Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Esclarits els crims de la Vega Baixa alacantina comesos en 2020 per un assassí en sèrie

El presumpte autor N. T. hauria comès/fideïcomès a Espanya tres Homicidis, un en grau de temptativa i dos consumats, a més d'un quart assassinat comès/fideïcomès a Rússia pel qual va resultar detingut en aquest país

Al juliol de 2020 va propinar diverses ganivetades a una dona en un portal de Torrevella quan va ser sorprès per un veí gràcies al com la víctima va poder salvar la vida

Dies després atacava a un home en la localitat de Los Montesinos acabant amb la seva vida després de provocar-li nombroses ferides produïdes amb un arma blanca

També se li atribueix l'assassinat d'una dona que va ser escanyada a Elx quan es trobava passejant a la seva perroEl autor es troba ingressat en un hospital psiquiàtric a Rússia després de ser detingut i jutjat per un quart crim realitzat al seu país d'origen

La col·laboració ciutadana va ser fonamental per a la seva identificació gràcies a la difusió d'un vídeo en el qual se li podia veure fugint després de l'intent d'assassinat a Torrevella

04/11/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han esclarit tres homicidis, un en grau de temptativa comesos al nostre país per un home rus entre juliol i novembre de l'any 2020 a la província d'Alacant. Es tractaria d'un assassí en sèrie que a més dels assassinats perpetrats al nostre país hauria tornat a matar posteriorment a Rússia, on ha estat detingut i jutjat per tal delicte. Actualment es troba reclòs en un hospital psiquiàtric al seu país d'origen.

Relació cronològica dels crims

La recerca va començar quan al juliol de 2020 una dona va ser atacada al portal d'un immoble a Torrevella (Alacant). La víctima es trobava realitzant labors de neteja de l'immoble deixant la porta del portal oberta, la qual cosa va aprofitar un home per entrar i propinar-li diverses ganivetades, instants després un veí va fer fugir a l'agressor amb la seva aparició salvant així la vida de la víctima. La fugida va ser captada per càmeres de vigilància de comerços pròxims que van permetre observar a l'autor corrent mentre subjectava un ganivet de grans dimensions.

Setmanes més tard, en la localitat de Los Montesinos (Alacant), va aparèixer el cadàver d'un home que va ser assassinat per arma blanca mentre treballava en el camp. Fruit de la Inspecció Ocular es van obtenir mostres d'ADN que serien fonamentals per a la identificació final del criminal. Aquests dos primers crims van ser investigats inicialment per agents de la Guàrdia Civil.

Al novembre de 2020, una dona que es trobava passejant al seu gos a Elx va ser assassinada, sent la causa de la mort l'estrangulación. De nou, es van obtenir mostres d'ADN en l'escena del crim, aquesta vegada per part d'agents de la Policia Nacional encarregats del cas.

Recerca conjunta

Gràcies a les proves d'ADN obtingudes i acarades es van poder relacionar els diferents crims, moment en què comença la recerca conjunta entre Policia Nacional i Guàrdia Civil. Després de les corresponents reunions de coordinació entre els grups de recerca de tots dos cossos les dades obtingudes van confirmar que l'autor de les morts investigades era la mateixa persona en trobar-se vestigis biològics en ambdues escenes del crim. I s'investiga igualment com a autor de la temptativa d'homicidi a Torrevella.

Finalment, l'equip conjunt de recerca va acordar al juny de 2022 sol·licitar la col·laboració ciutadana mitjançant la difusió a nivell nacional de les úniques imatges disponibles de l'autor, corresponents a la fugida del sospitós després de la temptativa d'homicidi a Torrevella. Gràcies a la col·laboració ciutadana es van rebre informacions que van permetre identificar plenament a l'autor sota les sigles N. T., nascut a Moscou però qui hauria residit a Espanya des de feia almenys quinze anys.

Les perquisicions realitzades sobre la persona de l'investigat, van obtenir declaracions dels seus afins manifestant que, al seu retorn a Espanya després de romandre a Rússia aproximadament dos anys prestant el servei militar, el seu comportament va començar a tornar-se cada vegada més estrany i violent, alhora que augmentava el consum d'alcohol i d'estupefaents.

Assassino serial detingut a Rússia

Una vegada establerta ja la identitat de l'autor de la temptativa d'homicidi, al juliol del present any, a través d'Interpol es va rebre informació en la qual es confirmava la presència de N. T. a Moscou i la seva detenció per un delicte d'assassinat, ingressant a la presó preventiva. Posteriorment va tenir lloc el judici que va concloure sent declarat malalt mental, quedant ingressat des d'aquest moment en un hospital psiquiàtric.

Finalment, les autoritats Russes a través d'Interpol, van confirmar que el perfil genètic de N. T. era coincident amb el de l'autor dels dos homicidis investigats al nostre país. El que se sumava a la seva identificació com a autor de la temptativa d'homicidi després de ser reconegut per múltiples testimonis i per la pròpia víctima.