser remeses des de Burgos.

Una vegada situada la ciutat d'origen de les cartes, la recerca policial es va bolcar en una exhaustiva anàlisi de la traçabilitat dels components de les mateixes: els segells, sobres i elements que integraven els artefactes artesanals.

Aquesta línia investigativa va permetre identificar a l'arrestat com el presumpte autor de la remissió de les cartes i de la confecció dels artefactes explosius que contenien, tractant-se d'un individu de 74 anys d'edat resident en Miranda de l'Ebre (Burgos), qui una persona molt activa en xarxes socials i amb coneixements tècnics i informàtics.

El Jutjat Central d'Instrucció número Quatre va autoritzar l'entrada i registre del domicili de l'investigat, procedint la Policia Nacional a la seva detenció.

A l'interior del domicili, els investigadors van localitzar un taller amb eines, soldadures, elements metàl·lics i cargols compatibles amb la confecció de les cartes bomba enviades, la qual cosa sumat a les dades i evidències obtingudes durant la recerca corroboraria la seva participació, d'una banda, en l'enviament dels sis enginys explosius citats i, per un altre, l'execució d'actes preparatoris dirigits a la fabricació de nous artefactes.

En principi, es presumeix que el detingut ha confeccionat i enviat els artefactes explosius en solitari, si ben no es descarta que pogués estar influït per altres actors.