Una xarxa constituïda per dos clans

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada al tráfico de drogues des d'Andalusia a Galícia

Han estat detingudes 22 persones en el municipi de la Corunya de Ferrol, en la localitat de Huelva d'Ayamonte i en les localitats gaditanes de Sanlúcar de Barrameda i Jerez de la Frontera, que formaven part d'un grup dividit en dues seccions, una a Andalusia que proveïa d'estupefaents i una altra gallega que disposava de diversos pisos per a la distribució de la droga

Intervinguts 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 1.725 plantes i 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil

Armes intervingudes

21/06/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal, formada per clans gallecs i andalusos, dedicada al tráfico de drogues entre Andalusia i Galícia. El grup andalús proveïa d'estupefaent al gallec, el qual disposava de diversos pisos a Ferrol per a la seva distribució. Han estat detingudes 22 persones a Ferrol (17), Sanlúcar de Barrameda (3), Ayamonte (1) i Jerez (1) i s'han intervingut quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, 1.725 plantes de marihuana, 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil.

La recerca es va iniciar a mitjan passat mes de setembre quan els agents van detectar el desplaçament de persones vinculades al narcotràfic des de Ferrol (La Corunya) fins a la localitat d'Illa Cristina (Huelva) per negociar el trasllat d'estupefaents des d'Andalusia a Galícia. Així mateix, van planificar el trasllat a Ferrol dels contactes andalusos per continuar amb les gestions de distribució de derivats cannábicos.

Després de la realització de nombroses labors de recerca, donades les importants mesures de seguretat que adoptaven els seus membres tant en els seus contactes com en les seves comunicacions, els agents van aconseguir esbrinar l'estructura de l'entramat, així com la seva vinculació amb les màfies dedicades a la distribució d'haixix. 

L'evolució de la recerca va permetre determinar el “modus operandi” de l'organització, tant per al cultiu de marihuana com per a la distribució del derivat cannábico. A més, es va establir la ubicació de diferents immobles amb els quals explicava l'organització a manera de “guarderia” de la droga abans de la seva distribució al mercat. 

Pis de seguretat a Ferrol per allotjar als transportistes andalusos

Els investigadors van determinar que l'organització comptava amb un pis de seguretat en la localitat de Ferrol en el qual s'allotjaven els transportistes quan arribaven a Galícia amb la substancia estupefaent. En l'habitatge  es procedia al seu guarda abans de ser distribuïda entre els venedors locals. Així mateix en aquest habitatge, a la fi del mes de gener, es va produir un incendi fruit del com es van intervenir més de 25 quilograms d'haixix i es va detenir a 5 persones.

Finalment a l'abril es va dur a terme l'explotació de l'Operació “Ruta de la Plata”, en la qual es va detenir a 22 persones en Ayamonte, Ferrol, Jerez i Sanlúcar de Barrameda. A més es van realitzar registres on es van intervenir quatre armes curtes, una escopeta de canons retallats, 30.297 grams d'haixix, 300 grams de cocaïna, 1.725 plantes de marihuana, 40.000 grams de cogollos de marihuana, 1.500 grams de substància per a tall, 20.000 euros en efectiu i dos uniformes de la Guàrdia Civil.

Una de les armes intervingudesPlantació de marihuana desmantelladaPlantes de marihuana intervingudes