Tres detinguts a Madrid

La Policia Nacional desarticula una xarxa dedicada a introduir cocaïna impregnada en pintura a través d'enviaments postals

Els agents han desmantellat un laboratori clandestí i un punt de venda de droga, tots dos instal·lats al domicili del principal investigat

Els arrestats, que importaven la cocaïna des d'Equador a través de paqueteria postal, l'ocultaven impregnant-la o dissolent-la en altres substàncies –mitjançant el procés químic oportú-, la qual cosa feia impossible la seva detecció mitjançant reactius comuns

En el laboratori clandestí desmantellat extreien la pasta/ basi de cocaïna de la substància per, posteriorment, fabricar el clorhidrato de cocaïna que disposaven per al consum per, finalment, tallar la substancia estupefaent per augmentar la quantitat de droga i els beneficis econòmics

Premsa hidràulica intervinguda

10/05/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal que, presumptament, introduïa al nostre país cocaïna impregnada en pintura a través d'enviaments postals. Els agents han detingut a Madrid als tres integrants de l'entramat criminal i han desmantellat un laboratori clandestí i un punt de venda de droga, tots dos instal·lats al domicili del principal investigat. Els arrestats, que importaven la cocaïna des d'Equador a través de paqueteria postal, l'ocultaven impregnant-la o dissolent-la en altres substàncies –mitjançant el procés químic oportú-, la qual cosa feia impossible la seva detecció mitjançant reactius comuns. En el laboratori clandestí desmantellat extreien la pasta basi de cocaïna de la substància en la qual s'ocultava para, posteriorment, fabricar el clorhidrato de cocaïna que disposaven per al consum; finalment, tallaven la substancia estupefaent per augmentar la quantitat de droga, així com els beneficis econòmics.

La recerca es va iniciar a la fi del passat any en el municipi de Magán (Toledo). Els agents van tenir coneixement que diversos individus d'origen sud-americà s'havien instal·lat en la localitat amb la presumpta finalitat d'importar, extreure, fabricar i distribuir cocaïna. Les primeres perquisicions van posar de manifest l'existència d'un complex entramat criminal dedicat, presumptament, a introduir al nostre país la substancia estupefaent a través d'enviaments de paqueteria des d'Equador.

Impregnaven o dissolien la cocaïna en altres substàncies per evitar que fos detectada

El modus operandi que utilitzaven per ocultar la droga consistia en el mètode de la impregnació o dissolució de la cocaïna –mitjançant l'oportú procés químic- en altres substàncies o líquids -com la pintura-, fent impossible la detecció de la droga amb els reactius comuns.

Després de diverses gestions policials, els agents van identificar a un dels principals responsables de l'entramat, tractant-se d'un individu d'origen dominicà establert a la ciutat de Madrid. Així mateix, aquesta persona era l'encarregada de rebre la substancia estupefaent que arribava en paquets postals i de dur a terme l'extracció de la cocaïna mitjançant processos químics i precursors que, posteriorment, serien intervinguts en el registre del seu domicili. 

Amb l'avanç de la recerca, es va constatar l'existència d'un paquet procedent d'Equador -la destinació final del qual era Madrid-, presumptament carregat de cocaïna, que els membres del grup criminal estaven esperant. Després de sol·licitar les autoritzacions judicials pertinents, els agents van interceptar i van obrir aquest paquet, localitzant una borsa que contenia 24.267 grams de pintura vermella en el seu interior. Després d'aplicar-li els reactius comuns no es va detectar cap droga, si bé en sotmetre-la als processos químics oportuns es va observar que el paquet intervingut contenia 3.255 grams de cocaïna. 

Desmantellat un laboratori clandestí d'extracció i cort de cocaïna

A la fi del passat mes d'abril, els agents van detenir al principal investigat i van realitzar el registre del seu domicili. Com a resultat, van intervenir 300 grams de cocaïna ja disposada per a la seva distribució en diverses tableta, 640 grams de substància de tall i 1,9 litres de precursors químics -hexano, acetona i dissolvents, entre uns altres-. Així mateix, van localitzar nombrosos útils i utensilis que evidenciaven l'existència d'un autèntic laboratori clandestí. Allí extreien la pasta/ basi de cocaïna de la substància en la qual es trobava oculta, fabricaven el clorhidrato de cocaïna disposat per al consum i tallaven la droga amb la finalitat d'augmentar la quantitat de substància, així com els beneficis econòmics. D'altra banda, els agents també van intervenir una premsa hidràulica, quatre bàscules de pesaje de diferents grandàries i els motlles de ferro utilitzats per elaborar els paquets o plaques de cocaïna que posteriorment distribuïen.

Finalment, els agents van detenir a altres dos individus per la seva presumpta participació en els fets investigats, resultant ser, un d'ells, treballador de l'empresa a través de la qual es va importar el paquet intervingut procedent d'Equador. 

La desarticulació d'aquest grup criminal ha permès eliminar una de les vies d'entrada de cocaïna al nostre país, així com desmantellar el laboratori de cocaïna clandestí, situat al domicili del principal investigat, i desactivar el punt de venda de droga que s'havia establert en aquest mateix estatge.

 

Paquet amb pintura vermella en el seu interior contenint cocaïnaÚtils i utensilis utilitzats en el laboratori clandestí