Reclamats per delictes comesos entre 1997 i 2021

La Policia Nacional deté a cinc fugitius a Barcelona per assassinat, tráfico de drogues i tinença il·legal d'armes i municions

A un dels detinguts li constava una Ordre Internacional de Detenció emesa per les autoritats de Pakistan per matar a un altre individu al seu propi domicili després d'una disputa mantinguda entre tots dos

Les autoritats sèrbies portava anys cercant a uns altres dels arrestats per tráfico de drogues, a qui, a més, se li van intervenir nombrosos documents identificatius a nom d'una altra persona, amb els quals pretenia regularitzar la seva situació a Espanya i eludir les responsabilitats penals pendents al seu país

29/07/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona, en operacions independents, a cinc fugitius que tenien en vigor diverses Ordres Internacional de Detenció o Ordres Europees de Detenció i Entrega interposades per les autoritats albaneses, franceses, pakistaneses i sèrbies per diferents delictes comesos entre els anys 1997 i 2021. Totes les operacions policials han estat dutes a terme durant el present mes de juliol.

Detingut per assassinar a un altre individu en Pakistan després d'una disputa

En la localitat de l'Hospitalet de Llobregat, els agents de la Policia Nacional van procedir a la detenció del cuarto fugitiu, d'origen pakistanès, que tenia en vigor una Ordre Internacional de Detenció formulada per les autoritats de Pakistan per un delicte d'assassinat dut a terme l'any 1997.

Els fets van ocórrer quan el reclamat va accedir a un domicili situat en el llogaret de Dewna Mendi, en el districte de Gujrat, en Pakistan, i va disparar contra un altre individu després d'una disputa anterior mantinguda entre tots dos, ocasionant-li la mort. L'autor dels trets va fugir, posteriorment, del país amb la intenció d'evitar la justícia.

Durante la investigación, se encontraron evidencias de la participación del reclamado, emitiendo el Tribunal del Distrito de Gujrat una Orden Perpetua de Detención con la finalidad de llevar a cabo el procesamiento del reclamado, enfrentándose a una pena de prisión a perpetuidad. Las investigaciones, iniciadas tras recibir la comunicación de solicitud de su localización y detención, desvelaron el domicilio del fugitivo, estableciéndose un control policial en sus inmediaciones y detectándose su presencia unas horas más tardes. Se procedió en esos instantes a su detención.

Escapolits de la justícia francesa i albanesa

En la localitat barcelonina de Santa Susana ha estat detingut un fugitiu d'origen moldavo al que li constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega interposada per les autoritats franceses per un delicte de tráfico de drogues. Els fets pels quals se li cercava van ocórrer al setembre de 2015, quan, durant l'execució d'un control, la Policia de Perpinyà va detectar com un conductor abandonava el seu vehicle i fugia a peu. En el seu interior van trobar 132 quilograms de resina d'haixix. Simultàniament, els agents van detenir als ocupants d'un altre vehicle que havia depassat la frontera des d'Espanya uns minuts abans, i que havien efectuat un gir en forma d'O. Actuaven com a llançadora del vehicle que transportava la droga. 

Diverses gestions dels agents francesos van permetre identificar a l'escapolit, qui s'enfronta a una pena de deu anys de presó. Després de tenir coneixement de l'ordre de detenció, els agents de la Policia Nacional van establir un dispositiu de control i vigilància en els voltants del seu domicili sent, finalment, localitzat i detingut.

En una operación distinta, los agentes arrestaron a un segundo fugitivo en la estación de Barcelona-Sants. El detenido, de origen albanés, tenía en vigor una Orden Internacional de Detención emitida por las autoridades de Albania por un delito de amenazas y tenencia ilegal de armas y municiones.Los hechos que se le imputan ocurrieron en enero de 2014 en Tirana, la capital albanesa, cuando el reclamado mantuvo una pelea con el hermano de su novia y con otra persona. Una hora después del incidente, el detenido acudió al domicilio de una de las personas con las que se había peleado y la amenazó con un arma de fuego, efectuando un disparo al aire.

La seva detenció a Espanya va ser practicada per agents que es trobaven exercint les seves funcions en l'estació de ferrocarril de Barcelona-Sants.

Detingut en l'aeroport de Barcelona-El Prat

Aquest mateix dia, i de nou en una operació independent a les anteriors, els agents de la Policia Nacional van detenir en l'aeroport de Barcelona-El Prat a un altre fugitiu nascut a Geòrgia, al que li constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega emesa per les autoritats franceses per un delicte de tráfico de drogues.

Fue en enero de este año cuando, como consecuencia de la aprehensión de 320 gramos de cocaína en un control de carretera realizado por los agentes de la Comisaría de Policía de Quimper, en Francia, se efectuaron varios registros domiciliarios, donde se encontraron, entre otros efectos, un kilogramo de hachís, 11.000 euros en efectivo y útiles destinados al envasado y distribución de droga. Investigaciones posteriores permitieron constatar que, desde varias semanas antes, el huido había venido organizando, en connivencia con otras personas, la venta de una importante cantidad de sustancia estupefaciente. Las gestiones policiales realizadas en el marco de la investigación permitieron averiguar, además, que el reclamado podría encontrarse en España.

Per a la seva detenció, els agents van establir un dispositiu en la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona-El Prat, on s'esperava que l'escapolit acudís a rebre a un familiar. En detectar-se la seva presència a la zona, es va procedir a la seva detenció.

Llogava un apartament a Sèrbia per al cultiu de marihuana

Finalment, els agents de la Policia Nacional han detingut en la localitat barcelonina de Sant Pere de Ribes a un fugitiu al que li constava una Ordre Internacional de Detenció emesa per les autoritats de Sèrbia per un delicte de tráfico de drogues.

En el año 2015, en la ciudad serbia de Nis, el reclamado, a través de una tercera persona, alquiló un apartamento con la finalidad de utilizarlo para el cultivo de marihuana y su posterior venta. En un registro efectuado en el mismo, se hallaron 30 partes de marihuana troceada, con un peso de 4,7 kilogramos, así como otras 28 plantas de la misma sustancia. Por estos hechos, en 2016 fue condenado en ausencia a tres años y tres meses de privación de libertad, siendo el cumplimiento de esta condena el motivo de la requisitoria.

Per a la seva detenció, els agents de la Policia Nacional van desplegar un dispositiu de control i vigilància en els voltants del domicili del reclamat, obtingut durant les gestions de recerca practicades pels agents. Va ser detingut en detectar-se la seva presència a la zona.

Al moment del seu arrest, al reclamat se li van intervenir diversos documents d'identitat, tots a nom d'una altra persona. Un d'ells, fins i tot, portava la seva fotografia, la qual cosa resulta un clar indici d'ús il·legítim d'aquesta identitat en el tráfico jurídic i mercantil. Fins i tot, l'havia utilitzat per iniciar els tràmits per regularitzar la seva situació administrativa a Espanya. D'aquesta manera, pretenia eludir les responsabilitats penals que tenia pendents al seu país.