Policia Nacional suprimirà el requisit d'alçada mínima per a l'accés al cos

La iniciativa equipararà a la Policia Nacional amb cossos civils de policia d'altres països europeus

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, destaca que la mesura “contribueix a trencar un dels sostres de cristall que impedia l'accés de la dona al cos”

L'engegada del Centre Universitari de Formació serà un element clau en el procés de transformació del model d'accés, formació i promoció en la Policia Nacional

14/02/22

La Direcció general de la Policia Nacional suprimirà el requisit d'alçada mínima per accedir al cos, una mesura que podria estar implantada en la propera convocatòria de proves prevista en 2023. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat la iniciativa aquest dilluns després de la reunió que ha mantingut amb el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, i els responsables de formació i selecció de la Policia Nacional.

Grande-Marlaska ha destacat que la mesura contribueix a trencar “un dels sostres de cristall” que impedia l'accés de la dona al cos. “L'actual regulació és més restrictiva per a la dona. El seu límit està solament dos centímetres per sota de l'alçada mitjana de les dones, mentre que en el cas dels homes el marge arriba fins als nou centímetres”, ha assenyalat el ministre.

Amb aquest canvi, la Policia Nacional s'equipara a altres cossos civils de policia de països europeus, com França, Itàlia –Carabinieri i Polizia vaig donar Stato–, Països Baixos, Finlàndia, Eslovàquia, Suècia, Noruega, Àustria, Irlanda, Regne Unit, Romania, Dinamarca i la Policia Federal d'Alemanya, cossos policials que manquen de requisit d'altura per accedir a les seves proves selectives.

Els requisits d'alçada mínima solament es mantindran per ingressar en determinades unitats especials –UIP, UPR i GEO–, on la talla afecta a l'operativitat de la labor policial específica que desenvolupen.

El nou reglament podria aplicar-se en la següent convocatòria de proves d'accés a la Policia Nacional, una vegada que s'ultimin tots els processos de negociació i consulta, així com els tràmits habituals de producció normativa.

NOU MODEL DE FORMACIÓ

En la reunió celebrada aquest dilluns a la seu de la Direcció general de la Policia s'ha analitzat també la creació del nou Centre Universitari de Formació de la Policia Nacional, aprovat el passat 28 de desembre. 

Policia Nacional està preparant els textos reglamentaris que permetran l'engegada d'aquest nou Centre, element clau en el procés de transformació del model d'accés, formació i promoció en la Policia Nacional. El nou model permetrà comptar amb agents millor formats, amb més coneixements i millors mitjans i, per tant, amb major capacitat preventiva i operativa.