Operació conjunta de la Policia Nacional i EUROPOL

Desmantellat un entramat polidelictivo especialitzat en el tráfico il·lícit de migrants entre Espanya i Algèria

Els arrestats, 24 persones en total, estaven assentats principalment a la província d'Alacant i conformaven dos grups estructurats i coordinats dedicats a l'entrada il·legal d'immigrants en territori nacional a través d'embarcacions

El cost dels desplaçaments variava si el punt de destinació era Almeria o si, a través de carretera utilitzant el mètode “llançadora”, eren traslladats fins a Alacant o França

Els trajectes marítims de retorn a Algèria eren utilitzats per recolzar la fugida de fugitius de la Justícia i per al transport de drogues i objectes robats

Els agents van realitzar nou registres en habitatges i quatre inspeccions en locals, tots ells a Alacant, on van intervenir diners en efectiu, tabac de contraban i diverses substancies estupefaents, entre elles “cocaïna rosa”

Agents de Policia Nacional i EUROPOL

10/01/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, han detingut a 24 persones integrants d'un entramat polidelictivo especialitzat en el tráfico il·lícit de migrants entre Espanya i Algèria. Els trajectes marítims de retorn eren utilitzats també per recolzar la fugida de fugitius de la Justícia i per a la introducció i transport de drogues i objectes robats des d'Espanya fins a Orà. La recerca té el seu origen en una altra operació policial en la qual es va dur a terme el desmantellament d'una organització criminal establerta a Espanya i amb cèl·lules assentades a Múrcia, Alacant i Almeria.

Quatre grups en l'estructura criminal

L'entramat investigat estava conformat per dues organitzacions criminals perfectament estructurades sota una exhaustiva coordinació. Es trobaven establertes a la província d'Alacant, encara que el seu àmbit d'actuació aconseguia altres províncies nacionals, principalment Almeria, així com altres països de l'Espai Schengen, fonamentalment França.

Ambdues organitzacions seguien el mateix mètode, empraven quatre grups de treball, cadascun amb funcions i tasques perfectament diversificades, estructurades i repartides. De connivència amb organitzacions criminals assentades a Algèria, utilitzaven embarcacions de diferents grandàries per garantir l'entrada il·legal d'immigrants en territori nacional, especialment accedint a través del litoral d'Almeria. 

Dels quatre grups, existia un grup de comandament, cúspide de la piràmide, encarregat de l'organització, coordinació i repartiment de tasques dels restants membres de la xarxa. Un segon grup, amb funcions de transport, s'encarregava de recollir als migrants a la seva arribada en pastera, els traslladava als pisos de seguretat a Alacant i d'aquí a altres ciutats espanyoles o a França. Així mateix, existia un tercer grup dedicat a controlar i ocultar als migrants durant la seva permanència temporal en els quatre pisos de seguretat situats a la ciutat d'Alacant, facilitant-los els mitjans necessaris per a la seva subsistència a Espanya, com a manutenció, drogues o telèfons mòbils. Finalment, es va detectar un quart grup integrat per “canviadors” la comesa dels quals era el de finançament, facilitant els diners necessaris als immigrants per abonar els serveis sol·licitats pels traficants. Aquesta dinàmica es realitzava a través del sistema subrepticio de transferència de diners “Hawala”, basat en la confiança entre parts i consistent en l'intercanvi de divises sense que es produeixi un moviment físic de diners.

Mètode “llançadora”

Aquests desplaçaments també s'efectuaven des de França amb destinació Algèria, passant per les ciutats d'Alacant i Almeria. Prenien aquesta ruta els migrants que desitjaven tornar per llocs no habilitats intentant eludir així els controls fronterers. Així mateix, utilitzaven aquesta via de tornada els pilots d'embarcacions pertanyents a xarxes algerianes que es veien obligats a romandre una temporada a Espanya a causa d'incidències esdevingudes durant la seva travessia marítima. 

Aquesta xarxa emprava el mètode denominat “llançadora” per portar a efecte els encreuaments fronterers entre Espanya i França. Procediment consistent a fer ús d'un vehicle que circula davant del que porta als migrants amb motiu d'alertar de la presència policial i garantir l'èxit del trasllat.

Els costos dels desplaçaments eren diversos depenent dels punts d'origen i destinació: d'Algèria a Almeria fins a 5.000 €, d'Almeria a Alacant entre 200 i 600€ i d'aquesta ciutat a França entre 700 i 1.000 €.

Fugitius i tráfico de drogues

Gràcies a l'operació policial s'ha pogut desarticular l'entramat criminal responsable de traficar amb més de 250 víctimes en 54 episodis migratoris esdevinguts en els últims mesos. Ambdues organitzacions donaven suport a xarxes algerianes dedicades al tráfico de migrants, emprant la ruta marítima des d'Orà passant per Almeria i retorn a Orà. Utilitzaven la costa d'Almeria com a punt d'entrada i tornada clandestins, la qual cosa afavoria la fugida fins a Algèria d'immigrants amb causes judicials pendents, pròfugs o fugitius que es trobaven a Europa.

A més, l'entramat es dedicava al tráfico de drogues i al tráfico d'objectes robats, elements de petita grandària però d'elevat valor, introduint a Algèria substancies estupefaents, com a èxtasis i psicofármacos, on el seu preu és fins a cinc vegades superior al d'Espanya. També dispositius electrònics diversos com a telèfons o tableta, joies, or, patinets o rellotges, actuant sobretot en platges d'Alacant i comptant amb especialistes tècnics per a la desactivació de localitzadors i rastrejadors. Aprofitaven l'arribada d'embarcacions amb immigrants a bord per carregar-les amb aquestes substàncies tòxiques i objectes d'il·lícita procedència i introduir-los clandestinament a Orà, on tenien una cèl·lula de col·laboradors encarregada de la seva posterior venda.

Intervinguts diversos efectes sostrets

L'operatiu policial va culminar amb 24 detinguts –Alacant (22), Almeria (1) i Jaén (1)- pels presumptes delictes de Pertinença a Organització Criminal, Contra els Drets dels Ciutadans Estrangers, Contra la Salut Pública i Encobriment. A més, els agents van realitzar nou diligències d'entrada i registre a Alacant i quatre inspeccions en diferents establiments comercials d'aquesta mateixa ciutat. 

En total es van intervenir més de 40.000 euros en efectiu -tant en divisa nacional com en dinares algerians-, quatre vehicles, tres quilos i mitjà d'èxtasi de la substància anomenat “tusi” o col·loquialment “cocaïna rosa”, 56 grams de fenciclidina i 710 paquets de tabac de contraban. Així mateix es van localitzar nombrosos efectes sostrets tals com 61 terminals mòbils, tres bicicletes de competició, patinets elèctrics, diversos dispositius electrònics, diversos documents d'identitat de terceres persones, targetes bancàries i nombrosa documentació vinculada amb la recerca.

 

Material intervingut