Gràcies a la informació facilitada per la Policia Nacional a la DEA nord-americana

Desmantelado un laboratorio de metanfetamina en Houston (Texas) e incautados 515 kilos de estupefaciente

Han estat detinguts dos germans que lideraven l'organització i s'ha dut a terme un registre en el qual s'han confiscat 60 quilos de metanfetamina cristal·litzada, 240 de metanfetamina líquida, un rifle d'assalt automàtic, quatre vehicles d'alta gamma, 3.000 dòlars en efectiu, material de laboratori i precursors químics

Amb aquesta operació, en la qual també han participat les agències nord-americanes HSI (Homeland Security Investigations) i el Servei de Duanes i Protecció Fronterera (CBP), es dona per desarticulada una important font de producció dels càrtels mexicans en territori nord-americà

 Els agents de la UDYCO Central van canalitzar la informació a través de l'oficial d'enllaç de la DEA a Espanya, facilitant a les autoritats nord-americanes informació en temps real sobre l'organització criminal

15/06/21

Gràcies a la informació facilitada per la Policia Nacional a la DEA nord-americana, s'ha desmantellat un laboratori de metanfetamina en Houston i s'han confiscat 515 quilos d'estupefaent. Els agents de la UDYCO Central van canalitzar la informació a través de l'oficial d'enllaç de la DEA a Espanya, facilitant a les autoritats nord-americanes informació en temps real sobre l'organització criminal.

En aquesta operació han estat detinguts dos germans que lideraven la xarxa i s'han confiscat 60 quilos de metanfetamina cristal·litzada, 240 de metanfetamina líquida, un rifle d'assalt automàtic, quatre vehicles d'alta gamma, 3.000 dòlars en efectiu, material de laboratori i precursors químics. Amb aquesta operació es dona per desarticulada una font de producció dels càrtels mexicans en territori nord-americà. En l'operació han col·laborat les agències nord-americanes HSI (Homeland Security Investigations) i el Servei Duanes i Protecció Fronterera (CBP).

La recerca va començar a l'octubre de l'any 2020 per part de la UDYCO Central, quan s'estava monitorant una organització establerta en Estats Units que estava generant metanfetamina en laboratoris clandestins. Els agents van canalitzar la informació gràcies a la coordinació de l'oficial d'enllaç de la DEA a Espanya, facilitant a les autoritats nord-americanes informació en temps real sobre l'organització criminal. Una vegada iniciades les gestions, es va establir una col·laboració entre DEA Espanya, per mitjà del seu oficial d'enllaç, i la Divisió de Camp de Dallas, en conjunt amb el Task Force Group 2 (HIDTA Group 2).

La informació inicial apuntava al fet que un home, com a principal responsable,  i el seu germà estarien establint un laboratori de drogues de síntesis, concretament d'anfetamina. Els agents van centrar els seus esforços a localitzar a aquests subjectes en Estats Units, així com la possible ubicació del laboratori clandestí que estarien utilitzant. Les gestions realitzades van permetre situar aquest laboratori a Texas, on es dedicaven a la fabricació i distribució de substàncies estupefaents d'origen sintètic, principalment metanfetamina, mantenint així mateix contactes amb càrtels mexicans. 

Frustrada una entrega de 215 quilos d'anfetamina

A la fi de març, en virtut de la col·laboració espanyola i nord-americana, els agents van aconseguir frustrar una entrega, procedent de l'organització, confiscant-se de 215 quilograms d'anfetamina en Laredo, Texas. Després d'aquest fet, l'objectiu dels investigadors era desmantellar el laboratori clandestí i aconseguir proves que vinculessin a l'organització criminal amb els càrtels mexicans.

Fruit de les recerques de la Policia Nacional, en col·laboració amb la DEA, els agents van poder localitzar el lloc concret en el qual els líders de l'organització estaven preparant el laboratori clandestí, on tindria a la disposició de l'organització un carregament de metanfetamina de gran puresa. Aquest carregament estava compost per 300 quilos de metanfetamina líquida que l'organització pretenia donar sortida de forma immediata. 

Dos germans detinguts com a responsables del laboratori

En 30 d'abril de 2021, els membres d'HIDTA de la Divisió de Camp de Dallas, el Grup de Treball de l'Aeroport DFW i HSI, en col·laboració amb la UDYCO, van executar una ordre de registre en el laboratori del que disposaven a Texas. Durant l'operatiu van ser detinguts els dos principals capitosts de l'organització i es van confiscar 60 quilos de metanfetamina cristal·litzada, 240 quilos de metanfetamina líquida, un rifle d'assalt automàtic, quatre vehicles d'alta gamma, 3.000 dòlars en efectiu, material de laboratori i precursors químics.