Tenien com a centre d'operacions la província de Màlaga

La Policia Nacional deté a dues cibercriminales dedicats a la venda de contingut audiovisual de pagament

Arrestats per delictes contra la propietat intel·lectual, contra els serveis de difusió televisiva de caràcter condicional i per defraudació de fluid elèctric

Comptaven amb un alt grau d'especialització tecnològica, ja que per perpetrar les seves activitats il·lícites utilitzaven una sofisticada infraestructura amb la qual prestaven serveis als seus clients

El perjudici econòmic ocasionat als titulars del contingut multimèdia distribuït ascendeix a més de 87.500€

04/04/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a dos ciberdelinqüents dedicats a la venda de contingut audiovisual de pagament a través d'internet i via satèl·lit. Han estat arrestats per delictes contra la propietat intel·lectual, contra els serveis de difusió televisiva de caràcter condicional i per defraudació de fluid elèctric. Comptaven amb un alt grau d'especialització tecnològica, ja que per perpetrar les seves activitats il·lícites utilitzaven una sofisticada infraestructura amb la qual prestaven serveis als seus clients. Es calcula que el perjudici econòmic ocasionat als titulars del contingut multimèdia distribuït ascendeix a més de 87.500€.

A la fi de 2019, s'inicia la recerca per la qual es va detectar una pàgina web la finalitat de la qual era la comercialització il·lícita de contingut audiovisual de pagament propietat de LaLiga, així com del contingut complet d'una coneguda plataforma de televisió sota demanda. 

Publicitat i funcionament similar a una empresa lícita

Analitzant la pàgina web, els agents van observar que oferien la possibilitat d'abonar-se als canals de televisió que oferien, el preu de la qual variava en funció de la durada del paquet contractat i del nombre de dispositius en els quals es volien reproduir els mateixos. A més, publicitaven els seus serveis il·lícits en xarxes socials i en diversos portals de compravenda d'articles online, on les seves publicacions comptaven amb gran quantitat de visualitzacions. Fins i tot, tenien associat un blog en el qual es donava suport tècnic, simulant el servei d'atenció al client que pot ofereix qualsevol empresa lícita.

Detalls de la recerca

La recerca es va enfocar en dues adreces. D'una banda, cercant la identificació de la persona que es trobava darrere de l'entramat i el descobriment de l'estructura que suportava la distribució il·lícita del senyal. I per un altre, es van investigar els mitjans de pagament que utilitzaven els investigats per rebre els ingressos pels serveis que prestaven, i que era principalment a través d'una plataforma financera de pagaments.

Aquestes dues vies de recerca van permetre la detenció a Màlaga dels principals integrants de l'entramat, els qui posseïen els servidors que  difonien el senyal pirata de televisió.

Una vegada tingut en compte el nombre de clients dels quals disposaven i els preus reals que ofereixen les empreses suplantades per accedir als serveis de CCCAM i IPTV, s'estima que el guany total obtingut pel grup criminal supera els 87.500€.