Tres detinguts a Alacant i Madrid

La Policia Nacional desarticula la branca espanyola d'una organització dedicada a l'afavoriment de la immigració il·legal de ciutadans bangladesíes

El trasllat migratori complet des de Bangladesh a Espanya durava més d'un any i costava una mitjana de 12.000 euros a cada migrant

L'entramat criminal al que pertanyien els arrestats és responsable de diferents episodis migratoris clandestins des de Marroc a Espanya per via marítima i, presumptament, estaria implicat en la mort de set persones en un naufragi ocorregut en 2019

01/12/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat la branca espanyola d'una organització criminal transnacional dedicada a l'afavoriment de la immigració il·legal de ciutadans bangladesíes. Han estat detingudes tres persones a Alacant (2) i Madrid, ingressant un d'ells a la presó. El trasllat migratori complet des de Bangladesh a Espanya durava més d'un any. L'organització a la qual pertanyien cobrava una mitjana de 12.000 euros a cada migrant per l'itinerari cap a Espanya, estimant uns beneficis que podrien ascendir a milions d'euros. L'entramat criminal al que pertanyen els arrestats està presumptament implicat en, almenys, set homicidis, sent responsable d'organitzar diferents episodis migratoris clandestins via marítima des de Marroc a Espanya, utilitzant embarcacions no aptes per a les navegacions transatlàntiques.

Xarxa transnacional

Els membres de l'organització criminal estaven assentats a Bangladesh, Índia, Mali, Dubai, Algèria, Marroc i Espanya. Un dels capitosts de l'organització es trobava a la ciutat de Madrid, on facilitava al tráfico de persones d'origen bangladesí cap a Espanya. Gestionava la recepció dels migrants després de creuar d'Algèria a Marroc de forma clandestina, després de ser assistits pels passadors de l'organització. També s'encarregava de l'allotjament dels migrants en una xarxa de pisos situats a Fes, Tànger i Rabat, així com de l'encreuament en embarcacions des de Marroc a Espanya. 

L'organització cobrava una mitjana de 12.000 euros a cada migrant pel trànsit cap a la destinació. D'aquesta xifra, 5.000 euros corresponien a l'encreuament de Marroc a Espanya utilitzant embarcacions, quantitat que retenia el col·laborador assentat a Madrid a canvi d'un percentatge de la mateixa. S'estima que els beneficis obtinguts per la xarxa criminal, establerta en tots els països de la ruta migratòria entre Bangladesh i Espanya, podrien ascendir a milions d'euros.

Recerca policial

L'operació policial ha aconseguit desarticular la branca espanyola i marroquina de l'organització criminal transnacional i ha quedat acreditada la seva gran capacitat operativa, estabilitat i permanència en el temps, així com el seu alt nivell d'implantació en tots els països involucrats en la ruta. L'operatiu policial ha culminat amb tres detinguts a Alacant (2) i Madrid pels presumptes delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers i delicte d'homicidi.  

Els investigadors han constatat que el cap de la branca espanyola i marroquina d'aquesta organització criminal transnacional havia abandonat Espanya just després de l'enfonsament de l'embarcació, posant-se així fos de l'abast de les autoritats espanyoles. Durant aquest temps va romandre a Dubai i Marroc, sent localitzat en el mes d'octubre pels investigadors d'Alacant precipitant que es culmini  la recerca. 

Així mateix, s'ha realitzat una inspecció en un local del districte de Lavapiés a Madrid i s'han intervingut quatre telèfons mòbils, un ordinador, 15 000 euros en efectiu, una màquina d'explicar bitllets i diversa documentació relacionada amb la recerca.

Copejats i amenaçats

Gràcies a la recerca, els agents han constatat que la xarxa criminal a la qual pertanyien va estar presumptament implicada en el naufragi esdevingut el 26 de novembre de 2019 pel qual van morir diverses persones. Partint de Nador en una embarcació molt petita en proporció a la seva ocupació la qual presentava deficiències visibles pel que els integrants de l'organització van copejar amb pals i van amenaçar a punta de ganivet als migrants perquè aquests pugessin a l'embarcació, doblegant així la seva voluntat. 

Una vegada en ruta amb destinació a Espanya, el motor va deixar de funcionar i l'embarcació abans esmentada va començar a enfonsar-se. Van morir migrants d'origen subsaharià i de Bangladesh i els seus cossos van ser llançats a l'aigua. Les embarcacions no complien les mínimes condicions de seguretat, atès que els membres de l'organització no facilitaven armilles salvavides, fent-los entrega únicament de cambres d'aire de color negre desinflades sense preocupar-se de si sabien nedar.