En una operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària, en col·laboració amb l'Oficina Europea de la Lluita contra el Frau

Desmantellades cinc fàbriques il·legals de cigarrets i dues plantacions de marihuana

Vuit persones han estat detingudes durant els 18 registres duts a terme en domicilis i naus industrials de les províncies de Cadis, Jaén, Màlaga i Sevilla, els qui distribuïen el tabac i les substancies estupefaents a nivell nacional i internacional

S'han confiscat 4.600 quilograms de tabac de picada, 1.182 plantes de marihuana en fase de creixement i una altra plantació en fase de muntatge, paquets de tabac de diferents marques, un arma simulada, dues armes de foc i munició, entre altres efectes

L'organització comptava amb una capacitat de producció de dos milions de cigarrets al dia i havia incorporat una maquinària sofisticada que permetia recuperar les deixalles de tabac de la pròpia fabricació per generar nou producte

21/01/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària i en col·laboració amb l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau, el Servei de Duanes del Regne Unit i la Guàrdia vaig donar Finança d'Itàlia, han desmantellat un total de cinc centres de producció il·legal de cigarrets i dues plantacions “indoor” de marihuana a les províncies de Cadis, Jaén, Màlaga i Sevilla. Vuit persones de nacionalitats espanyola, ucraïnesa i moldava han estat detingudes com a presumptes membres d'una organització criminal que distribuïa nacional i internacionalment el tabac i les substancies estupefaents.

S'estima que l'organització comptava amb una capacitat de producció potencial de dos milions de cigarrets al dia en el cas que fessin un únic torn de vuit hores. 

Les recerques van començar a mitjan 2021, quan es va tenir coneixement de l'arribada a Espanya d'un camió procedent de països de l'est d'Europa, en l'interior del qual transportava efectes destinats a la fabricació de tabac il·legal, concretament màquines o peces per al muntatge d'una planta productora de cigarrets i el material necessari per a la seva fabricació.

Els agents van poder comprovar que aquest vehicle realitzava viatges amb freqüència, dirigint-se sempre als mateixos llocs, situats en la localitat de Jaén de Villacarrillo, Carmona (Sevilla) i en les localitats gaditanes de Medina Sidonia i Jerez de la Frontera. Les labors d'observació d'aquests emplaçaments van permetre detectar que, al seu torn, es produïen moviments d'efectes fins a un total de 18 llocs, concretament tres domicilis i 15 naus industrials de diferents tipus que estaven vinculats entre si.

Una vegada constatats aquests extrems, i davant la possibilitat que s'estigués cometent un delicte contra la propietat industrial i de contraban, es va planificar un dispositiu policial per procedir a l'entrada i registre dels domicilis i de les naus industrials localitzades, així com per detenir als responsables i intervenir els efectes que es localitzessin. D'aquesta manera, vuit persones van ser detingudes, tres d'elles com a presumptes responsables de l'organització i cinc com a col·laboradors i membres de la mateixa.

Dues fàbriques completes per produir tabac

Es va determinar, a més, que existien dues fàbriques completes en disposició de produir tabac, situades a Medina Sidonia i en la localitat sevillana d'Utrera, amb la maquinària necessària per al seu empaquetat i envasat. També disposaven de la infraestructura precisa per allotjar en les instal·lacions a treballadors de forma permanent. Tres emplaçaments situats en Carmona, en la localitat malaguenya d'Antequera i en la de Jaén de Chilluévar es trobaven equipats amb la maquinària necessària per processar la fulla de tabac i facilitar a les altres la matèria elaborada.

Entre els diversos efectes confiscats a l'organització, es troba una ‘recuperadora', maquinària de gran sofisticació i molt nova en l'historial de fàbriques de tabac desmantellades fins avui. Es tracta d'una màquina que permetia recuperar les deixalles de tabac de la pròpia fabricació per produir nou producte. 

Els agents van intervenir a l'organització criminal un total de 4.600 quilograms de tabac de picada, 400 quilos de strips (fulla trossejada i tractada), 573 paquets de tabac de diferents marques, un camió, 2.335 euros en efectiu, un arma simulada, dues armes de foc, munició i divers material emprat per a la fabricació, embalatge i emmagatzematge del tabac. Els investigadors estimen que l'organització hauria destinat almenys dos milions d'euros d'inversió per engegar la cadena de producció.

En el transcurs de l'operació es va localitzar, al seu torn, una plantació completa de marihuana allotjada a l'interior d'una nau d'Utrera, formada per 1.182 plantes en fase de creixement, i una altra plantació en fase de muntatge en Chilluévar.