En el Dia Europeu contra la tracta d'éssers humans

La Policia Nacional i la Policia de Romania s'uneixen en la lluita contra la tracta d'éssers humans

A través de mitjans de comunicació i xarxes socials, les autoritats espanyoles i romaneses difonen la campanya conjunta #ROMPELACADENA que, dirigida a la figura del client, pretén que prengui consciència de la problemàtica que genera la seva demanda i que inicia, o dona continuïtat, al procés d'explotació

El fenomen de la tracta d'éssers humans afecta a milers de persones, principalment dones i menors que són explotades sexualment, a més d'homes sota explotació laboral i altres menors en mendicitat o matrimonis forçats

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i un correu electrònic trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica

Cartell

18/10/22

En el Dia Europeu contra la tracta d'éssers humans, la Policia Nacional i la Policia de Romania han unit esforços per lluitar contra aquesta activitat delictiva a través de la difusió simultània d'una campanya de conscienciació. L'activitat compta amb la col·laboració de l'Agència Nacional Contra la Tracta de Persones (ANITP) en una mostra del compromís i la col·laboració entre les autoritats espanyoles i romaneses.

L'any 2021 es va difondre una campanya, pionera a Espanya, dirigida als clients que demanden serveis sexuals, figura que sempre s'havia mantingut al marge de la situació en l'explotació sexual. L'èxit aconseguit ha provocat que les autoritats policials d'Espanya i Romania apostin per llançar una campanya conjunta, presentada simultàniament en tots dos països i difosa a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. La campanya #ROMPELACADENA va dirigida específicament a la figura del client perquè prengui consciència de la problemàtica que genera la seva demanda i que inicia o, si escau, dona continuïtat al procés d'explotació. 

A Madrid, l'acte de presentació de la campanya ha estat realitzat pel comissari general d'Estrangeria i Fronteres de la.  Al seu torn, el cap de la UCRIF Central, Luis Mayandía Fernández, al costat d'altres especialistes en la lluita contra la tracta de la Policia Nacional s'han desplaçat fins a Romania per a l'esdeveniment que se celebra simultàniament.

 

Lluita contra la Tracta 

 

El fenomen de la tracta d'éssers humans afecta a milers de persones, principalment dones i menors explotades sexualment, però s'afegeix un alt percentatge d'homes per a la seva explotació laboral i, en menor mesura, a altres menors explotats en la mendicitat, per a la comissió de delictes així com matrimonis forçats.

 

Durant el passat any 2021 i el present 2022, la Policia Nacional va detectar a 168 víctimes de tracta per a explotació sexual, a més de tramitar 76 atestats relacionats amb aquesta tipologia delictiva. Respecte a l'explotació laboral es van detectar 78 víctimes i es van tramitar 22 atestats. 

 

A la mateixa franja temporal va haver-hi 662 víctimes explotades sexualment, tramitant 123 atestats, així com 604 víctimes d'explotació laboral i 80 atestats relacionats amb aquesta casuística. 

 

Col·laboració ciutadana contra la tracta

 

La Policia Nacional compta amb eines de col·laboració ciutadana per lluitar contra la tracta i, d'aquesta forma, possibilitar la participació per superar les barreres d'aquest acte execrable que imposa un jou a les seves víctimes a través de la violència. S'impulsa a utilitzar aquest recurs com a ajuda per al seu alliberament: Tots contra la Tracta.

 

A través de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu electrònic trata@policia.es, la Policia Nacional facilita la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes sense quedar reflectida la trucada en la factura telefònica.