La col·laboració ciutadana va permetre l'inici de la recerca centrada en un suposat punt de venda en un immoble

La Policia Nacional desmantella una organització criminal dedicada al tráfico d'estupefaents a Ciudad Real

S'han efectuat nou registres domiciliaris a Ciudad Real i Toledo i ha estat necessària la intervenció del GEO de la Policia Nacional davant la perillositat dels detinguts

L'organització comptava amb una xarxa d'immobles, trasters i garatges per al magatzematge, “cort” i distribució de la droga, amb extremes mesures de seguretat, així com amb complexos sistemes d'ocultació o “caletas” en els seus vehicles per al trasllat de grans quantitats de droga i diners

Deu dels tretze detinguts, als quals se'ls imputen els delictes de tráfico d'estupefaents, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes, han estat enviats a presó provisional

03/10/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal organitzat que presumptament distribuïa importants quantitats de cocaïna a Ciudad Real. Tretze persones han estat detingudes i s'han decomissat quatre quilos de cocaïna, prop de 50.000 euros en efectiu, cinc vehicles -dels quals tres d'ells disposaven de compartiments ocults tipus caleta-, una pistola simulada i una pistola HK calibri 9mm sostreta prèviament, així com caixes de munició i inhibidors de senyals telefònics. A més s'han intervingut deu litres de productes químics, 427 grams de substància de tall, premses, planxes, envasadoras al buit i uns altres útils que formaven part de la infraestructura i maquinària per al tall, adulteració i envasat de la cocaïna prèvia a la seva distribució al consumidor.

La recerca es va iniciar en el mes de març de 2022 entorn de/entorn de possibles punts de venda directa d'estupefaents a la capital i després de la primeres perquisicions van treure a la llum l'existència d'una xarxa d'adquisició i magatzematge de cocaïna des de Madrid i Toledo que finalment era adulterada i envasada per a la seva distribució al consumidor a Ciudad Real cabdal. 

Complexa estructura per a l'ocultació i distribució de la cocaïna

L'organització tenia una estructura i jerarquia perfectament definida. Part dels seus integrants comptaven amb antecedents policials per tráfico de drogues, homicidi i tinença il·lícita d'armes, atemptat a agents de l'autoritat, robatori amb violència i intimidació i violació de domicili entre uns altres.

Els investigadors de la Policia Nacional es van veure obligats a extremar les precaucions en el control i laboriós seguiment dels presumptes delinqüents davant les fèrries mesures de seguretat de l'organització i la utilització de vehicles amb compartiments ocults, també denominats “caletas”, així com d'una xarxa de pisos, trasters i garatges per dificultar la localització dels punts de magatzematge i cort de la droga. A més, utilitzaven motocicletes i patinets elèctrics per a la distribució final de la cocaïna a la ciutat per la seva major maniobrabilitat.

Els agents van detectar ja en el mes de maig de 2022 dos compartiments ocults, també denominats “caletas”,  en els vehicles dels detinguts i en l'interior dels quals es van localitzar 14.000 i 2.545 euros en efectiu com a part d'una entrega de droga en la qual els delinqüents van utilitzar un garatge i un pis de seguretat per a l'intercanvi. Les mesures de seguretat de l'organització eren tan elaborades que els policies no van poder interceptar la droga a temps, si bé van recuperar part del pagament de la mateixa en les referides caletas dels vehicles.

Fruit de les actuacions policials l'organització va reestructurar les seves operacions establint nous trasters, garatges i pisos de seguretat per dificultar la seva localització amb dispositius o compartiments ocults en els quals dipositar la droga, les armes i els diners en efectiu.

En aquesta operació han resultat detinguts els dos màxims responsables de la xarxa els qui feien ostentació d'un elevat nivell de vida fruit de la venda de cocaïna a la província en els últims anys. Dos d'ells van arribar a enviar al seu país d'origen quantitats superiors a 200.000 euros. Dels tretze detinguts des de l'inici de la recerca, deu han estat enviats a presó. Se'ls imputen els delictes de tráfico d'estupefaents, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i tinença il·lícita d'armes.

La Policia Nacional va necessitar el suport del Grup Operatiu d'Intervencions Tècniques –GOIT- per localitzar i obrir una nova caleta en un turisme en la qual s'ocultaven 1.235 grams de cocaïna. En posteriors registres domiciliaris es van detectar elaborats compartiments d'ocultació en bombones de butà prèviament buidades i que disposaven de complexos dispositius d'obertura, dispositius en endolls de paret o a l'interior de la rentadora entre uns altres.

En el macro operatiu realitzat dimarts passat 27 de setembre a Ciudad Real i Toledo els investigadors de la Comissaria Provincial de Ciudad Real han comptat amb el suport d'unitats altament qualificades com el Grup Especial d'Operacions, el Grup Operatiu d'Intervencions Tècniques -GOIT-, Guies Canins, Unitat de Prevenció i Reacció -UPR-, així com agents del Grup 33 de la UDYCO Central i de les unitats locals de policia judicial de Puertollano i Valdepeñas.

Una altra recerca de tráfico de drogues a Ciudad Real gràcies a la col·laboració ciutadana

L'operació “NOBEL II” es va iniciar gràcies a la col·laboració ciutadana per la denúncia d'alguns veïns que van donar compte del tràfec irregular de possibles compradors en un immoble de la capital. Les perquisicions policials posteriors van demostrar que es tractava de la punta de l'iceberg i que després d'aquest tripijoc de droga s'ocultava una activa xarxa d'adquisició i magatzematge de cocaïna des de Madrid per a la seva elaboració i venda a Ciudad Real i un poble de Toledo.

En els últims anys s'han realitzat diverses recerques a la província de Ciudad Real gràcies a la col·laboració ciutadana. Ja al setembre de 2021 i gràcies a la col·laboració ciutadana la Policia Nacional va finalitzar l'operació “Thomas” en la qual es va desmantellar un punt molt actiu de venda d'estupefaents situat en una zona residencial de Ciudad Real, des del qual a més es facilitava la compra de droga a menors d'edat. Es van decomissar un total de 105 grams de marihuana, 401 grams d'haixix, 505 euros en bitllets fraccionats, útils per a la venda d'estupefaents i un arma de foc semiautomàtica.

Al novembre de 2021 la Policia Nacional va dur a terme l'operació “Tetúan” en la qual novament i gràcies a denúncies anònimes a través de la web www.policia.es els agents van desmantellar un important punt d'elaboració i venda d'haixix a la capital.

Al juliol de 2022 i gràcies a denúncies anònimes la Policia Nacional va finalitzar a Ciudad Real l'operació “Pegàs” en la qual es va desmantellar un punt de venda d'elaboració i venda de drogues amb el decomís de prop de 60 grams de cocaïna i més de 6.000 euros en efectiu a més d'útils per a l'elaboració i venda.

La Policia Nacional disposa del número de telèfon 091 així com el 926-227722 perquè els ciutadans comuniquin qualsevol informació sobre el tráfico de substàncies estupefaents, de forma anònima, si ho desitgen. A més estan disponibles els canals de comunicació a través de la pàgina web oficial de la Policia Nacional www.policia.es.