Tenia en vigor dues reclamacions judicials internacionals

La Policia Nacional deté a Madrid a un sicari cercat a Colòmbia per la seva presumpta implicació en més de 100 homicidis

Entre aquestes morts es troba la de la seva sogra, perpetrada per ell mateix com a venjança per un possible furt de diners propietat de la seva organització criminal

Conegut amb l'àlies de “Nen”, és considerat per Colòmbia com el capitost de l'organització criminal internacional denominada “La Serralada”, amb influència en diversos departaments colombians i que compta amb ramificacions internacionals al llarg de tothom

28/05/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia i INTERPOL, han detingut a Madrid a un presumpte sicari al que li constaven dues reclamacions judicials internacionals interposades per diversos delictes d'assassinat i homicidis. Se li atribueix l'autoria intel·lectual i material de més de 100 morts, entre elles la de la seva sogra, que va cometre, presumptament, com a venjança per un possible furt de diners propietat de la seva organització.

Les recerques policials van començar quan les autoritats de Colòmbia van emetre dues notificacions per a la localització i detenció del fugitiu per diferents delictes contra la vida, homicidis i assassinats, comesos tots ells al seu país d'origen. També se li acusava del delicte de concert per delinquir, així com de fabricar, traficar, portar o tenir armes de foc, accessoris, parts o municions.

Amb aquesta informació, es van iniciar les gestions policials per donar amb el seu parador i procedir a la seva detenció. A causa de l'extrema gravetat dels fets comesos, se li va assignar màxima prioritat a la seva localització, tenint en compte, a més, l'alerta que feia referència a la seva perillositat i propensió a l'evasió.

Intensa col·laboració entre Espanya i Colòmbia

En primer lloc, es va iniciar un intens treball d'intercanvi d'informació operativa amb la Policia Nacional de Colòmbia, monitorant conjuntament l'entorn del pròfug a Colòmbia i Espanya. Es va observar que els seus familiars es desplaçaven amb freqüència entre tots dos països utilitzant l'avió com a mitjà de transport, per la qual cosa es van coordinar els seguiments intercontinentals dels mateixos.

Aquesta supervisió de l'entorn es va complementar amb el control dels moviments i amb l'estudi de béns patrimonials de totes les persones relacionades, la qual cosa va portar a una sèrie de llocs i domicilis a la ciutat de Madrid relacionats amb l'objectiu.

D'aquesta manera, es va aconseguir obtenir la ubicació de la parella afectiva del fugitiu, qui va ser localitzada al costat d'un nen, possible fill del cercat. Després d'articular-se un dispositiu de vigilància, es va observar que contactava amb el qual semblava ser el fugitiu, que es trobava a bord d'un vehicle. Va ser llavors quan es va procedir, de forma immediata, a la seva detenció.

Va romandre més de 15 anys al marge de la llei

El detingut, conegut amb l'àlies de “Nen”, és considerat per Colòmbia com el capitost de l'organització criminal internacional denominada “La Serralada”, una organització que té influència en diversos departaments colombians i que compta amb ramificacions internacionals al llarg de tothom. Ell va ser el presumpte encarregat de posicionar al seu grup criminal com una organització bèl·lica, organitzada i jerarquitzada, així com de la seva expansió i consolidació a Europa. A més, articulava activitats de narcotràfic a gran escala a Sud-amèrica, Panamà, Estats Units, Mèxic i Cap Verd.

En la seva trajectòria criminal, amb més de 15 anys al marge de la llei, se li atribueix l'autoria intel·lectual i material de més de 100 homicidis. Entre ells el que va perpetrar contra la seva sogra a la ciutat colombiana de Pereira, com a venjança per un possible furt de diners de l'organització.

La seva entrada a Espanya es va produir en 2015, amb la projecció de muntar diverses sucursals de l'organització “La Serralada” a Espanya, Bèlgica i França. En actuar el detingut com un dels principals capitosts de l'organització criminal, amb la seva detenció es desestabilitza la línia de comandament de la mateixa i es genera un impacte significatiu en les seves finances.