En una operació conjunta amb l'Agència Tributària

Desmantellada una macrofábrica clandestina de cigarrets amb capacitat per produir 57.600 paquets al dia

L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles a Saragossa que operava com a centre de producció, mentre que les altres tres –situades a Saragossa, Guadalajara i Madrid- eren emprades com a naus de seguretat

Comptaven amb la maquinària necessària per dur a terme les dues fases completes que duu a terme una fàbrica de tabac, des que es rep la fulla fins que surten els master o calaixos disposats en palés per a la seva venda

Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material capaç de produir 2.000.000 de paquets de cigars

12/03/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Direcció general de Lluita contra el Crim Organitzat de Bulgària, han desmantellat una macrofábrica clandestina de cigarrets. L'organització disposava de quatre naus industrials; una d'elles, localitzada a Saragossa que operava com a centre de producció, mentre que les altres tres –situades a Saragossa, Guadalajara i Madrid- eren emprades com a naus de seguretat. Comptaven amb la maquinària necessària per dur a terme les dues fases completes d'una fàbrica de tabac. Els agents han detingut a 20 persones, desmantellant així una organització criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, i fruit dels registres realitzats han intervingut nombrós material capaç de produir 2.000.000 de paquets de cigarrets.

Les perquisicions es van iniciar gràcies a l'intercanvi d'informació entre la Policia Nacional i les autoritats policials de Bulgària. Els agents van tenir coneixement de l'existència a Espanya d'una organització criminal, liderada per ciutadans búlgars i presumptament dedicada al contraban de mercaderies prohibides.

Després de mesos d'àrdues recerques, els agents van identificar una àmplia estructura criminal perfectament organitzada i jerarquitzada, que tenia a la seva disposició quatre naus industrials -a les províncies de Saragossa (2), Guadalajara i Madrid-, que la dotaven d'una gran capacitat de producció i seguretat. A més, les naus es trobaven situades en polígons industrials amb gran activitat empresarial, la qual cosa afavoria que les seves activitats il·lícites passessin inadvertides.

Una nau com a centre de producció i tres naus de seguretat

Amb l'avanç de la recerca, els agents van detectar fins a quatre espais emprats per l'organització per dur a terme la seva activitat il·lícita. El primer d'ells, es tractava d'una nau industrial de grans dimensions -situada en un polígon industrial de Saragossa- que l'entramat utilitzava com a centre de producció de grans quantitats de paquets de tabac. Estava perfectament condicionada i disposava de nombrosa maquinària especialitzada així com de diferents espais de producció. 

A més l'organització comptava amb una altra nau a la mateixa ciutat, però en un polígon industrial diferent, empleada per fer els transvasaments dels paquets de tabac ja elaborades a furgonetes per a la seva posterior distribució. Aquesta segona nau era utilitzada com un espai de seguretat on deixaven “refredar” la mercaderia fins a poder garantir la seva distribució amb seguretat, evitant que es pogués establir qualsevol relació entre el lloc des del qual es pretenia distribuir el material i el centre de producció.

D'altra banda, l'entramat tenia arrendada una altra nau a Guadalajara a fi d'ocultar els vehicles encarregats de dur a terme la distribució. En el seu interior disposaven d'un remolc de grans dimensions així com de sis llanxes semirrígidas amb embolcalls de restes d'haixix. Finalment, en un polígon industrial d'Humanes (Madrid) comptaven amb un espai destinat a rebre tota la matèria primera –tant els materials imprescindibles per fabricar els cigarrets i els paquets, com aquells necessaris per al condicionament de la nau de producció-. L'existència d'aquesta última nau augmentava la seguretat i salvaguardava el centre de producció, que és on s'enviava el material, no sense abans adoptar múltiples i diverses mesures de seguretat.

Les gestions policials practicades també van permetre identificar als membres de l'entramat criminal, alguns dels quals pernoctaven a l'interior de les naus industrials amb l'objectiu de custodiar els materials que es trobaven en el seu interior.

