Alguns menors eren obligats pels seus propis progenitors

La Policia Nacional desmantella una organització criminal dedicada a l'explotació infantil amb finalitats delictives

Obligaven als menors a cometre furts i robatoris amb violència a persones d'edat mentre extreien diners de caixers automàtics, havent-se esclarit més de 200 accions delictives

Durant l'operació s'han dut a terme cinc entrades i registres en domicili, s'han practicat 26 detencions i s'ha posat sota protecció a 37 menors inimputables. A la majoria dels detinguts se'ls imputen els delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació delictiva, pertinença a organització criminal i delicte contra els drets i deures familiars

Responsables de la recerca oferiran declaracions als mitjans interessats a la seu de la Prefectura Superior de Policia de Madrid (Av. Del Doctor Federico Rubio i Gali 55) a les 11:00 hores

21/10/21

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització criminal presumptament dedicada a l'explotació infantil amb finalitats delictives. Obligaven als menors a cometre furts i robatoris amb violència a persones vulnerables per la seva condició o edat mentre extreien diners de caixers automàtics, havent-se esclarit més de 200 accions delictives. Durant l'operació s'han dut a terme cinc entrades i registre en domicili, s'han practicat 26 detencions –totes elles a Madrid- i s'han posat sota protecció a 37 menors inimputables. A la majoria dels detinguts se'ls imputen els delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació delictiva, pertinença a organització criminal i delicte contra els drets i deures familiars, sent els progenitors els que obligaven als seus propis fills.

La recerca es va iniciar al desembre del passat any quan els agents van detectar un augment de les denúncies per robatoris i furts en caixers automàtics a persones d'edat per tota la Comunitat de Madrid.  Una vegada van analitzar tota la documentació van comprovar que existia un patró comú en totes elles el que els va fer pensar que podria tractar-se dels mateixos autors.

Dos capitosts de dues famílies lideraven l'organització

Després de les primeres perquisicions van descobrir que existia un grup organitzat format per diversos clans familiars que utilitzaven i explotaven a menors d'edat, que en molts casos eren els seus propis fills, per cometre aquests fets delictius. L'entramat criminal tenia una estructura perfectament definida amb un repartiment clar de tasques. En el cim es trobaven els pares de dues famílies que s'encarregaven de decidir la zona d'actuació dels menors per cometre els robatoris, així com el procediment delictiu.

A continuació, subordinats a ells i sota les seves ordres, existien patriarques d'altres famílies que coordinaven les actuacions d'intermediaris, que s'encarregaven del transport dels menors fins al lloc de comissió dels fets, participant també en tals accions delictives. Finalment, el graó inferior estava integrat pels menors, tots sense escolaritzar, que eren els qui duien a terme els assalts. En l'operatiu es va detenir a un total de 18 adults i vuit menors imputables, a més de fer-se càrrec d'altres 37 menors sense responsabilitat penal per no superar els 14 anys.

Tour delictiu per diferents països europeus

Els arrestats traslladaven als menors de país a mesura que anaven complint edat o que començaven a ser reconeguts pels agents. Eren desplaçats  a altres llocs on continuaven l'activitat delictiva, fins i tot actuaven en altres punts de la Unió Europea realitzant el que ells mateixos  cridaven un “tour delictiu”.

El modus operandi consistia a romandre en els voltants d'entitats bancàries a l'espera que una víctima -en la seva majoria persones vulnerables per condició o edat- s'aproximés a retirar diners en efectiu. Al  moment de realitzar els reintegraments, distreien i assetjaven a la víctima mentre un altre aconseguia fer-se amb els diners. En altres ocasions empraven la violència, arribant fins i tot a copejar a les víctimes fins a fer-les caure al sòl.

Una vegada els investigadors van aconseguir identificar tota l'estructura criminal de “cajeristas”, van realitzar el passat dia 13 d'octubre un dispositiu policial en el qual van participar gairebé un centenar d'agents per a la detenció de tots ells i el registre de cinc domicilis situats a Getafe i a Fuenlabrada. En els mateixos es va trobar diners en efectiu, diversos rellotges d'alta gamma, telèfons mòbils i diversa documentació que està sent analitzada pels investigadors.

En l'operatiu policial han col·laborat diverses comissaries de districte i locals de Madrid i el Grup de Menors -GRUME-, les autoritats policials romaneses i l'Agregaduría d'Interior d'Espanya a Romania.

Esclarits més de 200 delictes

Després de passar a la disposició de l'autoritat judicial i a la Fiscalia de Menors,  es va decretar l'ingrés a la presó de cinc dels 26 arrestats pels delictes de tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació delictiva, pertinença a organització criminal i delicte contra els drets i deures familiars. Així mateix, cal destacar que aquestes detencions han permès l'esclariment de més de 200 delictes patrimonials comeses en caixers automàtics en diferents punts del país. Els 37 menors inimputables, també implicats en accions delictives, van ser posats, a través del Grup de Menors de la Policia Nacional, sota la protecció del Servei d'Emergències Socials de la CCMM i Creu Vermella.