Els líders de l'organització operen des de França

La Policia Nacional desarticula la branca espanyola d'un entramat que proporcionava passaports COVID falsos en la UE

S'ha detingut a un total de set persones – sis a Madrid i una a la província de Barcelona -pels delictes de falsedat documental i contra la salut pública, després d'haver constatat fins al moment la inscripció fraudulenta d'unes 1600 persones en el Registre Nacional de Vacunació

L'organització hauria captat a personal sanitari per accedir al registre i es continua investigant pel possible robatori de claus d'accés al mateix

S'anunciaven en aplicacions de missatgeria instantània aprofitant grups de temàtica negacionista en els quals oferien tant proves PCR falses com a passaports COVID falsificats

L'operació, que continua oberta, ha permès la detecció i identificació dels líders de l'organització criminal que operava des de França, les dades de la qual ja han estat posats en coneixement de les autoritats del país

25/01/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat la branca espanyola d'una organització que proporcionava passaports COVID falsos en diferents països de la Unió Europea. Han estat detingudes set persones –sis a Madrid i una a la província de Barcelona- pels presumptes delictes de falsedat documental i contra la salut pública, després d'haver constatat fins al moment la inscripció fraudulenta d'unes 1600 persones en el Registre Nacional de Vacunació. En el transcurs de la recerca es va detectar que l'organització criminal, d'una banda, hauria captat a personal sanitari que introduïa en el registre a els qui requerien les certificacions falses. A més, es continua investigant pel possible robatori de claus d'accés al mateix, claus amb les quals igualment registraven a persones no vacunades perquè els constés la pauta de vacunació completa i poguessin obtenir la documentació que necessitaven.

Els arrestats s'anunciaven en aplicacions de missatgeria instantània aprofitant grups de temàtica negacionista en els quals oferien tant proves PCR falses com a passaports COVID falsificats. L'operació, que continua oberta, ha permès la detecció i identificació dels líders de l'organització criminal que operava des de França, les dades de la qual ja han estat posats en coneixement de les autoritats del país.

S'anunciaven en grups de temàtica negacionista 

La recerca va començar a principis de gener quan es van detectar anuncis que oferien tant proves PCR falses com a passaports COVID falsificats en grups de caràcter negacionista d'una aplicació de missatgeria instantània. Els agents van poder comprovar que persones integrants de grups criminals o intermediaris d'aquests, es van introduir en aquests grups per garantir una “passada de salut” a persones que no estiguessin vacunades.

D'aquesta manera van esbrinar que el pagament que exigien a canvi de les certificacions fraudulentes era de 50 euros, en el cas d'emetre certificats de proves PCR negatives, i quantitats que oscil·laven entre els 200 i 1000 euros a canvi d'expedir passaports COVID en els quals constessin dues o tres dosis de vacunació. A més, els investigadors van poder constatar que, en la majoria dels casos, els integrants de l'organització exigien el pagament en criptomonedas, a través de comptes que havien obert en tercers països per fer més complicat el rastreig per part de les autoritats.

Una vegada que els implicats percebien el pagament els interessats obtenien el codi QR en el qual constava la pauta de vacunació fraudulenta. Als dos dies podien obtenir el passaport COVID en el qual constaven com rebudes dues o tres dosis.

Dos tipus de xarxes clientelares

Les perquisicions dutes a terme han permès detectar que l'organització havia creat dos tipus de xarxes clientelares, una a la qual cobraven al voltant de 200 euros perquè poguessin obtenir el document fraudulent, i una altra, amb major poder adquisitiu, a la qual s'exigia un pagament de 1000 euros per introduir-les en el registre amb la pauta de vacunació completa.

Després d'identificar als intermediaris a Espanya de la xarxa criminal, es va dur a terme un operatiu que va permetre la detenció de tots ells, així com la identificació dels líders de l'organització. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions. Les 1600 persones que han adquirit les proves fraudulentes han quedat subjectes a recerca.