Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Interceptat un pesquer amb 560 quilograms de cocaïna al nord de Canàries

El buc d'operacions especials ‘Fulmar’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, en una operació internacional coordinada pel MAOC-N i el CITCO, va abordar el pesquer carregat amb la cocaïna, valorada en uns 30 milions d'euros

Detinguts els seus set tripulants, sis brasilers i un ciutadà francès#

21/01/22

En una operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, s'ha interceptat a unes 230 milles nàutiques al nord de Canàries un pesquer de 19 metros d'eslora, de nom ‘Mestre Doca I’, amb bandera de Brasil, que transportava 560 quilograms de cocaïna.

En el marc de la col·laboració internacional a través de l'intercanvi d'informació entre el MAOC-N (Centre d'Anàlisi i operacions de l'Atlántico) i el CITCO (Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat), els investigadors de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària havien arribat a determinar la possible implicació d'una embarcació sospitosa de tráfico il·lícit d'estupefaents procedent de Sud-amèrica, donant així pas a la fase d'explotació de l'operació. 

 

A partir d'aquest moment, Vigilància Duanera de l'Agència Tributària va establir l'oportú dispositiu aeronaval, que va donar com resultat la localització del pesquer per part del patruller ‘Fulmar' de l'Agència Tributària en la matinada del dia 19. L'embarcació sospitosa, en detectar la presència dels agents de Vigilància Duanera, va realitzar maniobres evasives i va emprendre la fugida, la qual cosa va incrementar les sospites que estigués realitzant alguna activitat il·legal.

 

Al moment de l'abordatge es va poder observar que el pesquer transportava una important quantitat de fardells dels habitualment utilitzats per al tráfico de cocaïna, per la qual cosa, en aquest moment es va procedir a la detenció dels set tripulants de l'embarcació, sis brasilers i un francès, així com a l'aprehensió del buc, que ha estat traslladat al port de Santa Cruz de Tenerife en el matí d'avui. L'operació ha estat dirigida i coordinada per la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional.

 

Abordatge en ple temporal 

 

Les condicions de navegació i d'assalt van resultar molt complicades a causa de la mala situació de la mar, en realitzar-se les actuacions a la meitat d'/a la meitat d'un temporal. Malgrat això, la ràpida actuació del buc d'operacions especials ‘Fulmar' i dels seus tripulants va impedir que es produís el transbord dels estupefaents a altres embarcacions, la qual cosa hagués dificultat la detecció de la partida de contraban.

 

Tant els detinguts, com l'embarcació, la droga i les diligències policials passaran a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció en funcions de guàrdia de l'Audiència Nacional.

 

Aquesta operació és una més de les efectuades en la lluita contra el tráfico de drogues en la denominada ‘ruta atlàntica de la cocaïna', coneguda per ser utilitzada per pesquers que, procedents de Sud-amèrica, transborden les substancies estupefaents a la meitat d'/a la meitat de l'Atlàntic per a la seva posterior introducció en el continent europeu.