La xarxa criminal cobrava 300 euros de mitjana per cada document falsificat

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a la falsificació de targetes de sol·licitants d'asil

Hi ha 29 detinguts, nou dels arrestats eren membres de l'entramat criminal, mentre que els altres 20 eren clients que compraven els documents falsos a l'organització, trobant-se a les províncies d'Huelva, Almeria, Múrcia i Zaragoza

Tres dels integrants de l'organització havien estat detinguts uns anys abans per falsedat documental

08/11/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la falsificació de targetes de sol·licitants d'asil. La xarxa criminal cobrava 300 euros de mitjana per cada document falsificat.

Nou dels detinguts eren membres de l'entramat criminal, mentre que els altres 20 eren clients que compraven els documents falsos a l'organització, trobant-se a les províncies d'Huelva, Almeria, Múrcia i Zaragoza. Diversos integrants de l'organització havien estat detinguts per fets similars realitzats uns anys abans. En concret, tres dels implicats comptaven amb diferents detencions per falsedat documental.

L'estructura de l'entramat es dividia en dues branques diferents, ambdues assentades a la província de Madrid però amb repercussions en tot el territori nacional. Proporcionaven els documents falsificats als seus clients a través de cites presencials si es trobaven prop de Madrid o mitjançant enviaments postals o agències de paqueteria en cas contrari.

Els integrants d'una de les branques de l'organització eren persones d'origen subsaharià, nacionals de Nigèria, Mali i Costa d'Ivori, encarregats de distribuir les targetes entre els migrants. El principal responsable de l'altra facció va resultar ser un home d'origen colombià que distribuïa els documents falsificats entre persones d'origen sud-americà.

L'organització cobrava als usuaris una mitjana de 300 euros per cada document falsificat. S'ha pogut estimar que, en els últims quatre anys, hauria produït més de 700 documents falsos, la qual cosa implicaria que els beneficis obtinguts podrien superar els 200.000 euros.

La detecció de documents falsificats va donar inici a la recerca

La recerca va començar en detectar-se documents de sol·licitant d'asil falsificats presentats pels propis migrants per a la realització de diverses gestions, com donar-se de alta en la Seguretat Social o identificar-se davant les autoritats policials i administratives. 

L'operatiu policial va culminar amb 29 detinguts, dels quals nou persones van ser arrestades a les províncies de Madrid i Barcelona pels delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular, i 20 d'ells van ser detinguts a Huelva, Almeria, Múrcia i Zaragoza pel delicte de falsedat documental. S'han realitzat quatre entrades i registres en les localitats d'Alcorcón, Móstoles i Madrid.

S'han intervingut un total de 39 documents falsos, 27 dels quals eren targetes de sol·licitants d'asil, vuit targetes d'identificació d'estrangers, dos passaports de Guinea i dos permisos de conduir. Així mateix, s'han intervingut 3.700 euros en efectiu, una impressora de targetes de PVC, 17 telèfons mòbils, dos ordinadors portàtils, tres tableta electròniques i diversa documentació relacionada amb la recerca.