Amb la col·laboració d'Institucions Penitenciàries

La Policia Nacional deté a un presumpte captador de DAESH en un centre penitenciari de Múrcia

El detingut, condemnat prèviament per delictes de terrorisme yihadista, hauria jurat fidelitat a DAESH i realitzava labors d'adoctrinament i captació d'altres presos per a l'organització terrorista

L'operació és el resultat de l'acció coordinada de la Policia Nacional i la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries en la lluita contra la radicalització a la presó

16/04/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a un reclús al Centre Penitenciari de Múrcia II -situat en la localitat de Campos del Río (Múrcia)- per la seva presumpta participació en delictes d'apologia i adoctrinament terrorista.

El detenido, en prisión desde finales del 2017, fue condenado por la Audiencia Nacional por integración en el aparato de propaganda de DAESH.

L'operació ha estat desenvolupada per agents de la Comissaria General d'Informació i de la Brigada Provincial d'Informació de Múrcia en col·laboració amb la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, sota la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional i la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número Sis. 

La recerca va començar en 2019, quan els agents van tenir coneixement – a través del treball desenvolupat pels professionals penitenciaris en l'àmbit de la prevenció, detecció i control dels processos de radicalització de naturalesa yihadista en els establiments penitenciaris- de la presència d'un reclús radicalitzat que es trobaria realitzant labors de captació i reclutament yihadista dins del Centre Penitenciari on es trobava.

Encara que complia condemna per fets similars, els agents van constatar com aquest individu continuava acatant les fèrries ordres de DAESH des de presó.

Com a membre del seu aparell de propaganda, el detingut era un profund coneixedor de l'estratègia de difusió i comunicació mediàtica de l'organització terrorista, adaptant el seu “modus operandi” a l'entorn penitenciari. 

Catalogat pels agents com a caçador de ments

Considerat pels agents com un mindhunter o “caçador de ments”, aquesta persona pretenia manipular la voluntat i adoctrinar a altres presos –fins i tot a persones condemnades per delictes comuns i aliens a les doctrines yihadistes-, amb l'objectiu de captar-los i adherir-los a la causa de l'organització terrorista.

El detingut ja va ser arrestat a principis del mes de novembre de 2017 durant una operació contra el terrorisme yihadista duta a terme per la Policia Nacional a Ceuta. En aquella ocasió, actuava com a distribuïdor de material a manera d'informant “de DAESH”, una figura clau en l'obtenció, emmagatzematge i difusió de continguts radicals procedents dels canals oficials de l'organització terrorista. Així, s'encarregava de distribuir en temps real cadascuna de les novetats i notícies publicades per aquesta.

A més, els agents van demostrar com el detingut formava part d'una xarxa de captació, adoctrinament i reclutament amb influència en joves assentats al barri de Ceuta del Príncep. Aquesta estructura de captació estava vinculada a nombrosos yihadistes espanyols desplaçats a Síria i morts en zona de conflicte.

Intensa vigilància als Centres Penitenciaris

Les proclames de DAESH dirigides als seus adeptes a la presó, van específicament orientades a concloure el procés d'adoctrinament i captació sobre afins a l'organització i a detectar altres presos susceptibles d'assumir el seu ideari.

La neutralització d'aquest potencial perill és objectiu prioritari de la Policia Nacional i Institucions Penitenciàries en el marc de la lluita contra la radicalització a la presó i evidencien el compromís comú per a la detecció precoç com a eix vertebrador de la seva estratègia preventiva