Gràcies a la col·laboració internacional en el marc d'EUROPOL

Desarticulada la major xarxa de distribució de cocaïna d'Europa

L'operació ha estat desenvolupada per la Policia Nacional d'Espanya de manera conjunta amb les autoritats policials d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia

Un total de 61 persones han estat detingudes després d'un any de recerques policials, a els qui se'ls ha intervingut 4.010 quilograms de cocaïna i més de 600.000 euros

L'operació ha suposat un important repte per a EUROPOL a causa de la gran mobilitat dels integrants del cartell dels Balcans, requerint una coordinació exhaustiva i permanent de totes les forces policials involucrades en la recerca

A Espanya s'han realitzat intervencions de forma simultània a les províncies de Barcelona, Madrid, Màlaga, Tarragona, Girona i València

Vista general de la droga intervinguda

27/09/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els cossos policials d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia, han desarticulat la major xarxa de distribució de cocaïna d'Europa, procedint-se a la intervenció de 4.010 quilograms d'aquesta substancia estupefaent i a la detenció de 61 persones.

L'operació s'ha dut a terme sota la coordinació d'EUROPOL, i és fruit de la cooperació internacional de les diferents policies europees implicades, així com de les autoritats colombianes i nord-americanes, amb els qui es va iniciar la recerca de forma conjunta.

L'organització desarticulada pretenia dur a terme una operació de tráfico de drogues des de Sud-amèrica fins a Europa. En aquest context, EUROPOL va activar una operació exclusiva per al desmantellament d'aquest grup criminal, la qual cosa va permetre detectar la presència de diversos membres del cartell dels Balcans en diferents països.

Aquesta organització criminal estava composta principalment per súbdits de països de l'est d'Europa, originaris principalment de Sèrbia, Croàcia i Montenegro. La principal característica del grup investigat era el seu important múscul econòmic i la seva falta d'arrelament, que permetia a tots els seus integrants assentar-se en diferents països del món, realitzar viatges per mantenir reunions i encontres i gaudir d'un nivell de vida a l'abast de poques persones.

Aquests encontres es realitzaven en curts períodes de temps, podent-se observar com s'allotjaven i freqüentaven hotels i restaurants de luxe. A Espanya, l'organització comptava amb habitatges i vehicles que els integrants del grup posaven a la disposició dels màxims líders amb la finalitat de dificultar la labor policial.

La finalitat de la recerca policial va ser tractar d'atacar la cúspide de l'organització criminal cobrint totes aquestes reunions que se celebraven a cada país. Fins i tot, es va poder comprovar, gràcies a la labor desenvolupada a Colòmbia per la DIPOL, com estaven relacionats amb el món del futbol. Per mitjà de la compravenda de certs jugadors, se seguia el rastre al blanqueig dels beneficis que obtenien del tráfico de drogues.

L'abordatge d'un veler per part del GEO dona inici a la recerca

Les recerques policials van començar en 2018, quan es va procedir a la detenció d'un veler en el qual viatjaven dos súbdits croats i un de nord-americà. Aquella embarcació va ser abordada pel GEO, el Grup Especial d'Operacions de la Policia Nacional, els agents de la qual van intervenir 1,4 tones de cocaïna que en aquest moment era transportada en el seu interior.

Des de llavors, les recerques indicaven que el grup desarticulat era el responsable de l'enviament de la droga, i que disposaven de recursos i mitjans per seguir intentant l'operació, com es va poder demostrar finalment. No obstant això, malgrat les nombroses dades que es van recopilar, no va ser possible evidenciar en aquest moment la participació d'aquest grup en aquella operació.

No obstant això, la recerca va continuar i, a la fi de l'any 2019, un dels membres més importants de l'organització va ser detectat novament a Espanya per dur a terme la preparació d'una nova empresa delictiva.

D'aquesta manera, els esforços es van centrar sobre un montenegrino que representava a una potent organització criminal associada o a les principals organitzacions que operaven des dels països de l'est, concretament al cartell dels Balcans. Aquest cartell constituïa una veritable amenaça per a la seguretat dels països de l'est, sent considerat per les autoritats europees com una de les més importants organitzacions criminals que operaven a Europa, caracteritzada per integrar entre les seves files a membres paramilitars i dedicar-se a l'execució de multitud d'il·lícits, principalment el tráfico de drogues, robatori de domicilis i vehicles, blanqueig de capitals, extorsió i segrestos.

