Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Interceptat un carguero amb 4.500 quilos de cocaïna a l'est de Canàries i detinguts els seus 15 tripulants

Al moment de l'abordatge per part del buc ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera es va poder observar que el carguero transportava com a mercaderia declarada 200 tones de cafè, molt per sota de la capacitat real del vaixell

Les condicions de l'operatiu naval han resultat molt complicades a causa de la situació de la mar i les grans dimensions de l'embarcació, amb 100 metros d'eslora

20/01/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han interceptat a 80 milles a l'est de Canàries un carguero de nom ‘Blume’ i bandera de Togo amb més de 4.500 quilos de cocaïna. En l'operació s'ha detingut als 15 tripulants de l'embarcació. L'abordatge del vaixell, realitzat pel Buc d'Operacions Especials ‘Fulmar’ del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va resultar de gran complexitat, donat l'estat de la mar i les grans dimensions del carguero

L'operació arrenca com a conseqüència de la col·laboració internacional, en la qual els investigadors del Servei de Vigilància Duanera, Policia Nacional i Guàrdia Civil, a partir de l'intercanvi d'informació produït entre el Centre d'Anàlisi i Operacions de l'Atlántico (MAOC-N) i el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), van determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tráfico il·lícit d'estupefaents procedent de Sud-amèrica.

Com a conseqüència d'això, l'Adreça Adjunta de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir el dispositiu aeronaval i va enviar al seu buc ‘Fulmar' per localitzar i, finalment, abordar el carguero en la matinada del dia 18.

Al moment de l'abordatge es va poder observar que el carguero transportava com a mercaderia declarada unes 200 tones de cafè, molt per sota de la capacitat real de càrrega del vaixell, la qual cosa va cridar l'atenció dels funcionaris encarregats de l'operatiu.

Posteriorment, en una inspecció de les zones comunes del carguero es va detectar la presència d'un nombre indeterminat de fardells dels habitualment utilitzats per al tráfico de cocaïna, per la qual cosa en aquest moment es va procedir a la detenció dels 15 tripulants de l'embarcació, dos ciutadans de nacionalitat albanesa i 13 de nacionalitat pakistanesa, així com a la intervenció del buc, que juntament amb els detinguts ha estat traslladat al port de Santa Cruz de Tenerife.

Dificultat de l'abordatge

Les condicions de l'abordatge han resultat molt complicades a causa de la situació de la mar i les grans dimensions del vaixell. Malgrat això, la ràpida actuació del ‘Fulmar' i els seus tripulants ha impedit que es produís un eventual transbord dels estupefaents a altres embarcacions, la qual cosa hagués compromès la detecció de la partida de contraban.

Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de Guàrdia de l'Audiència Nacional.

Aquesta operació, dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional se sumeixi a les efectuades fins avui en la denominada ‘Ruta Atlàntica' de la cocaïna, coneguda per ser utilitzada per pesquers, mercants i cargueros que, procedents de Sud-amèrica, transborden les substancies estupefaents a la meitat d'/a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.