Quatre persones detingudes que han ingressat a la presó

La Policia Nacional desarticula un grup criminal ucraïnès dedicat a extorquir a compatriotes

Els arrestats utilitzaven una enorme violència per cometre robatoris i detencions il·legals a més de “bolcades” de droga

En un fet comès/fideïcomès a Benidorm, els detinguts van emmanillar i van emmordassar a tres dones que s'havien assentat recentment a Espanya fugint del conflicte bèl·lic al seu país

En els cinc registres practicats a Madrid i Màlaga han estat intervinguts efectes per cometre els il·lícits a més d'un arma de foc simulada i munició

Material intervingut

06/08/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a quatre persones que, presumptament, conformaven un grup criminal d'origen ucraïnès dedicat a extorquir a compatriotes. Els arrestats utilitzaven una violència desmesurada per cometre robatoris amb violència, extorsions i detencions il·legals, a més de planificar i executar “bolcades” de droga. En un fet comès/fideïcomès a Benidorm, els arrestats van emmanillar i van emmordassar a tres dones, si bé, una d'elles va aconseguir escapar i demanar ajuda. Els agents han realitzat cinc registres en habitatges de Madrid i Màlaga

Violent robatori a Benidorm

La recerca va començar després del robatori comès/fideïcomès el passat mes de maig a Benidorm (Alacant). Els agents van tenir coneixement del violent assalt a un habitatge on residien tres dones de nacionalitat ucraïnesa que s'havien assentat recentment a Espanya a conseqüència de la guerra al seu país. Després d'accedir al domicili, les víctimes van ser emmanillades amb bridas i emmordassades amb cinta americana.

Els autors van començar a registrar la casa a la recerca de/a la recerca de diners i efectes d'interès, moment en el qual una de les víctimes va aconseguir escapar i sortir al carrer per demanar auxili, abalançant-se sobre un vehicle que circulava. Aquest fet va provocar una fugida precipitada dels autors.

Les primeres gestions dels investigadors van permetre identificar el vehicle i, unit a les declaracions de víctimes i testimonis, es va poder determinar que l'origen dels autors també era ucraïnès. L'avanç de la recerca va permetre constatar que un dels presumptes autors podria conèixer a una de les víctimes i, per tant, podrien conèixer que aquestes disposaven d'una important quantitat de diners en efectiu que havien tret d'Ucraïna per comprar un habitatge a Espanya.

Posteriors gestions van permetre als agents la completa identificació de tots els assaltants pel que, a partir d'aquest moment, es va iniciar un control més exhaustiu de tots ells i es va detectar que el capitost del grup es desplaçava, en diverses ocasions i en el mateix dia, des de Màlaga a Alacant i Madrid. 

Líder coordinava el grup des de Marbella

L'avanç de la recerca va permetre comprovar que els implicats formaven part d'un entramat criminal dedicat, presumptament, a extorquir a compatriotes que manejaven quantitats de diners en efectiu, així com a la planificació i execució de “bolcades” de droga. Així mateix, es va poder determinar l'estructura de l'organització criminal, i identificar a un home assentat a la província de Màlaga que dirigia, organitzava i coordinava a la resta dels integrants que residien a Madrid.

Finalment, i una vegada recopilada tota la informació, els agents van establir el corresponent dispositiu que va culminar amb la detenció de quatre persones –tres a Madrid i un a Màlaga- i la realització de cinc entrades i registres domiciliaris a Madrid (3) i Màlaga (2). En ells es van intervenir efectes directament relacionats amb el robatori com a armes de foc simulades, passamuntanyes, bridas, grilletes, munició, equips de transmissions walki-takie, més de 20.000 euros en efectiu, diverses plaques de matrícula estrangeres i altres efectes provinents de la perpetración de delictes connexos a l'organització criminal. A més es va recuperar un vehicle que figurava com sostret. Després de ser posats a disposició judicial es va decretar l'ingrés a la presó de tots ells.