En la Comissaria General d'Informació

La Policia Nacional engega nous mecanismes per investigar la presència de sectes a Espanya

Els especialistes han habilitat el correu electrònic sectasdestructivas@policia.es perquè qualsevol ciutadà pugui comunicar fets relacionats garantint, a tot moment, l'anonimat i la confidencialitat

En l'última operació desenvolupada van ser detinguts els nou integrants d'una presumpta secta destructiva que, assentada a la província de Castelló, estava dirigida per un líder autoritari i carismàtic autodenominat com “enviat de Déu”

La secta conformava una comunitat hermètica i aïllada on les presumptes víctimes tenien limitada o anul·lada la capacitat crítica i la voluntat.

Cartell informatiu sobre sectes destructives

01/04/22

La Policia Nacional ha engegat un nou mecanisme per investigar la presència de sectes a Espanya a través del correu sectasdestructivas@policia.es que, analitzat per especialistes de la Comissaria General d'Informació, es constitueix en un canal on qualsevol ciutadà pugui comunicar fets relacionats garantint, a tot moment, l'anonimat i la confidencialitat.

En l'última operació desenvolupada, els agents especialitzats han detingut a nou integrants d'una secta destructiva que, situada a la província de Castelló, estava liderada per una persona autodenominada “enviat de Déu”. Als arrestats se'ls imputa la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a grup criminal, delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i delictes patrimonials, entre uns altres.

Secta liderada per “un enviat de Déu”

La recerca es va iniciar el passat any quan la Policia Nacional va tenir coneixement de l'existència d'una comunitat aïllada i hermètica on, presumptament, amb pretextos esotèrics i sanatoris, s'estaven cometent diferents delictes i les víctimes dels quals tenien limitada o anul·lada la capacitat crítica i la voluntat. 

El líder, autodenominat “enviat de Déu” i amb un caràcter autoritari i carismàtic, exercia tècniques de persuasió coercitiva sobre els seus seguidors des d'una posició de superioritat i utilitzant l'engany, arribant a anul·lar la seva voluntat. A aquest efecte, aconseguia mantenir uns privilegis per a ell i per a la seva família, tant econòmics com a socials. Malgrat el seu actual estat de salut, el líder continuava exercint el seu rol en la secta.

Comissió de nombrosos delictes sexuals i reunions nocturnes denominada “escoles”

La comunitat, que s'hauria establert fa aproximadament 30 anys suposadament sota finalitats humanitàries i socials com una germanor d'amics, es va ser transformant, a poc a poc, en un grup de caràcter hermètic i aïllat, difícil d'abandonar, arribant a ser l'únic entorn conegut per a alguns dels seus integrants, i en el si dels quals es duien a terme també activitats constitutives de delictes sexuals.

El líder de la secta destructiva presumptament sotmetia als membres de la comunitat a extenuantes jornades de treball dins i fora de la mateixa, a més de sol·licitar que realitzessin aportacions econòmiques sota suposades finalitats altruistes, desviant aquests diners per augmentar el seu patrimoni familiar.

Nou detinguts, tres d'ells a la presó

Aquesta complexa operació va ser executada dimarts passat 15 de forma conjunta per la Comissaria General d'Informació, Comissaria General de Policia Judicial (Unitat d'Atenció a la Família i Dona Central-UFAM) i la Brigada Provincial d'Informació de Castelló, sota la Instrucció del Jutjat d'Instrucció número 6 de Castelló de la Plana. 

A més de les detencions, els agents van practicar de forma simultània els registres d'una àmplia finca on residien i un domicili. Fruit d'aquests s'han intervingut 103 rellotges d'alta gamma i 15.000 euros al líder de la secta, així com divers material pseudo religiós i esotèric i documents sobre el funcionament de la secta.

Després de la posada a disposició judicial dels detinguts, la titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Castelló de la Plana va decretar l'ingrés a la presó del líder de l'organització i de dues dels seus col·laboradors.