Dins del Pla de la Policia Nacional contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual

La Policia Nacional deté a dues persones com a integrants d'un xarxa criminal dedicada a la tracta sexual de dones nigerianes

Les detencions s'han dut a terme a la província de València, on els agents han alliberat a una dona controlada plenament per l'organització i que havia estat sotmesa a un ritual de vudú

En arribar a Espanya, el grup criminal li havia imposat un deute de 38.500 euros que havia d'abonar exercint la prostitució

12/11/21

La Policia Nacional ha detingut a dues persones com a presumptes integrants d'una xarxa criminal dedicada a la tracta sexual de dones nigerianes.

Les detencions s'han produït a la província de València, on els agents han alliberat a una dona víctima de la xarxa. La víctima havia estat sotmesa a un ritual de vudú, doblegant la seva voluntat per ser controlada plenament per l'organització. En arribar a Espanya, el grup criminal va imposar un deute de 38.500 euros que havia d'abonar exercint la prostitució.

La recerca, iniciada a Múrcia, ha permès conèixer que la víctima va ser captada en Ciutat de Benín, a Nigèria, per mediació d'una “mami” allí assentada, la qual es trobava en estreta relació amb el tratante d'Espanya. Després de practicar-li un ritual de vudú, va ser traslladada fins a Trípoli, a Líbia. Allí la van mantenir en un campament fins que va creuar en pastera a Itàlia, ingressant en un centre d'acolliment. A continuació, un membre de l'organització li va ordenar escapar-se del centre per ser traslladada amb avió a Espanya.

Perquè entrés a Espanya burlant els controls fronterers, li van facilitar un passaport d'una altra ciutadana del seu país amb característiques fisonòmiques semblants. Una vegada en territori nacional, li van informar que havia contret un deute de 38.500 euros i que havia d'abonar-la exercint la prostitució. L'organització va obligar a la víctima a exercir la prostitució sota un clima d'amenaces i coaccions, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat i necessitat amb la finalitat de que pagués el deute imposat. 

Després de les gestions policials realitzades, s'ha detingut a dues persones a la província de València per pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual, delictes relatius a la prostitució i contra els drets dels ciutadans estrangers.

La importància dels rituals de vudú en les víctimes

Amb aquest tipus de rituals de vudú, les xarxes africanes, a través de pràctiques suposadament màgiques, aconsegueixen que les víctimes acceptin la plena subordinació i obediència sota l'amenaça de la seva mort o la de familiars. D'aquesta manera, el procés de captació de les víctimes és reafirmat en cerimònies de vudú. Es tracta d'un pacte mitjançant el qual el tratante es compromet a organitzar el viatge i prefinanciar les despeses del mateix mentre que les dones prometen obediència al tratante, pagar el deute i no acudir a la Policia ni delatar als tratantes. D'aquesta manera, el vudú funciona com un mecanisme que garanteix la fidelitat i permet a l'organització exercir el control sobre les seves víctimes. 

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i un correu electrònic trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.