Operació coordinada per EUROPOL en la qual participa la Policia Nacional al costat de la policia romanesa i francesa

Alliberades 13 dones de nacionalitat romanesa explotades sexualment pel mètode del lover boy

Les dones eren captades a Romania i traslladades amb avió a Barcelona on les anunciaven en pàgines web especialitzades en serveis sexuals

S'han realitzat 13 entrades i registres en domicilis, sis a Romania i set a França, confiscant sis vehicles d'alta gamma, telèfons mòbils, targetes SIM i de memòria, dispositius USB, targetes bancàries, un anell valorat en 1.600 euros, 3.300 lliures turques i més de 22.000 euros en efectiu

Hi ha set detinguts per pertinença a organització criminal i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, cinc a Romania i dues a França

23/03/22

Agents de la Policia Nacional al costat de la Policia Nacional francesa i la Inspecció General de la Policia romanesa, en una operació coordinada per EUROPOL, han alliberat a 13 dones de nacionalitat romanesa que eren explotades sexualment en pisos d'Espanya i França pel mètode del lover boy. Les dones eren captades a Romania i traslladades amb avió a Barcelona on les anunciaven en pàgines web especialitzades en serveis sexuals. S'han realitzat 13 entrades i registres en domicilis, sis a Romania i set a França, confiscant sis vehicles d'alta gamma, telèfons mòbils, targetes SIM i de memòria, dispositius USB, targetes bancàries, un anell valorat en 1.600 euros, 3.300 lliures turques i més de 22.000 euros en efectiu. Hi ha set detinguts per pertinença a organització criminal i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, cinc d'ells a Romania i dues a França.

Ofertes en webs de serveis sexuals

Després de comunicacions amb la Policia Nacional francesa, es va tenir coneixement d'una organització criminal d'origen romanès, dedicada a la captació i explotació sexual de dones de la seva mateixa nacionalitat que eren trasllades a Barcelona, on tenien la seva base d'operacions. Posteriorment, eren anunciades en pàgines webs on s'ofereixen serveis sexuals i es quedaven a Barcelona o les traslladaven a pisos a Eivissa, Marsella, Montpeller i Lió, segons les demandes dels clients.

Les perquisicions dels agents van permetre esbrinar que els integrants de l'organització criminal per captar a les seves víctimes, es dirigien a dones en situació de vulnerabilitat econòmica i emocionalment inestables, utilitzant l'anomenat mètode del lover boy. El mètode del lover boy consisteix a seduir a potencials víctimes que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica i social, mitjançant costosos obsequis i promeses d'una vida millor a l'estranger. Amb aquest engany, les víctimes arriben a abandonar a les seves famílies a la recerca de/a la recerca de noves oportunitats, no obstant això una vegada que es troben en la seva nova llar, arriben a ser obligades a prostituir-se per guanyar diners per al seu controlador.

Les proves recaptades suggereixen que la xarxa delictiva va canalitzar almenys 400.000 euros en ingressos il·legals a Romania a través d'empreses de transferència de diners i de serveis de missatgeria, blanquejant posteriorment el producte del delicte mitjançant en inversions en béns immobles i articles de luxe. A més també van utilitzar part dels guanys il·lícits per finançar diferents activitats delictives.

Coordinats per EUROPOL

Els agents de la Policia Nacional, coordinats per EUROPOL, van treballar al costat de les policies francesa i romanesa durant les 13 entrades i registres en domicilis, sis d'elles en la localitat romanesa de Ploiesti. Durant l'operatiu es va detenir a cinc persones de nacionalitat romanesa i es van confiscar sis vehicles d'alta gamma, diversos terminals telefònics, targetes SIM i de memòria, USB, targetes bancàries, un anell valorat en 1.600 euros, 3.300 lliures turques i 2.200 euros en efectius.

A França es van realitzar set entrades i registre, on es van confiscar nombrosos telèfons mòbils i 20.415 euros en efectiu. A més es va arrestar a dues persones d'origen romanès a Marsella i Montpeller i van ser alliberades les 13 víctimes de tracta i explotació sexual. 

Els set detinguts van ser imputats com a presumptes autors de pertinença a organització criminal i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual.

Col·laboració ciutadana

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900.10.50.90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.