En una operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulat un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió de robatoris amb força

Els agents han detingut a quatre individus -dos d'ells en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinto, i altres dues en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés- com a presumptes responsables d'un robatori comès/fideïcomès a l'octubre, en una casa de subhastes de Barcelona, on van sostreure joies valorades en un milió d'euros

La recerca ha permès constatar l'existència de dos coneguts grups delincuenciales vinculats –un establert en la Comunitat de Madrid i un altre a la província de Barcelona- els integrants de la qual acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni

cicuta1

17/04/21

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, en una operació conjunta, han desarticulat un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió de robatoris amb força. Els agents han detingut a quatre individus -dos d'ells en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinto, i altres dues en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés- com a presumptes responsables d'un robatori comès/fideïcomès a l'octubre, en una casa de subhastes de Barcelona, on van sostreure joies valorades en un milió d'euros. La recerca ha permès constatar l'existència de dos coneguts grups delincuenciales vinculats –un establert en la Comunitat de Madrid i un altre a la província de Barcelona- els integrants de la qual acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni.

La recerca es va iniciar el passat mes d'octubre arran de la comissió d'un robatori amb força en una sala de subhastes de Barcelona. Els autors van accedir a l'establiment mitjançant butrón, així com mitjançant escalo a través d'uns patis comunitaris. Posteriorment, van tallar una reixa de protecció i van violentar una càmera cuirassada amb bufador d'oxicorte. Les joies sostretes, el valor de les quals va ascendir a un milió d'euros, o bé eren propietat de la casa de subhastes, o pertanyien a clients que les havien dipositat allí per a la seva subhasta. Malgrat que durant el robatori es va activar un senyal d'alarma, una vegada que es van realitzar les comprovacions pertinents es va considerar falsa alarma.

Gràcies a les imatges recollides per les càmeres de seguretat, tant de la casa de subhastes com dels voltants, els agents van observar com els autors dels fets –fent ús de guants i altres peces de roba per ocultar el rostre- obstaculitzen i sortien del local en diverses ocasions portant motxilles i maletes que contenien els útils necessaris per cometre el robatori. Així mateix, les imatges van captar com alguns dels membres de l'organització realitzaven labors de vigilància en l'exterior del local amb la finalitat de detectar presència policial i alertar a la resta del grup.

D'altra banda, els autors es van portar gran part de les imatges de seguretat de l'establiment, abandonant en el lloc ampolles de gasos industrials –oxigen i acetilè, usats per al bufador d'oxicorte amb el qual van violentar la càmera cuirassada- i altres eines utilitzades per a la comissió del robatori.

 

Experiència delictiva, alta especialització i gran professionalitat

Amb l'avanç de la recerca, els agents van constatar que el fet delictiu havia estat comès/fideïcomès per individus altament especialitzats, amb gran experiència i professionalitat. Els investigats comptaven amb un perfecte coneixement i maneig d'eines, tals com a bufadors d'oxicorte, llances tèrmiques o inhibidors de freqüència. A més, també disposaven dels coneixements tècnics necessaris per a la desactivació d'alarmes, la realització de butrones, i el forzamiento i obertura de càmeres cuirassades i caixes fortes.

Dies després del robatori van aparèixer abandonades i cremades, en una zona inundable del riu Besós en el municipi de Sant Fost de Campsentelles, diferents parts no valuoses de les joies, com per exemple maquinària interna de rellotges i elements decoratius, i algunes etiquetes identificatives dels objectes per a la seva subhasta.

Després de diverses gestions policials, els Mossos van aconseguir identificar dos dels autors del robatori, dos delinqüents especialitzats en aquest tipus de robatoris que estarien situats a la província de Barcelona. Fet que va permetre que dies més tard la Policia Nacional identifiqués i localitzés a Madrid a la resta dels investigats.

Davant aquests fets es va constituir un Equip Conjunt de Recerca (ECI) format per agents de la Policia Nacional i dels Mossos´d Esquadra, el qual va permetre constatar que els autors del robatori formaven dos grups delincuenciales vinculats entre si que es concertaven per cometre robatoris en diferents punts del territori. Uns estaven establerts en la Comunitat de Madrid, mentre que uns altres residien a la província de Barcelona, sent tots ells ben coneguts per comptar amb amplis historials delictius.

 

Quatre detinguts i sis registres simultanis a Madrid i Barcelona

A principis d'abril, els agents van detenir a quatre persones i van realitzar quatre registres, de forma simultània, en la Comunitat de Madrid i la província de Barcelona. A més, hi ha un cinquè individu pendent de detenció que es troba en parador ignorat. Entre tots acumulen un total de 251 antecedents, la majoria per delictes contra el patrimoni. Dos de les detencions i dels registres es van dur a terme en les localitats madrilenyes de Leganés i Pinto, mentre que els altres dos detinguts i registres es van realitzar en els municipis barcelonins de Martorelles i Mollet del Vallés. Finalment, els agents van localitzar dos trasters a Móstoles (Madrid), on van trobar diverses eines i útils per cometre robatoris amb força (palanquetas, maces, claus de lleva, tornavisos, un extractor de barrets forts, un martell percutor i una radial, entre uns altres).

Fruit dels registres, els agents van intervenir 1.700 euros en efectiu, un equip complet de bufador oxicorte, ordinadors portàtils, un disc dur, diversos telèfons i targetes SIM. Així mateix, van localitzar dos inhibidors de freqüència, un equip d'escalada, uniformitat completa d'una empresa de telefonia i nombroses peces de roba i calçat utilitzades durant els robatoris per impedir la seva identificació (guants, calces i passamuntanyes).

cicuta2cicuta3