Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desmantelado el primer taller ilegal de impresión de armas 3D en España

En la operación fue detenida una persona que disponía de un taller clandestino donde ensamblaba armas de fuego cuyo armazón había fabricado previamente utilizando una impresora 3D

En los registros efectuados se han intervenido, entre otros efectos, más de 30 manuales, dos impresoras 3D, 11 bobinas de filamento para impresora 3D, numerosos dispositivos informáticos utilizados para la fabricación de piezas de armas, 19 armazones de arma corta elaborados con impresión 3D y diversas piezas fundamentales; además, se han localizado dos pistolas táser, cinco cuchillos, un machete, una katana, y objetos con simbología supremacista

Ante el hallazgo de distintas sustancias químicas, susceptibles de ser utilizadas para la elaboración de explosivos, fue precisa la intervención de un equipo TEDAX-NRBQ de cara a su neutralización y de un equipo de Guías Caninos especializados en la detección de este tipo de sustancias

En el marco de la plataforma EMPACT FIREARMS, España lidera a nivel europeo la acción operativa encaminada a definir las nuevas amenazas emergentes en el ámbito del tráfico ilícito de armas, con participación de la Comisaría General de Información, y de Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria en lo referente a la utilización de la paquetería en este ámbito

Está prevista una Conferencia Internacional en la que se tratará en profundidad la fabricación tridimensional de armas y Aduanas codirige, en el periodo 2020-2021, la Acción sobre tráfico ilícito de armas del Grupo de Cooperación Aduanera del Consejo de la UE

18/04/21

Agents de la Policia Nacional i funcionaris de l'Agència Tributària han desmantellat el primer taller il·legal de fabricació d'armes 3D a Espanya després d'una recerca duta a terme per la Comissaria General d'Informació, la Brigada Provincial d'Informació de Tenerife i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, que ha desembocat en la detenció, a Santa Cruz de Tenerife, d'una persona per la seva presumpta participació en delictes de tinença il·lícita d'armes i dipòsit d'explosius.

Durant els registres es van intervenir dues impressores 3D, 11 bobines de filament per a impressora 3D i nombrosos dispositius informàtics utilitzats per a la fabricació. A més es van ocupar 19 armadures d'arma curta elaborats mitjançant impressió 3D, nou carregadors, dos silenciadors, dues corredisses d'arma curta sense numeració, dues peces per estriar canons, dues agulles percutoras, una rèplica de fusell d'assalt AR-15 d'Airsoft, una carabina amb mira telescòpica, diversos tubs metàl·lics per fer canons, un visor holográfico,  un motlle de plàstic per fer armadures i diverses peces d'arma curta (varetes, alces, punts de mira, disparadors, molls, martell...). Els agents també van localitzar dues pistoles táser, cinc ganivets, un matxet, una katana, i diversos objectes amb simbologia supremacista (dues banderes representant un trisquel i una funda per a pistola amb l'emblema de l'exèrcit Nacional Socialista Alemany). 

També, i d'especial importància per als investigadors, va ser la detecció de més de 30 manuals, entre ells un “manual terrorista”, de guerrilla urbana, militars, de fabricació casolana d'explosius, sobre l'ús i maneig d'armes de foc i de fabricació d'armes de foc a través en impressió 3D. 

Finalment, van ser ocupades diferents substàncies químiques susceptibles de ser utilitzades en l'elaboració d'artefactes explosius com a pólvora negra, alumini, nitrat, acetona, étc.,  motiu pel qual es va requerir la intervenció d'un equip TEDAX-NRBQ para la seva neutralització i d'un equip de Guies Canins especialitzats en la detecció d'aquest tipus de substàncies.

L'operació, realitzada el passat 14 de setembre de 2020 ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número TRES de Santa Cruz de Tenerife, el qual ha mantingut secret de sumari fins avui.

Primer taller il·legal d'armes 3D a Espanya

La recerca va començar quan agents especialitzats en la matèria van detectar l'existència d'una persona que, de forma il·lícita, realitzava compres a través d'Internet de peces fonamentals d'armes de foc i substàncies explosives.

Després d'analitzar tota la informació obtinguda es va establir el corresponent dispositiu operatiu, practicant quatre registres a la ciutat de Tenerife. Quan els agents van entrar en un dels locals van poder comprovar com una de les impressores 3D es trobava operativa i en ple funcionament. S'estava imprimint una armadura d'arma curta que es trobava ja pràcticament acabat.

El detingut, a més, disposava de gran quantitat de peces fonamentals, totes elles complementàries per al seu assemblatge a l'armadura fabricada en 3D. D'aquesta forma, l'arrestat podia fabricar de forma completa un arma de foc talla.

Una Inspectora de la Comissaria General d'Informació lidera el grup europeu de treball en la lluita contra les modalitats delictives emergents

La fabricació additiva – coneguda com a impressió tridimensional en 3D -  és una tecnologia disruptiva que incrementa de forma exponencial el perill de la proliferació d'armes de foc facilitant l'accés a les mateixes a grups criminals o terroristes. A l'octubre de 2019, a Alemanya, es va cometre un atemptat terrorista contra una sinagoga jueva, en el qual altres armes i explosius, es va utilitzar un fusell fabricat amb una impressora 3D.   

La Comissaria General d'Informació està a l'avantguarda de la lluita contra aquestes noves modalitats delictives i actualment una Inspectora d'aquesta Comissaria representant a Espanya lidera un grup de treball de les policies europees, dins de la plataforma EMPACT FIREARMS, dedicada a combatre amenaces emergents en aquest àmbit i, concretament, la resposta a l'amenaça que suposa la impressió tridimensional d'armes de foc. Dins de les activitats planificades en aquest àmbit, està prevista la celebració, en el Complex Policial de Canilles (Madrid) de la Policia Nacional, d'un Congrés Internacional dedicat a les Armes de Foc i Amenaces Emergents al Segle XXI.

D'igual forma, el Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, per mitjà de Vigilància Duanera codirigeix en el marc de la plataforma EMPACT FIREARMS l'acció operativa sobre tráfico il·lícit d'armes a través de paqueteria.

Esta operación pone de manifiesto las sinergias creadas con el trabajo conjunto entre fuerzas policiales aduaneras y del Ministerio del Interior, y que España fomenta dentro de la UE a través de la Acción sobre tráfico ilícito de armas del Grupo de Cooperación Aduanera del Consejo de la Unión liderada por el Departamento de Aduanas e Impuestos Especiales durante el periodo 2020-2021.