El treball de tots els països es va centrar des d'aquest instant a tractar de confirmar les persones involucrades en l'operació i, al mateix temps, a poder fer el seguiment de les mateixes. L'implicat procedent de Montenegro va establir la seva base d'operacions temporalment a Màlaga, encara que amb freqüència viatjava a les províncies de Madrid i Barcelona, sense obviar que es desplaçava per Sèrbia, Hongria i Eslovènia, entre altres països.

A través dels moviments d'aquest grup, es va poder determinar com pretenia introduir una gran partida de droga a Europa a través d'Espanya procedent de Sud-amèrica. Per a això era necessari que comptessin amb una infraestructura i logística solament apta per a grans organitzacions criminals amb un alt poder econòmic.

Els líders no participaven en activitats que els comprometessin

La cúspide d'aquesta organització estava liderada per criminals que solament participaven en les negociacions sense realitzar qualsevol activitat comprometedora, quedant-se en múltiples ocasions al marge de les recerques policials. Arran de l'esdevenir de la recerca, i pels contactes i desplaçaments de l'organització, es va deduir que estaven preparant una important importació de cocaïna.

Els viatges dels principals objectius es van succeir en els mesos previs, visitant Madrid, Barcelona i Màlaga abans de viatjar a Sud-amèrica amb la finalitat d'ultimar els detalls relatius a l'operació.

Així, a mitjan any passat, van pretendre realitzar un transvasament de droga des de les costes colombianes a una embarcació, tenint tot llest i preparat per dur a terme la transacció de la droga. L'acció de les autoritats americanes va permetre la intervenció d'1.350 quilograms de cocaïna. Aquesta acció policial va suposar un dur cop a l'organització, que ignorava on s'havia produït l'error de l'operació. Durant aquests mesos, es va tenir coneixement que l'organització tenia llaços o connexions a Itàlia, un dels països on presumiblement anava a tenir destinació parteix de la droga.

Després d'un temps analitzant en quin havien fallat, l'organització va decidir a la fi de 2020 emprendre una nova operació marítima. Aquesta vegada transportarien una quantitat aproximada d'1.250 quilograms de cocaïna, que viatjarien des de les costes de Brasil fins a Espanya, concretament Catalunya, on pretenien introduir aquesta important quantitat de droga.

Aquesta és la raó que va motivar novament que el grup organitzat es reactivés i que celebressin noves reunions a Europa –a Madrid en el cas d'Espanya-, totes elles amb la finalitat de poder concretar els detalls de l'operació. Després d'aquests encontres, al gener d'aquest any es van desplaçar els dos principals investigats fins a República Dominicana.

Va cridar l'atenció dels agents que, després d'aquesta cita en la República Dominicana, tots dos responsables de l'operació van començar novament el seu periple per tota Europa, una vegada arribat a un acord quant als percentatges i comissions. En aquests moments, es va confirmar que un d'ells es desplaçaria a Dubái, on es va entrevistar amb el màxim inversor i responsable de l'organització.

Tras lo más duro de la pandemia, la organización retoma la operación

Amb l'avanç dels mesos, la pandèmia va retardar temporalment els plans de l'organització, fins al punt que fins a finals del mes de desembre no va quedar establerta l'operació. En aquests moments, van determinar tornar a intentar l'operació marítima, però en aquesta ocasió la droga es traslladaria fins a les costes brasileres, des d'on pretenien desplaçar-se fins al punt d'encontre i transvasar la droga. Aquest encontre en altamar va tenir lloc a la fi del mes de gener de 2021, lliurant-se els 1.250 quilograms que el grup tindria llest i preparat.

Una vegada que la droga va ser rebuda en aigües internacionals, va ser trasllada via marítima fins a Europa, on el grup criminal comptava amb tots els mitjans necessaris per dur a terme la recepció i, si escau, distribució de la mateixa. Es va detectar, a més, com un dels principals responsables es va desplaçar fins a Tarragona acompanyat per tercers membres de l'organització per esperar l'arribada del carregament.

Allí es va entrevistar amb un inversor, qui no solament li va facilitar els seus contactes locals per poder subministrar el finançament per a l'operació, sinó que, a més, li va ajudar a l'obtenció de la documentació per figurar com a resident a Espanya i que li anés més fàcil moure's per l'interior de la península.

