En una operació conjunta de la Policia Nacional i la Policia Nacional francesa, coordinada per EUROPOL

Desarticulada una organización que facilitaba documentos falsos a delincuentes para viajar a EEUU, Reino Unido e Irlanda

El entramado falsificaba documentación, gestionaba su distribución -principalmente a nacionales de Georgia- y fijaba la ruta que debían tomar los traficados así como la logística en los países de destino o tránsito, previo pago de unos 8.000 euros por persona

Se han llevado a cabo tres registros y se ha detenido a 17 personas como integrantes de la red criminal de origen georgiano, que facilitaba los documentos de identidad y de viaje fraudulentos

26/02/22

Agentes de la Policía Nacional y de la Policía Nacional francesa, en una operación conjunta coordinada por EUROPOL, han desarticulado una organización criminal presuntamente dedicada proporcionar documentos de identidad y de viaje falsificados a personas implicadas en delitos contra el patrimonio y a migrantes para entrar de forma irregular en Estados Unidos, Reino Unido e Irlanda. El entramado, de origen georgiano, falsificaba la documentación, gestionaba su distribución -principalmente a nacionales de Georgia- y fijaba la ruta que debían tomar los traficados así como la logística en los países de destino o tránsito, previo pago de unos 8.000 euros por persona.

Durant l'operació, en la qual s'han dut a terme tres registres en domicilis, s'ha detingut a un total de 17 persones com a integrants d'aquesta, que comptava amb ramificacions en diferents països europeus –Espanya, França, Grècia, Itàlia, Lituània i Ucraïna-.

La recerca s'ha desenvolupat sota la col·laboració policial europea, coordinada per EUROPOL, i gràcies al treball conjunt amb el Grup de Cibercriminalidad de l'OCRIEST francesa, comptant amb el suport d'un expert en anàlisi forense de dispositius electrònics d'EUROPOL, així com de l'ajuda de l'Agregat del Ministeri de l'Interior de Geòrgia a Espanya. 

S'anunciaven en “la dark web”

L'entramat criminal oferia documents d'identitat i títols de viatge falsificats a través de la web, de la “dark web”  i d'aplicacions de missatgeria instantània que igualment utilitzaven per facilitar els documents falsos.

La branca espanyola, principalment assentada a la província de Barcelona, s'encarregava de la recepció i distribució de passaports procedents d'Itàlia, Grècia, Polònia, Lituània i Letònia, entre uns altres, així com de permisos de conduir de països de la Unió Europea i de Rússia. Al seu torn, realitzaven enviaments de diners cap a Geòrgia, Ucraïna, França i Alemanya, com a contraprestació a la confecció de la documentació falsificada.

A més van detectar que l'activitat delictiva també consistia a fomentar la immigració irregular a Estats Units a través de Mèxic, a Regne Unit i Irlanda proporcionant documentació falsificada fins i tot a persones dedicades a la comissió de delictes contra el patrimoni.

Registres a Espanya i França

Finalment es va desenvolupar un operatiu policial que va permetre la detenció de 14 persones en diferents províncies -12 a Barcelona, un a Girona i un a València - com a presumptes responsables de pertinença a organització criminal, falsedat documental i delicte contra els drets dels ciutadans estrangers. Per la seva banda, la Policia Nacional francesa va detenir a tres persones més en el marc del mateix operatiu.  

Durant l'operació es van dur a terme tres entrades i registres a la província de Barcelona -dues en la localitat de Manresa i una a Badalona-, en els quals s'han intervingut 2.507 dòlars, 2.155 euros, set telèfons mòbils, cinc equips informàtics, tres targetes falsificades de sol·licitant d'asil a Espanya, un passaport de Letònia també falsificat, nombrosos documents d'Ucraïna amb fotografies, dos passaports manipulats a nom d'un ciutadà d'Ucraïna, així com titulacions que habilitaven per treballar al territori nacional, en principi falsificades.

A França, s'han intervingut cinc telèfons mòbils, dos ordinadors, dues agendes, una targeta numerada per a transferències internacionals, dues cartes d'identitat de Romania falsificades juntament amb un justificant de transferència de 2.500 euros, fotocòpia d'una Carta Identitat de Romania, nombroses fotos de documents falsos en els terminals telefònics confiscats i 1.250 euros.