En un operatiu realitzat en 10 províncies

La Policia Nacional deté a 29 persones per introduir de forma irregular a Espanya a ciutadans bolivians a través del mètode look alike

Els arrestats cedien els seus passaports espanyols a ciutadans bolivians amb similituds físiques a canvi d'un preu que oscil·lava entre 1.000 i 10.000 dòlars americans

Si eren descoberts en el lloc fronterer avisaven al titular del passaport perquè posés una denúncia per substracció o pèrdua

Els arrests s'han dut a terme a Madrid (10), Granada (7), Múrcia (3), Balears (2), Biscaia (2), Conca (1), Las Palmas (1), Navarra (1), Màlaga (1) i Albacete (1)

28/03/22

Agents de la Policia Nacional han detingut a 29 persones per introduir de forma irregular a ciutadans bolivians a Espanya a través del mètode look alike. Els detinguts, presumptament, cedien els seus passaports espanyols a ciutadans bolivians amb similituds físiques a canvi d'un preu que oscil·lava entre 1.000 i 10.000 dòlars americans. En el cas que anessin descoberts a la frontera avisaven al titular del passaport perquè posés una denúncia per substracció o pèrdua.

Entre 1.000 i 10.000 dòlars americans per usar el passaport

La recerca es va iniciar en detectar-se un augment de ciutadans bolivians en vols procedents de Bolívia, Argentina i Brasil que pretenien entrar a Espanya fent-se passar pels titulars dels documents que portaven.

Per a això, ciutadans espanyols o residents a Espanya cedien els seus passaports a nacionals bolivians amb similituds físiques perquè poguessin burlar el control fronterer en l'Aeroport Adolfo Suárez-Madrid Barajas.

Els passaports utilitzats de manera fraudulenta eren enviats a Bolívia a través d'un tercer i s'abonava una quantitat econòmica acordada entre el benefactor i l'usurpador. Quan aconseguia creuar el lloc fronterer retornava el passaport al seu titular i finalitzava el pagament, que podia oscil·lar entre 1.000 i 10.000 dòlars americans. 

En el cas que l'usurpador fos descobert en frontera, se li denegava l'entrada a Espanya i passava a la sala de retornats  a l'espera de ser retornat al seu país en el proper vol. En aquest moment, avisava al titular del document de viatge perquè posés immediatament una denúncia per substracció o pèrdua i no fos descoberta la trama.

Recerca oberta

Els investigadors van detectar que les persones implicades en la trama es trobaven en diferents punts de territori espanyol, duent-se a terme un operatiu en deu províncies en les quals s'ha procedit a la detenció de 29 persones per afavoriment de la immigració il·legal, 10 a Madrid, 7 a Granada, 3 a Múrcia, 2 a Illes Balears, 2 a Biscaia, 1 a Conca, 1 a Las Palmas, 1 a Navarra, 1 a Màlaga i un altre a Albacete. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions.