Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervinguts a Màlaga 750 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de pinyes tropicals

L'organització desarticulada havia constituït un conglomerat d'empreses per ocultar la importació de cocaïna des de Colòmbia fins a Espanya i la seva posterior distribució a la resta d'Europa

Els agents han detingut a cinc persones, entre les quals es troben els administradors de tres societats instrumentals, i han acreditat que l'organització comptava amb infraestructura estable en diversos ports espanyols

L'operació, duta a terme a Màlaga i València, ha permès intervenir més de 35.000 euros en efectiu, així com nombrosa documentació l'anàlisi de la qual podria acreditar l'existència d'altres possibles delictes com el blanqueig de capitals

24/02/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han intervingut en el municipi malagueny d'Alhaurín de la Torre 750 quilos de cocaïna ocults en un contenidor de pinyes tropicals.

L'organització desarticulada havia constituït un conglomerat d'empreses per ocultar la importació de cocaïna des de Colòmbia fins a Espanya i la seva posterior distribució a la resta d'Europa. Els agents han detingut a cinc persones, entre les quals es troben els administradors de tres societats instrumentals, i han acreditat que l'organització comptava amb infraestructura estable en diversos ports espanyols. L'operació, duta a terme a Màlaga i València, ha permès intervenir més de 35.000 euros en efectiu, així com nombrosa documentació l'anàlisi de la qual podria acreditar l'existència d'altres possibles delictes com el blanqueig de capitals.

La recerca va començar el passat mes de juliol quan els agents van rebre informacions procedents de la Sala Censo, la Secció de Recerca Criminal DIRAN de la Policia Nacional de Colòmbia, i del projecte SEACOP de la FIIAPP (Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques). En ella alertaven sobre l'arribada al nostre país -concretament al Port de Màlaga- d'un contenidor procedent de Colòmbia, carregat amb mercaderia legal denominada “substrat de coco” entre la qual presumptament s'ocultava cocaïna. Els agents van comprovar que l'organització comptava amb una xarxa logística que incloïa diferents punts d'introducció i distribució de mercaderia. Així mateix, van constatar que tant l'empresa importadora des d'Espanya, com les persones vinculades a ella, tenien un ampli historial relacionat amb el tráfico de drogues.

Enviaven substrat de coco per traçar rutes de prova

A la fi de juliol el contendor va arribar al port de Màlaga, si ben no va ser fins a 20 dies després quan els membres de l'organització ho van recollir i van traslladar fins a unes instal·lacions que havien llogat en Alhaurín de la Torre (Màlaga). En la façana de la nau havien penjat un cartell en el qual constaven dades fictícies, ja que ni el nom, ni el NIF, ni el telèfon figuraven a cap banc de dades oficial. A l'agost, els agents van observar com la mercaderia era de nou carregada i transportada fins a un abocador de la localitat murciana de Molina de Segura, on els investigats van abandonar el substrat de coco importat. 

La història es repeteix a mitjan setembre quan un altre contenidor va arribar al Port de Màlaga. En aquesta ocasió, el substrat de coco no va passar per la nau d'Alhaurín de la Torre, sinó que va anar directament transportat des del port fins a l'abocador de Molina de Segura. Aquest fet va permetre als investigadors  concloure que l'organització estava realitzant proves per comprovar la viabilitat de de la ruta per introduir posteriorment substancies estupefaents.

747 quilos de cocaïna repartits en paquets i ocults en pinyes

Posteriorment,  gestions policials practicades sobre la nau situada en Alhaurín de la Torre, van permetre observar com, a principis de novembre, uns operaris manipulaven el contingut d'unes caixes la mercaderia legal de les quals, suposadament, eren pinyes tropicals. Per aquest motiu, es va establir un dispositiu conjunt pel qual els agents van accedir a les instal·lacions de la seu de la societat investigada, comprovant l'existència de nombroses borses de color negre que, en el seu interior, contenien paquets de clorhidrato de cocaïna. El dispositiu va finalitzar amb la intervenció de 638 embalums que van llançar un pes total de 747,60 quilos de cocaïna. En aquest mateix acte, els agents van detenir a un individu –amb un ampli historial delictiu- que es trobava extraient els paquets de les pinyes, així com al camioner que havia transportat les pinyes fins a la nau. No obstant això, un altre dels investigats va aconseguir fugir i, actualment, es troba en crida i cerca.

Havien constituït societats per introduir la cocaïna a Espanya

En una segona fase de l'operació, es va procedir a la detenció dels administradors i gestors de les societats instrumentals que utilitzava l'organització per introduir la cocaïna a Espanya. Així mateix, es va sol·licitar una ordre internacional de detenció d'una tercera persona implicada. Per la seva banda, la recerca patrimonial realitzada va permetre identificar els béns i guanys procedents de l'activitat delictiva, malgrat l'intent d'ocultació d'aquests béns per part dels implicats.

Com a conseqüència de l'explotació operativa de la recerca, es van realitzar tres registres a la Comunitat Valenciana, fruit dels quals es van intervenir més de 35.000 euros en efectiu. Així mateix, els agents van localitzar nombrosa documentació, l'anàlisi de la qual podria acreditar l'existència d'altres possibles delictes comesos per l'organització desarticulada, com el blanqueig de capitals.

Fins al moment, els agents han detingut a cinc persones –dos ciutadans espanyols, dos italians i una dona de nacionalitat romanesa-, si ben no es descarten futures detencions.