En una operació conjunta entre Espanya i Romania

Alliberades 16 víctimes d'explotació sexual qualificades per les seves proxenetas com a caixes registradores

S'ha arrestat a nou integrants d'una xarxa dedicada a la tracta d'éssers humans que operava a Espanya, Romania i Regne Unit, i que tenien controlat el negoci de la prostitució a la zona sud de Tenerife

Els detinguts forçaven a les seves víctimes al consum d'estupefaents i a exercir la prostitució

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica

Registre d'agents de Policia Nacional

06/04/21

En una operació conjunta entre Espanya i Romania, han estat alliberades 16 víctimes d'explotació sexual a les quals les seves proxenetas qualificaven com a caixes registradores de la seva propietat.

S'ha arrestat a nou integrants d'aquesta xarxa criminal dedicada a la tracta d'éssers humans que operava a Espanya, Romania i Regne Unit, i que tenien controlat el negoci de la prostitució a la zona sud de Tenerife. Els detinguts forçaven a les seves víctimes al consum d'estupefaents i a exercir la prostitució.

La recerca policial, dividida en dues fases, s'ha desenvolupat en l'àmbit d'EUROJUST i en virtut dels canals de cooperació internacional judicial existents. La primera part va començar a Santa Cruz de Tenerife, on es va establir l'origen de la principal activitat delictiva i es van alliberar a les víctimes d'explotació sexual, a més de realitzar totes les entrades i registres. En la segona fase es van dur a terme les detencions relatives a les Ordres Europees de Detenció i Entrega.

L'operatiu es va iniciar quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal, establerta a Tenerife, que es trobava perfectament estructurada i que operava entre Espanya, Romania i Regne Unit. Els seus integrants controlaven l'activitat delictiva relativa a la prostitució en aquesta zona d'Espanya, especialment a la zona sud de la illa, concretament en les localitats d'Arona i Adeje.

La recerca va culminar al nostre país amb quatre víctimes alliberades i tres detinguts als quals els constava una Ordre Europea de Detenció i Entrega pels delictes de Tracta d'Éssers humans, relatius a la prostitució i pertinença a organització criminal. S'han efectuat sis entrades i registres -quatre en domicilis de les localitats de Tenerife d'Adeje i Arona, un en un club d'Arona i un altre en un domicili en el districte de Tetuán de Madrid- en els quals s'han intervingut diversos dispositius de telefonia mòbil de gamma mitjana i alta, documentació relacionada amb la recerca i més de 17.000 euros en efectiu.

A Romania es va dur a terme un dispositiu en el qual van col·laborar dos policies nacionals i es va alliberar a dotze víctimes. Així mateix es van efectuar sis detencions pels delictes de tracta d'éssers humans i pertinença a organització criminal, i es van dur a terme 16 entrades i registres en domicilis particulars a la zona de Turda a Romania. A més, s'han intervingut quatre vehicles d'alta gamma i dos immobles que havien estat obtinguts com a resultat del lucre generat per mitjà dels delictes investigats.

Víctimes com a mercaderia sexual

Les víctimes, de nacionalitat romanesa, eren traslladades amb avió des de Romania a Tenerife i una vegada allí viatjaven en cotxes pertanyents als membres de l'organització fins a les localitats d'Adeje i Arona. Així mateix, i des d'Espanya, les hi traslladava de forma habitual a Londres (Regne Unit) via aèria. En tots aquests llocs se'ls obligava a exercir la prostitució en clubs d'alternació o en pisos.

Els membres d'aquesta organització criminal controlaven a les seves víctimes forçant-les a consumir substancies estupefaents, sobretot cocaïna, moltes vegades facilitades pels propis proxenetas, tot això amb la finalitat d'anul·lar la seva voluntat i ser més rendibles per al negoci. Les dones eren tractades com a mercaderia sexual, considerades propietat del líder i qualificades com a caixes registradores. Sofrien constants vexacions, amenaces -tant a elles com els seus familiars- i agressions físiques per part dels seus explotadors.

Amb la Tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.

Policia Nacional al costat de Policia de RomaniaEfectes intervinguts