Disposaven d'instal·lacions i maquinària capaces de produir 57.600 paquets de cigarrets diàries

Els béns immobles arrendats per l'organització -així com la seva estructura i jerarquització- reflectien el potencial econòmic de la mateixa, que reflectia una gran especialització tant dels seus membres com de les seves instal·lacions.

La nau de producció de Saragossa comptava amb unes instal·lacions i materials capaços de produir 57.600 paquets de cigarrets al dia. Els agents van identificar a l'encarregat d'aquesta producció, resultant ser un ciutadà búlgar que dirigia tant les labors de manteniment de la maquinària com el condicionament de la nau. Aquestes funcions requeien en dos ciutadans d'origen colombià, que eren els encarregats d'instal·lar la maquinària necessària per a la producció de cigarrets així com d'aïllar acústicament el lloc. 

La maquinària instal·lada formava part d'una cadena de producció amb dues fases completes i perfectament diferenciades, des que es rep la fulla de tabac fins que surten els master o calaixos disposats en palés per a la seva venda. D'una banda, disposaven de maquinària per tallar, picar, assecar i emmagatzemar la fulla de tabac. Per un altre, també comptaven amb les eines necessàries per fabricar els paquets de 20 cigarrets i el cartonaje amb la serigrafia d'una coneguda marca. Això els permetia confeccionar els paquets, plastificar-les i agrupar-les de 10 en 10, conformant així els cartrons de tabac que quedaven llests per a la seva posterior distribució i venda.

Explotació de l'operació

A l'inici de 2022, i una vegada que l'organització havia finalitzat les labors d'instal·lació de la maquinària i el condicionament de les naus industrials, els agents van observar que els investigats es van desplaçar a Barcelona. Allí van recollir a vuit persones (set ciutadans ucraïnesos i un de búlgar), que formaven part de la mà d'obra necessària per a la producció dels cigarrets, i els van traslladar directament a l'interior de la nau de producció de Saragossa, on van romandre fins a l'explotació de l'operació. El passat mes de febrer, es va detectar com un camió de grans dimensions -que empraven de forma exclusiva per a aquest tipus de transports-  descarregava la matèria primera necessària per a la producció dels paquets i els cigarrets al centre de producció. Tan sol 11 dies després el camió tornava a la nau, aquesta vegada per traslladar el material ja fabricat a la nau de seguretat situada a un altre polígon industrial de la capital aragonesa. Després de descarregar el material, els agents van observar que el camió es va desplaçar fins a Madrid, concretament a un polígon industrial situat en Humanes, on va tornar a carregar la matèria primera allí custodiada que seria traslladada novament a la nau de producció de Saragossa. 

Finalment, a mitjan febrer, els  líders de l'organització es van traslladar a la nau de seguretat de Saragossa, on van carregar tota la mercaderia que es trobava en el seu interior en un nou camió que emprarien per a la seva distribució. Els agents van realitzar un dispositiu policial pel qual es va intervenir el vehicle, localitzant en el seu interior més de 120.000 paquets de cigarrets llestes per a la seva comercialització. 

Amb el material intervingut podrien produir-se 2.000.000 de paquets de cigarrets

La valoració realitzada, tant de la maquinària emprada com del material intervingut, així com dels materials emprats per al condicionament de les naus, evidencia la gran capacitat econòmica de l'organització desarticulada. 

En els registres realitzats, els agents han intervingut 264.000 paquets de tabac, valorades en 1.320.000 euros, 1.680 quilos de picada de tabac, dos camions, sis llanxes semirrígidas sense motor, i maquinària valorada en 1.500.000 euros, entre altres efectes. Amb tot el material intervingut, s'estima que l'organització comptava amb material per produir un total de 2.000.000 de paquets de cigarrets. A més, el perjudici econòmic a la Hisenda Pública, conseqüència de l'evasió dels impostos, està valorat en més d'un milió d'euros.