Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària, amb el suport d'EUROPOL i EUROJUST

Descubierto un fraude intracomunitario de IVA en el sector de la informática de más de 26 millones de euros entre 2017 y 2020

Han estat detingudes 22 persones, havent-se dut a terme 24 registres als domicilis dels principals investigats i a diverses seus socials de mercantils a Espanya, Bèlgica i Països Baixos

S'investiguen delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a organització criminal

18/05/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària sota l'adreça del Jutjat d'Instrucció nº 2 d'Alcobendas (Madrid), han desarticulat una de les principals organitzacions criminals d'Europa dedicades al frau d'IVA en el sector de la informàtica. La recerca ha comptat amb el suport d'EUROPOL, EUROJUST i unitats policials d'Holanda i Bèlgica.

La fase d'execució d'aquesta important operació s'ha dut a terme de manera simultània a Espanya, Bèlgica i Països Baixos, havent-se traslladat investigadors espanyols a aquests dos últims països per coordinar el dispositiu. S'ha practicat un total de 24 registres als domicilis dels principals investigats, així com a les seus de diferents mercantils, concretament 18 a Espanya, cinc en Països Baixos i un a Bèlgica.

L'operació va començar a desenvolupar-se en 2019, quan els investigadors van detectar l'existència d'un entramat empresarial a nivell internacional, que el seu objectiu era el defraudar a l'erari públic a gran escala, mitjançant una “ficció comercial” basada en operacions de compravenda d'expedicions comercials de productes informàtics entre empreses situades en diferents països de la Unió Europea, que actuaven de manera coordinada per aconseguir la referida ficció, eludint així el pagament dels impostos (IVA) generats per la seva activitat.

Frau d'IVA en operacions intracomunitàries

Aquestes operacions fictícies encadenades s'iniciaven per quatre empreses situades en Països Baixos, les quals, fent ús del règim de tributació transitori en l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) per a les operacions intracomunitàries, simulaven vendre aquests productes a societats de diferents països europeus. No obstant això, els agents han pogut corroborar com aquestes expedicions comercials sempre eren enviades de Països Baixos a Espanya, on eren emmagatzemades en empreses logístiques.

Ja al nostre país, les expedicions eren objecte d'una sèrie d'alliberaments de mercaderies entre les diferents empreses implicades que permetien posar aquests productes a disposició a una sèrie de mercantils que, en últim terme, eren les encarregades d'introduir la mercaderia al mercat nacional.

El frau comès/fideïcomès tenia el seu fonament en el fet que les empreses situades en el graó d'entrada de la mercaderia a Espanya de la cadena de subministraments fictícia resultaven ser entitats inexistents que no complien les seves obligacions fiscals, no procedint d'aquesta manera a l'ingrés de l'IVA generat per l'operativa comercial realitzada i sent d'impossible localització en detectar-se el frau. 

D'aquesta manera, s'ha generat un frau a la Hisenda Pública que ha estat calculat per l'Agència Tributària en un import benvolgut superior als 26,5 milions d'euros.

Productes a un preu sense competència

Esta operativa, además de conseguir grandes márgenes de beneficios a través de las cuotas defraudadas, les permitía poner el producto a la venta a un precio inigualable, acaparando el mercado de estos productos a nivel nacional.

Esta operativa comercial era inmediatamente seguida de una estrategia financiera que ha dado lugar a un blanqueo de capitales por valor de más de 70 millones de euros.

En els registres realitzats s'han intervingut nombrosos ordinadors i abundant documentació d'interès per a la recerca, tant en suport paper com a informàtic, procedint-se al mateix temps al bloqueig de nombrosos comptes bancaris, immobles i vehicles i a la confiscació de 14.780 discos durs preparats per a la seva venda, així com un altre material informàtic.

Igualment s'ha procedit a la prohibició preventiva d'alienació de 13 immobles, que ascendeixen a un valor aproximat d'1,3 milions d'euros euros, així com de 16 vehicles i el bloqueig de saldos de comptes bancaris que en 33 entitats financeres titulaven els membres de l'organització.