A Espanya, va començar a vendre la droga al mercat europeu fins i tot abans de tenir accés a la mateixa. És per aquesta circumstància per la qual va contactar amb una organització que pretenia recollir una part de la droga, moment en el qual es va procedir a la detenció dels integrants de l'organització.

Les ramificacions de l'organització no solament s'estenien a Catalunya, Màlaga i Madrid, sinó que a més comptaven amb diverses organitzacions amb les quals col·laboraven habitualment. Per a això, feien ús d'un dels integrants d'aquest grup, situat a València i encarregat principalment de proporcionar comunicacions segures/segures.

Al moment de la seva detenció, i després del registre del seu domicili, se li va intervenir més de 20 terminals telefònics que tenien com a objectiu garantir la seguretat en les comunicacions. Aquesta persona tenia una segona funció dins del grup desarticulat, ja que es dedicava a rebre i enviar diners, i probablement actuava com a tresorer. Això va quedar acreditat per les vigilàncies i per l'intervingut en el registre del seu domicili, on es van localitzar fins a 15 bitllets d'uns cinc euros amb anotacions de dates associades a unes quantitats, i la funció de les quals era acreditar que el seu posseïdor havia lliurat o rebut la quantitat fixada o pactada.

Sorpresos quan es produïa l'entrega i recepció de la droga

En procedir-se a la intervenció del grup, es va constatar que posseïen diverses armes de foc i, fins i tot, una placa emblema d'un cos policial de Montenegro. L'explotació de la recerca es va desenvolupar en trobar-se els màxims responsables de l'organització a Espanya per gestionar els preparatius per a la recepció final de la substancia estupefaent. Extremant les mesures de seguretat i evitant acudir a les reunions en persona, els principals organitzadors supervisaven totes les operacions. No obstant això, utilitzaven a altres membres de l'organització per dur a terme les activitats més compromeses. 

D'aquesta manera, van ser sorpresos quan es produïa l'entrega i recepció dels 1.250 quilograms de cocaïna als afores de Tarragona, practicant-se successivament diversos registres domiciliaris a Tarragona, Barcelona, Girona i València, i detenint-se a tots els implicats i investigats. D'igual manera, es va desarticular el sistema de finançament de l'organització, que era el cultiu i distribució internacional de marihuana i la compravenda de vehicles d'alta gamma.

A través d'ells, es va aconseguir la detenció de 12 membres. Dos d'aquests detinguts eren considerats com a objectius prioritaris per EUROPOL a causa del seu historial delictiu, sent investigats per multitud de països. 

Connexions amb altres organitzacions criminals actives a Europa

L'organització investigada posseïa fortes connexions amb altres grups criminals d'Europa, entre ells el Clan KAVAC encarregat entre altres missions de finançar per mitjà del tráfico de marihuana principalment les operacions d'aquest grup.

Les Autoritats d'Eslovènia (OPERACIÓ GALLEDA) i en cooperació amb Espanya, Alemanya, Països Baixos, Croàcia i Sèrbia han atacat simultàniament a aquest clan que operava a Europa de l'Est i que es dedicaven a qualsevol fet criminal considerat greu (trafico de drogues de qualsevol tipus, blanqueig de capitals, tráfico d'armes, assassinats, etc…)

Fruit d'aquesta estreta col·laboració, també s'ha dut a terme en els últims mesos la intervenció de 836 quilos de cocaïna, 2.503 quilos d'haixix, 12.5 quilos d'heroïna i 30 litres d'anfetamina, sense oblidar l'arrest de 46 persones com a part d'aquesta organització.

L'explotació ha culminat amb la desarticulació d'una de les branques del Balkan Cartell més actives, atacant el seu aparell logístic i financer, escapçant als seus líders i minvant les seves capacitats operatives futures.

Efectes intervinguts

A més de les 61 detencions i els 4.010 quilograms de cocaïna requisats, l'operació policial ha donat com resultat la intervenció de 2.569 quilograms de marihuana, 173 quilograms d'haixix, 12.5 quilograms d'heroïna, 30 litres d'anfetamina, i més de 6 milions d'euros en efectiu, nou vehicles d'alta gamma, cinc motos, un arma de foc i 300 cartutxos, un arma simulada, una placa emblema identificativa de servei policial de Montenegro, diverses armes blanques, equips d'informàtica i telecomunicacions, detector de càmeres, inhibidors de freqüència i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l'organització.