Més de 5.200 quilograms han estat aprehendidos

Intervinguda la major quantitat de cocaïna de la història a bord d'un veler gràcies a la cooperació policial internacional

L'operació s'ha dut a terme en el marc d'una recerca conjunta de la Policia Nacional d'Espanya i la Polícia Judiciária de Portugal, en la qual han intervingut l'Exèrcit de l'Aire portuguès, l'Armada Portuguesa, la National Crime Agency del Regne Unit, la Drug Enforcement Administration d'Estats Units, el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC), el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i l'Adreça d'Antinarcóticos de la Policia Nacional de Colòmbia

Tres persones han estat detingudes durant l'operació, entre elles un destacat i conegut lanchero que es trobava en crida i cerca per un altre transport de cocaïna que va ser frustrat en el mes de març de l'any passat

Coberta amb un important nombre de fardells a simple vista

18/10/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Polícia Judiciária de Portugal, en la qual han participat l'Exèrcit de l'Aire portuguès, l'Armada Portuguesa, la NCA del Regne Unit, la DEA d'Estats Units, el MAOC, el CITCO i la DIRAN de la Policia Nacional de Colòmbia, han intervingut en l'Atlàntic 5.200 quilograms de cocaïna, la major aprehensió fins avui d'aquesta substancia estupefaent a bord d'un veler. Tres persones han estat detingudes durant aquesta operació, entre elles un destacat i conegut lanchero que es trobava en crida i cerca per un altre transport de cocaïna que va ser frustrat en el mes de març de l'any passat.

Les recerques policials van començar a principis d'aquest any sobre una organització multinacional dedicada, presumptament, a l'exportació d'ingents quantitats de cocaïna des de Colòmbia i Veneçuela a Europa. Ho feien mitjançant l'ús d'embarcacions d'esbarjo, especialment iots i velers. En aquest procés de recerca, i a través de les informacions que de forma constant s'intercanviaven les agències antidroga implicades, es va poder identificar no solament a els qui realitzaven l'emmagatzematge i l'exportació de l'estupefaent des de Sud-amèrica, sinó també a els qui des d'Espanya i Portugal distribuïen la droga que rebien cap a Europa.

A principis d'agost, el Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic (MAOC), va aportar informació sobre el veler que, de manera imminent, realitzaria el transport. Es tractava d'una embarcació de pavelló espanyol de 23,44 metros d'eslora. En avanç de les recerques va permetre conèixer, ja en el mes de setembre, que el veler havia iniciat el viatge de tornada a Espanya, albergant una inusual càrrega de cocaïna que anava dirigida als clients que l'havien adquirit en origen i que tenien “les go-fast” en el sud de la Península Ibèrica, preparades per recollir-la en les coordenades de l'Atlàntic estipulades per a això.

El passat 16 d'octubre, després de localitzar el veler, un equip d'assalt de l'Armada Portuguesa, acompanyats per agents de la Policia Nacional d'Espanya i de la Polícia Judiciária de Portugal, van abordar l'embarcació, trobant en la coberta i a simple vista un important nombre de fardells similars als quals habitualment s'elaboren per al transport de cocaïna.

Cau un conegut narcotraficant que estava en crida i cerca

Al dentificar als tripulants, va resultar que un d'ells era un conegut narcotraficant que es trobava en crida i cerca per un altre transport de cocaïna que va ser frustrat en el mes de març de l'any passat. Li acompanyaven altres dues persones que, malgrat mancar d'antecedents penals, eren coneguts pels investigadors de la Policia Nacional per la seva estreta relació amb els integrants d'un dels més importants grups de lancheros de la Ria d'Arousa.

El registre del veler va permetre la intervenció de més de 5.200 quilograms de cocaïna, quantitat insòlita fins avui i que posa de rellevància el potencial de les organitzacions implicades en l'operació. Entre els efectes intervinguts destaquen els sistemes de comunicació i inhibició de freqüències d'última generació, que proporcionaven seguretat a cadascuna de les maniobres il·legals que els tripulants han hagut de realitzar des que es va iniciar el periple. Amb la finalitat d'evitar la identificació del veler, els narcotraficants l'havien dotat de falsos nom i bandera per camuflar la seva acció criminal.

Intervinguda la major quantitat de cocaïna de la història a bord d'aquest velerEmbarcació de pavelló espanyol de 23,44 metros d'eslora