A la província de Jaén

La Policia Nacional recupera una falcata íbera de gran valor històric procedent d'espoli

La peça recuperada, datada entre els segles III i II a. de C., va ser localitzada a través d'una publicació en una coneguda xarxa social

El fet que la peça no hagi estat amortitzada –això és, inutilitzada després de la mort del guerrer al que va pertànyer, la qual cosa es fa generalment doblegant la seva fulla a cops- augmenta significativament el seu valor, ja que resulta difícil trobar peces en aquest estat

Els agents han detingut a una persona i han recuperat altres 202 peces arqueològiques

Falcata íbera i altres peces recuperades

24/11/21

Agents de la Policia Nacional han recuperat una falcata íbera de gran valor històric procedent d'espoli.

La peça recuperada, datada entre els segles III i II a. de C., va ser localitzada a través d'una publicació en una coneguda xarxa social. A més, el fet que la peça no hagi estat amortitzada –això és, inutilitzada després de la mort del guerrer al que va pertànyer, generalment doblegant la seva fulla a cops- augmenta significativament el seu valor ja que resulta difícil trobar peces en aquest estat. Els agents han detingut a una persona i han recuperat altres 202 peces arqueològiques. 

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una publicació, en una coneguda xarxa social, en la qual un usuari duia a terme una consulta en relació a una falcata íbera, amb empunyadura de cap d'au, procedent d'espoli. Després de diverses gestions policials -i amb l'objectiu de confirmar l'existència de la peça arqueològica, determinar la seva ubicació i recuperar-la- els investigadors van aconseguir identificar a la persona que estava oferint-la para la seva venda, resultant ser un ciutadà espanyol amb residència en una localitat de la província de Jaén.

Localitzades altres 202 peces arqueològiques de gran valor històric

Després de diverses gestions, els  agents van comprovar que l'investigat tenia en el seu poder la falcata, motiu pel qual van intervenir la peça i ho van detenir com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric i un altre d'apropiació indeguda. A més, van localitzar altres 202 peces que també van ser recuperades.

La falcata íbera recuperada, datada entre els segles III i II a.C, consta d'una empunyadura d'au, amb possibles restes de plata en la fulla, i es troba en molt bon estat de conservació i integritat. Així mateix, el fet que la peça no hagi estat amortitzada –això és, la inutilització de les armes quan el guerrer al que pertanyen mor i és enterrat perquè ningú les pugui usar; generalment ho fan a cops, doblegant la seva fulla, i així és com solen aparèixer en contextos funeraris- augmenta significativament el seu valor, ja que és molt poc habitual trobar peces en aquest estat.