Productes a canvi d'un “like” o correus suplantant a empreses de paqueteria són alguns dels enganys

La Policia Nacional recorda pautes perquè aquest Black Friday no es converteixi en un “Black Frau”

Les xarxes socials en ocasions s'han convertit en font d'entrada per a la difusió d'estafes, els ciberdelinqüents les poden utilitzar per oferir articles cridaners que no existeixen o per redirigir a pàgines fraudulentes

Els experts de la Unitat de Ciberdelinqüència adverteixen sobre els perills de el “typosquatting”, és a dir, entrar en una pàgina web maliciosa que té una adreça molt similar, però no exactament igual, a la del lloc veritable

Cal comprovar que s'està realitzant la compra des d'un lloc segur/segur, -hem de comprovar que comenci per https i tingui un cadenat en la barra d'adreces-, a més d'utilitzar plataformes intermèdies de pagament o targetes específiques per a compres online, prepagament o amb un saldo reduït

24/11/22

Davant la previsió d'un augment de compres durant els propers dies amb motiu del Black Friday i el Cyber Monday, els experts de la Policia Nacional recorden pautes per no ser víctimes d'estafes en les compres online o presencials. Les xarxes socials en ocasions s'han convertit en font d'entrada per a la difusió d'estafes, els ciberdelinqüents les poden utilitzar per oferir articles cridaners que no existeixen o per redirigir a pàgines fraudulentes.

Els experts en fraus i estafes cibernètiques de la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional avisen que els ciberdelinqüents aprofiten aquests esdeveniments, en els quals s'incrementen les compres i transferències virtuals, per intentar enganyar a les seves víctimes potencials.

Per evitar els càrrecs fraudulents, la suplantació d'identitat, la reconducció a una pàgina web falsa o la remissió massiva de missatges amb ofertes irreals, entre moltes altres estafes, els especialistes proposen aquestes pautes que serveixen com a protecció en qualsevol tipus de transacció:

Principals fraus que amenacen el procés de compra

Les principals estratègies que han seguit els ciberestafadores durant els últims anys, aprofitant l'ús massiu de les targetes de crèdit per realitzar pagaments i la normalització de les compres online, han estat dissenyades per aconseguir el seu objectiu d'enganyar als compradors durant les seves transaccions. Per evitar ser víctima d'aquests fraus la Policia Nacional ofereix algunes pautes:

 Cura amb productes gratis a canvi d'un like. Els ciberestafadores utilitzen les xarxes socials per publicitar articles a canvi d'un “m'agrada”, reexpedir a contactes o completar una enquesta.

 Altres vegades els “cibermalos” utilitzen les xarxes socials o el correu electrònic per oferir promocions. Assegura't que és la marca oficial la que ho envia abans de fer clic en un enllaç o descarregar arxius adjunts.

 Correu-vos suplantant a empreses de paqueteria. Si durant l'època de descomptes has realitzat diverses compres és possible que no t'estranyi rebre un mail d'una companyia de transport informant-te sobre l'estat del teu enviament. Ves amb compte en clicar als enllaços, poden codificar els arxius del dispositiu des del qual s'accedeix i demanar diners a canvi de la descodificació. Obre sol correus electrònics fiables, fixa't en el remitent.

 Quan entris en pàgines web que continguin ofertes fixa't en com està escrita l'adreça web per no ser víctima de “typosquatting”. És a dir, un usuari acaba en una pàgina web que no és la que estava cercant pel fet de teclejar malament per error la URL en el seu navegador. Els cibercriminales sovint aprofiten aquesta situació per portar a l'usuari a una pàgina web maliciosa en reservar dominis similars als legítims. Per això cal tenir molta precaució a l'hora d'escriure un domini web i verificar que els caràcters introduïts siguin correctes i estiguin en l'ordre adequat. En moltes ocasions el “typosquatting” té alteracions subtils com una lletra faltante o una altra que estigui de més.

 Si alguna cosa és massa bo per ser veritat, tal vegada no ho sigui. Els ciberdelinqüents suplanten a marques molt conegudes i publiciten articles a un preu molt per sota de la mitjana del mercat. Per tant, observa l'ortografia, el contingut de la web, comentaris,…

 És molt important tenir un antivirus actualitzat que protegeixi tant al telèfon com l'ordinador. Generalment aquest tipus de programari és capaç de reconèixer directoris web o arxius que puguin comprometre la integritat dels equips.

 Preferiblement accedeix a les web o aplicacions a través de les pàgines oficials o motors de cerca de preferència. És important evitar emprar enllaços facilitats en blogs o articles publicitaris, ja que aquests poden constituir canals directes per arribar als llocs enganyosos.

 Abans de fer una transacció fixa't que la pàgina sigui segura/segura, comprovant que l'adreça comenci per “https” i tingui certificat de seguretat i segell de confiança. Desconfia si la pàgina no té avís legal amb informació sobre l'empresa, condicions de venda, devolucions i reclamacions, entre altres coses.

 Para esment a l'aspecte de la pàgina web, que el seu disseny sigui homogeni, les imatges tinguin qualitat i totes les seccions estiguin completes i ben redactades.

Precaució a l'hora de fer pagaments a través d'aplicacions de pagament

 Per poder operar amb seguretat des de la teva smartphone deus habilitar totes les mesures de seguretat com el desbloquejo biomètric (escanejo facial, escanejo de retina, escanejo d'empremtes dactilars) o el patró de bloqueig. Així serà difícil que puguin accedir al teu telèfon o usar les aplicacions de pagament, ja que aquestes requereixen que l'usuari verifiqui la seva identitat cada vegada que desitgi accedir a elles, realitzar una transacció o comprar alguna cosa.

 La majoria de les aplicacions de pagament també permeten activar funcions de seguretat addicionals, com el doble factor d'autenticació.. Pots activar les notificacions cada vegada que es realitza una transacció o pagament. D'aquesta manera, si es produeix una activitat sospitosa rebràs una alerta gairebé en temps real.