225 denúncies registrades a Espanya

La Policia Nacional presenta el balanç de les agressions a professionals sanitaris durant el 2021

La figura dels interlocutors policials sanitaris s'ha consolidat com un element fonamental en la contenció de les agressions a sanitaris

La volta a la presencialitat als centres hospitalaris i de salut, així com la vigilància del compliment de les mesures higiènic sanitàries han estat la causa de les agressions durant el passat any, sent el perfil més freqüent de l'agressor el d'home entre 36 i 55 anys i de nacionalitat espanyola

A més d'intensificar-se mesurades ja implantades com la col·laboració amb els col·legis professionals, els contactes amb els departaments de seguretat de l'àmbit sanitari i la formació als professionals de la seguretat, s'han elaborat nous projectes com és l'adaptació d'un protocol de denúncies in situ

Acte de presentació

03/03/22

La Policia Nacional ha presentat el balanç de les agressions a professionals sanitaris durant el 2021, situant-se la xifra de denúncies registrades a Espanya en 225. La figura dels interlocutors policials sanitaris s'ha consolidat com un element fonamental en la contenció de les agressions a sanitaris. La volta a la presencialitat als centres hospitalaris i de salut, així com la vigilància del compliment de les mesures higiènic sanitàries han estat la causa de les agressions durant el passat any, sent el perfil més freqüent de l'agressor el d'home entre 36 i 55 anys i de nacionalitat espanyola. A més d'intensificar-se mesurades ja implantades com la col·laboració amb els col·legis professionals de la seguretat, s'han elaborat nous projectes com és l'adaptació d'un protocol de denúncies in situ.

Durant l'any 2021 s'ha produït un augment del 14% de les denúncies d'agressions respecte a les presentades l'any anterior. Les causes benvolgudes d'aquest repunt es deuen a la volta de l'atenció sanitària de manera presencial als centres sanitaris i la vigilància del compliment de les mesures higiènic sanitàries per la Covid-19. A més, la labor de conscienciació que duen a terme els interlocutors policials sanitaris,  està impulsant la interposició de denúncies com a única fórmula per visibilitzar i poder avaluar realment la dimensió del problema.

D'altra banda, l'activitat formativa en prevenció d'agressions que duen a terme els interlocutors, s'ha adaptat a les circumstàncies i s'ha estès als professionals de la seguretat que protegeixen als sanitaris, arribant a més de 2.000 professionals de la salut i de la seguretat en aquest àmbit, sent ja més de 12.000 els professionals formats des de la implantació del protocol.

Entre 36 i 55 anys el perfil habitual tant de l'agressor com de la víctima

Durant l'any 2021, s'ha frenat la tendència a la baixa dels últims dos anys, produint-se un lleuger augment de les denúncies, si bé les xifres segueixen estant per sota de les quals es van registrar en el 2019. En total es van interposar 225 denúncies, la qual cosa representa un augment del 14% respecte de 2020.

De les 225 denúncies rebudes, un 48% ho van anar per agressions físiques, sent el col·lectiu de mèdics el que més denúncies va interposar amb un 58% del total, seguit pel de infermers que sumen un 27% i el de tècnics que suposa un 15%. Màlaga i Madrid van ser les províncies amb major nombre de denúncies per agressió, 23 en cadascuna d'elles. A més de les denúncies rebudes, els agents de seguretat ciutadana van haver de realitzar un total de 9.000 intervencions tant en hospitals com en atencions sanitàries en domicilis.

De les dades analitzades, s'ha corroborat que els dimarts van ser els dies de la setmana amb major incidència concentrant-se les agressions a la franja horària compresa entre les 10 i les 12 hores. El perfil de l'agressor detingut sol coincidir amb el d'un home d'entre 36 i 55 anys i de nacionalitat espanyola, mentre que el perfil de la víctima és una dona d'edat similar i de la mateixa nacionalitat. 

Aquestes dades s'han presentat avui a un acte en el qual han participat el Comissari General de Seguretat Ciutadana Juan Carlos Castro Estévez i el cap de la Unitat Central de Seguretat Privada i interlocutor policial sanitari Manual Yanguas, i al que han assistit també el cap de la Brigada Central d'Inspecció i Recerca de la Unitat Central de Seguretat Privada Ignacio Barbosa, així com representants del Col·legi Oficial de Metges, del Col·legi Oficial d'Infermeria i del Col·legi Oficial de Farmàcies entre uns altres.

La Policia Nacional es prepara per al futur també en aquest àmbit

Per als propers anys, la Policia Nacional adoptarà una sèrie de noves mesurades matèria preventiva d'agressions en l'àmbit sanitari. Entre elles destaquen la posada en funcionament d'activitats formatives en l'àmbit universitari, amb l'adquisició primerenca d'eines destinades a la prevenció d'agressions per a futurs professionals de la salut; campanyes de sensibilització amb l'elaboració de guies, vídeos explicatius i cartelleria amb recomanacions i eines per a la prevenció de les agressions; presència en centres sanitaris dels interlocutors policials amb el projecte “IPNS 2.0”; intensificació de la col·laboració amb col·legis professionals en matèria de formació; implantació del compte de correu electrònic ucsp.ipnsadjunto@policia.es  para assessorament a professionals de la salut durant les 24 hores del dia de qualsevol dia de la setmana; potenciació dels contactes amb els departaments de seguretat del sector sanitari; i proposta d'adaptació d'un protocol de les denúncies in situ.