Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Intervenidos más de 600 kilogramos de cocaína que iban a ser introducidos en España a través del Puerto de Algeciras

L'operació, emmarcada dins del Pla Meridional, ha finalitzat amb la detenció de set persones i la desarticulació d'un entramat empresarial situat a la ciutat gaditana de Jerez de la Frontera

El modus operandi d'aquesta organització criminal consistia en la introducció de la substancia estupefaent oculta en la mercaderia legal declarada de plàtans

07/12/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, han desmantellat un entramat empresarial situat a la ciutat gaditana de Jerez de la Frontera, en confiscar més de 600 quilograms de cocaïna que una organització criminal pretenia introduir a Espanya ocultant-los entre mercaderia legal. L'operació, que ha acabat amb la detenció de set persones pels presumptes delictes de pertinença a organització criminal i tráfico de drogues, s'emmarca dins del Pla Meridional, destinat a la lluita contra el narcotràfic en el Camp de Gibraltar.

Les recerques van començar sobre un possible entramat empresarial dedicat a la importació de grans quantitats de cocaïna des de Sud-amèrica mitjançant contenidors marítims. Per a això, l'organització disposava de diverses empreses, amb les quals feia importacions de mercaderia legal amb l'objecte d'ocultar la substancia estupefaent. Fruit de la col·laboració i coordinació internacional, es van confiscar al voltant de 305 quilograms de cocaïna en el port colombià de Barranquilla. Aquesta substancia estupefaent es trobava oculta entre la mercaderia legal, tenint com a destinació final Espanya, concretament, una de les empreses que els membres de l'organització criminal espanyola tenien al seu nom.

Com a conseqüència d'aquesta confiscació, els grups de recerca van intensificar les vigilàncies i seguiments sobre les persones relacionades amb l'entramat empresarial, els qui serien els receptors de la mercaderia il·lícita confiscada a Colòmbia. Després d'ardus mesos de treball, novament a través dels canals de cooperació i col·laboració internacional, es va rebre informació per part de les autoritats colombianes, així com de la Fiscalia Especial Antidroga del Camp de Gibraltar, procedent de la Policia Nacional de Colòmbia, sota l'adreça de la Fiscalia General d'aquest país, en la qual s'informava de l'arribada al Port d'Algesires de dos contenidors sospitosos d'ocultar entre la mercaderia legal de plàtans declarada, una important quantitat de cocaïna.

Aquests dos contenidors van ser descarregats en el Port d'Algesires. De manera paral·lela, els grups de recerca actuantes van iniciar els tràmits pertinents, sol·licitant l'entrega vigilada de tots dos, la qual va ser autoritzada per part de la Fiscalia Especial Antidroga del Camp de Gibraltar. Els agents van procedir al reconeixement de tots dos contenidors. En un d'ells es va localitzar, entre la mercaderia legal, un total de 244 tableta que van llançar un pes brut aproximat de 300 quilograms de cocaïna. L'altre contenidor va donar negatiu en la troballa de substàncies estupefaents entre la càrrega declarada.

Una nau en obres per realitzar la descàrrega de la droga

Dos dies més tard, el contenidor en el qual s'ocultava la droga va sortir del port algecireño transportat en un camió que tenia com a destinació l'aparcament d'un polígon industrial de Jerez de la Frontera, on es va mantenir estacionat durant tota la nit. A primera hora d'el matí de l'endemà, el dispositiu operatiu establert a la zona va començar a observar moviments estranys d'un vehicle que es trobava en clara actitud de control dels moviments del camió. Seguidament, va aparèixer en el lloc altre vehicle amb tres persones, els qui van interactuar amb el camioner.

Després de la conversa entre els quatre individus, el camioner va introduir la càrrega del camió en una nau que es trobava a escassos metros. En aquest moment, els agents actuantes van poder comprovar que la nau es trobava en obres, no tenint maquinària frigorífica en el seu interior per mantenir la cadena de fred del carregament de plàtans que es trobava en el contenidor, motiu que va fer pensar que es materialitzaria la descàrrega de manera fraudulenta, amb la finalitat de recollir la substancia estupefaent oculta entre la mercaderia.

L'actuació conjunta entre la Policia Nacional i el Servei de Vigilància Duanera va permetre sorprendre a l'interior de la nau als membres de l'organització criminal quan descarregaven la droga oculta entre les caixes de plàtans. Com a conseqüència d'això, es va procedir a la detenció de les quatre persones que es trobaven en la nau. Paral·lelament a les quatre detencions anteriors, els agents van tornar a detectar el vehicle que controlava al camió des de primera hora d'el matí, advertint que era conduït per un integrant de l'organització, qui, en observar la presència policial, va accelerar amb la intenció de marxar-se de la zona, sent interceptat i detingut.

Arrestats el conductor del camió i la copropietària de les empreses

Les detencions van finalitzar amb l'arrest d'altres dues persones. D'una banda, va ser detingut el conductor del camió que va fer el trajecte inicial des del Port d'Algesires fins al polígon industrial de Jerez de la Frontera, mentre que d'altra banda es va detenir a la copropietària de les empreses importadores dels dos enviaments de substància estupefaent.

El modus operandi d'aquesta organització criminal consistia en la introducció de la substancia estupefaent en la península amagant-la entre la mercaderia legal. Aquest sistema és conegut com a “d'empresa a empresa”, i destaca per la dificultat que suposa per a les unitats investigadores la seva detecció, ja que les empreses triades compten amb un elevat moviment comercial marítim legal i un històric comercial en principi fora de qualsevol sospita per les autoritats policials.