Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Interceptado al norte de las Azores un velero que transportaba 2.500 kilos de cocaína con destino a España

Mitjançant un dispositiu realitzat en mar i terra, han estat detinguts els dos tripulants de l'embarcació i altres tres persones establertes en localitats malaguenyes, entre les quals es troba el líder del grup

L'abordatge, realitzat per una tripulació de presa del buc ‘Petrer’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb suport d'agents de Policia Nacional, ha estat d'una extraordinària perillositat, donades les adverses condicions meteorològiques i l'estat de la mar a la zona

El dia de l'abordatge un grup identificat de lancheros arousanos tenia disposada la seva logística per recollir la cocaïna de el “Goldwasser”

15/10/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, i en col·laboració amb la NCA britànica, el MAOC (Centre d'Anàlisi i Operacions Marítimes en matèria de Narcotràfic), OFAST França, DEA, DIRAN Colòmbia i Policia de Països Baixos, han aprehendido 2.500 quilos de cocaïna que transportava un veler interceptat al nord de les Illes Açores després d'un abordatge realitzat per agents de Policia Nacional i una dotació d'assalt del buc ‘Petrer’ de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària.

L'operació, denominada ‘Mesuris-Ballestrinque' ha permès la desarticulació d'una organització contrabandista establerta a l'àrea de la Costa del Sol i el Camp de Gibraltar. Mitjançant un dispositiu combinat en mar i terra s'ha procedit tant a la detenció dels dos tripulants de l'embarcació, com d'altres tres persones en localitats malaguenyes, entre les quals es troba el líder del grup.

Agents de la Policia Nacional van iniciar la recerca a la fi de l'any 2019, com a conseqüència de les labors d'intel·ligència efectuades entorn de/entorn de les infraestructures portuàries, així es va detectar a individus prèviament investigats per la seva vinculació amb el transport marítim de cocaïna a través d'embarcacions, principalment velers.

Les perquisicions van conduir al coneixement de l'existència d'una organització criminal assentada en el Camp de Gibraltar i Costa del Sol dedicada a la introducció d'importants quantitats d'estupefaent a través d'embarcacions. L'organització estava sent investigada tant per l'Agència Tributària, com per Policia Nacional, la qual cosa va portar a acordar en el CITCO la recerca conjunta per part de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i la Policia Nacional a Màlaga i Canàries.

Desplegament en mar i terra

En l'inici de l'operació, diverses avaries en el vaixell inicialment triat van obligar a l'organització criminal a aconseguir un altre veler que es trobés en estat òptim de navegació per a la realització de l'operació que anaven a dur a terme, la qual cosa els va obligar a adquirir en les Illes Canàries un veler, de nom ‘Goldwasser', que va partir cap al Carib.

El desenvolupament de la recerca va apuntar al fet que, en un moment donat, el vaixell hauria carregat cocaïna i iniciava el camí de retorn per introduir la mercaderia al nostre país. Per això, es va sol·licitar autorització al país d'abanderament de l'embarcació sospitosa (Alemanya) a través del CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) per procedir al seu abordatge abans que pogués trasbordar la droga a una altra embarcació.

L'abordatge es va dur a terme el passat dia vuit d'octubre per la dotació d'assalt del Buc d'Operacions Especials del Servei de Vigilància Duanera ‘Petrer' a unes 480 milles al nord de les Illes Açores, en aigües internacionals.

Les condicions meteorològiques en què es va realitzar van ser extremadament adverses i el moment de l'abordatge va haver de retardar-se pel fet que l'Atlántico Nord estava afectat per l'huracà ‘Sam', de categoria 4 i amb ones de més de 9 metros. Finalment, es va realitzar l'abordatge i no va existir resistència per part de la tripulació del veler. A bord es trobaven els dos membres de l'organització que van ser detinguts. A continuació, el ‘Petrer' va iniciar el remolc del ‘Goldwasser' i va posar rumb al port de Vigo, on ha atracat en el dia d'avui.

Simultàniament a l'abordatge del veler, es va produir la detenció de tres integrants de l'organització, inclòs el cap de la mateixa, així com el registre dels seus domicilis en les localitats malaguenyes de Mijas i Fuengirola. En els registres es va procedir a la confiscació de 34.600 euros en efectiu, una pistola, telèfons mòbils que utilitzaven per a les seves comunicacions, una moto i tres vehicles de gran cilindrada i alta gamma, així com diversa documentació per al seu estudi i anàlisi.

Activitat de l'organització

L'organització contrabandista estava composta per ciutadans estrangers, tots ells amb antecedents relacionats amb el tráfico de drogues. Els investigats, als quals no se'ls coneixia treball legal algun, desenvolupaven un nivell de vida no d'acord amb els seus ingressos, manejant altes sumes de diners en efectiu i desemborsant grans quantitats en activitats d'oci, desplaçaments i allotjaments.

L'organització va optar per velers per a aquest transport, ja que reuneixen unes característiques molt concretes i específiques, tant de possibilitat de càrrega com d'emmascarament de la seva activitat. En ser habitual que s'utilitzin en travessies transoceàniques, des d'Espanya fins al continent sud-americà i viceversa, els seus desplaçaments poden resultar menys sospitosos i navegar i proveir-se fàcilment.

cal destacar que tal com s'ha vingut observant en els últims temps, els narco transportistes gallecs han desplaçat part de la seva acció criminal a la Costa del Sol, lloc en el qual han construït estrets llaços amb altres organitzacions. És així com la recerca ha permès concretar com lancheros arousanos haurien contractat a Marbella l'entrega de part del transport de l'estupefaent, que albergava el GOLDWASSER, fins a les costes gallegues, on una porció de la mercaderia seria refredada, fins a l'entrega als destinataris finals.

Experts en navegació sota condicions extremes

L'organització disposava d'experimentats individus dedicats a patronejar velers en condicions climatològiques adverses, havent efectuat el transport durant un perillós vendaval en l'oceà Atlàntic, fet que  va posar en perill l'èxit de l'operació. 

Igual que en altres recerques, s'ha pogut comprovar com l'organització  utilitzava i aprofitava el tráfico marítim d'esbarjo entre Europa i les illes del Carib, a l'ombra de les quals, experts en navegació han tractat d'aprofitar condicions climatològiques de perillositat extraordinària per tractar d'eludir l'acció de les forces de seguretat.

D'altra banda, els membres de l'organització comptaven amb una gran mobilitat que va dificultar l'anàlisi de la seva activitat per part dels investigadors de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària i de Policia Nacional. 

El veler, juntament amb la droga aprehendida i els dos tripulants detinguts, han estat traslladats fins al port de Vigo per la seva major proximitat del punt d'abordatge, si bé les recerques s'han impulsat des del Jutjat d'Instrucció nº 4 de la Línia de la Concepció

És la quarta organització criminal dedicada a la introducció de cocaïna a Espanya, desarticulada des de juliol en la Costa del Sol. En conjunt, a aquestes quatre organitzacions se'ls ha confiscat tres tones i mitjana de clorhidrato de cocaïna.