Operació Saguaro

La Policia Nacional intervé un subfusell AR9 assemblat amb peces impreses en 3D

Detinguda una persona que disposava d'un taller clandestí d'impressió d'armes al seu domicili a la província de la Corunya

A més del subfusell, pràcticament finalitzat, en els dos registres efectuats s'han intervingut tres impressores 3D, diverses peces d'armes curtes elaborades amb elles a més de diverses armes prohibides -ballestes i una catana-

L'any 2020, amb la “operació Odilo”, la Policia Nacional va aconseguir desmantellar el primer taller il·legal d'impressió d'armes 3D a Espanya

Arma 3d

11/08/22

Agents de la Policia Nacional han detingut, a la província de la Corunya, a una persona per la seva presumpta participació en els delictes de fabricació i tinença il·lícita d'armes. En els dos registres practicats ha estat intervingut un subfusell AR9 assemblat amb peces impreses en 3D, pràcticament acabat, al costat d'altres peces d'armes curtes també impreses, armes prohibides i un total de tres impressores.

L'operació ha estat duta a terme per agents especialitzats de la Comissaria General d'Informació, amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de la Corunya i sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció número TRES de Betanzos.

 

Canal en xarxes socials de fabricació d'armes mitjançant impressió 3D

 

La recerca es va iniciar a principis d'aquest any quan, per part d'agents especialitzats en el ciberpatrullaje, es va detectar un canal internacional integrat per usuaris de diferents països -l'idioma dels quals majorment empleat era el castellà-, que intercanviaven informació relativa a la fabricació d'aquest tipus d'armes.

 

Després de les oportunes perquisicions policials, es va situar als diferents membres del grup majoritàriament a Espanya i Llatinoamèrica, detectant-se que un dels seus membres més actiu del grup era un ciutadà espanyol resident a Galícia. Aquest s'oferia per donar consells i facilitar documentació sobre l'elaboració d'armes en 3D.

 

Després de diverses gestions, els agents van localitzar la seva ubicació exacta i van constatar que la seva difícil localització facilitava l'activitat il·lícita del detingut sense por de ser detectat. Divendres passat es van dur a terme dues entrades i registres on es va constatar l'existència d'un complet taller situat a l'interior del domicili de l'investigat. Aquesta activitat era completada en el seu lloc habitual de treball en aprofitar els seus coneixements tècnics en la fabricació de peces metàl·liques, les quals eren necessàries per al complet assemblatge de les armes que fabricava.

 

Subfusell AR9 fabricat majoritàriament amb impressora 3D

 

El detingut disposava de gran quantitat de peces fonamentals ja confeccionades per al seu assemblatge, com una armadura i una corredissa elaborats en 3D mitjançant fibra PETG. A més comptava amb una gran quantitat de rotllos d'aquesta fibra destinats a la impressió de noves peces per a la fabricació d'armes, tres màquines d'impressió, dos ordinadors, plànols i documentació d'elaboració d'armes, una ballesta tiragomas de gran potència, una ballesta modificada pel detingut al costat d'un gran nombre de fletxes, dues mires telescòpiques o diverses armes airsoft entre altres efectes confiscats. D'aquesta forma, segons els investigadors, l'arrestat estava completant la fabricació d'un subfusell AR9, extrem que va ser avortat per la ràpida actuació policial.

 

Aquest procés d'elaboració de mestresses de “forma híbrida” (3D conjugant peces metàl·liques) s'implementava mitjançant la compra d'elements en el comerç on-line per completar de forma satisfactòria el resultat final. L'operació evidencia la intensa activitat desenvolupada per la Policia Nacional per lluitar contra l'amenaça que suposen les impressores 3D.

 

Operació Odilo

 

Al setembre de 2020 la Policia Nacional desmantellava el que seria el primer taller il·legal d'impressió d'armes 3D. En aquesta operació denominada Odilo va ser detinguda una persona a la qual li van ser intervinguts nombrosos efectes que tenien com a propòsit assemblar armes a partir de peces impreses amb aquest tipus d'impressora, entre ells dues impressores 3D, 19 armadures d'arma curta elaborats mitjançant impressió 3D i diverses peces fonamentals, la resta de les peces d'armes les obtenia per compres en internet via paqueteria postal.

 

Congrés Internacional sobre Armes de foc impreses en 3D

 

A causa del creixent nombre d'aquest tipus d'armes confiscades en recerques dutes a terme en tota Europa en els últims anys, els agents treballen amb duresa per fer front a aquesta amenaça, fruit d'això el passat mes de maig va tenir lloc a la Universitat de Leiden (Països Baixos) un Congrés Internacional sobre Armes de foc impreses en 3D, organitzat per Europol i en el qual van participar membres de la Policia Nacional.

 

Aquest esdeveniment ha estat, fins al moment, la major plataforma d'intercanvi d'informació del món sobre l'amenaça de les armes impreses en 3D i va reunir a més de 120 participants de 20 països. Al Congrés es van abordar els "últims desafiaments als quals s'enfronten les forces de l'ordre en els seus esforços per fer front a aquesta amenaça" i "van explorar els processos fonamentals necessaris per desenvolupar estratègies d'intervenció conjunta en aquest camp, inclosa la recerca tàctica i forense, el programari, els avanços científics i la legislació".