En la localitat d'Almoradí

La Policia Nacional desarticula a Alacant un laboratori clandestí amb capacitat per produir 600 quilograms de cocaïna al mes

 Es trobava construït estratègicament al centre d'una nau l'envergadura de la qual permetia situar diferents construccions habilitades de forma il·legal i que donaven falsa aparença de taller mecànic, picadero de cavalls i criadero de gossos i ocells

 El laboratori estava permanentment custodiat per diverses persones de l'organització que realitzaven rondes constants de vigilància i control sobre els vehicles i les persones que transitaven pels voltants

 Han estat detingudes 30 persones i s'han intervingut 52 quilograms de clorhidrato de cocaïna, 650.000 euros en metàl·lic, 20 vehicles d'alta gamma, tres motos d'aigua, un camió frigorífic, dues armes de foc curtes i tres armes de foc llargues, entre altres efectes

28/02/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat en la localitat alacantina d'Almoradí una organització criminal dedicada, presumptament, a la producció i distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents. En l'operatiu s'ha desmantellat un laboratori clandestí de processament de clorhidrato de cocaïna que es trobava en ple rendiment, amb una capacitat de producció de 600 quilograms mensuals. Un total de 30 persones han estat detingudes

Les recerques van començar en el mes de gener de 2020, quan els agents van tenir coneixement d'un important desviament de substàncies químiques a la zona del Levante, la destinació final del qual seria el laboratori clandestí. Les gestions iniciades van permetre situar i identificar l'organització, sent el líder un individu resident a Alacant que comptava amb antecedents per tráfico de drogues i tinença il·lícita d'armes.

L'organització es trobava perfectament estructurada i compartimentada. Després d'aconseguir la creació d'aquesta substancia estupefaent en els laboratoris, una altra part s'encarregava de la seva distribució als membres encarregats de realitzar la venda a mitjana i petita escala. D'aquesta manera, en una primera fase es va atacar la cadena de distribució mitjançant un dispositiu de vigilància i seguiment sobre un dels vehicles d'un dels membres principals de l'organització, conduït per dos individus encarregats de la distribució.

Durant el transcurs d'aquest dispositiu, es va aconseguir detectar diverses parades d'interès, així com una cita amb un tercer individu desconegut. Les nombroses mesures de seguretat que prenien van fer sospitar als agents que poguessin estar realitzant “passades” de substàncies estupefaents, per la qual cosa es va procedir a la seva identificació i control. A l'interior del vehicle van trobar 18.120 euros i 4,2 grams de cocaïna, així com un compartiment secret on guardaven la substancia estupefaent per realitzar aquestes “passades”.

Primeres detencions

Per tot això es va procedir a la detenció dels dos individus i es va sol·licitar  els manaments per procedir a l'entrada i registre de dos domicilis, on es va intervenir un total de 400 grams de cocaïna aproximadament, 486.620 euros en metàl·lic i dos vehicles d'alta gamma. Es va procedir, també, a la detenció de tres persones més.

Paral·lelament, es va poder comprovar que l'organització s'estava proveint d'una gran quantitat de productes químics (precursors), així com dels materials necessaris per poder establir el laboratori clandestí, situat en una nau d'Almoradí. L'envergadura de la nau permetia situar diferents construccions, totes elles habilitades de forma il·legal i donant falsa aparença de taller mecànic, picadero de cavalls i criadero de gossos i ocells. Al centre de la nau va aparèixer construïda estratègicament un habitatge il·legal habilitat com a laboratori clandestí, estant a tot moment custodiada per diverses persones de l'organització, que realitzaven rondes constants de vigilància, així com un control dels vehicles i persones que transitaven pels voltants.

 

En una de les parets de la finca, utilitzada per penjar muntures i altres utensilis d'equitació, s'ocultava una porta secreta que s'accionava mitjançant un comandament de control remot. Aquesta porta donava accés a un habitacle que donava falsa aparença de vestuari, on els “químics” es col·locaven el material de protecció necessari per accedir al laboratori.

Posteriorment, en un dels panells del vestuari, i a través d'un altre mecanisme de seguretat, es lliurava un pestell que permetia obrir una porta i accedir al laboratori clandestí, el qual estava en ple procés de producció al moment de l'entrada, intervenint-se uns 17 quilograms de cocaïna en diferents estats de processament. També es van trobar més de 3.000 litres de precursors químics i substàncies sòlides destinades a l'extracció, adulteració de la pasta basi de cocaïna i posterior trasformación en clorhidrato de cocaïna. 

Participació del GEO

Al moment de l'assalt, dut a terme pel Grup Especial d'Operacions, van ser detinguts quatre individus, entre ells dos “cuiners” que duien a terme el procés    de trasformación  i adulteració  en clorhidrato de cocaïna. Disposaven també d'un taller situat en una nau annexa, la qual li servia a l'organització per preparar dobles fons en vehicles o “caletas” i, així, ocultar la substancia estupefaent i els beneficis obtinguts de la seva venda. 

En el marc d'aquesta operació es van dur a terme un total de 15 registres domiciliaris en diferents localitats de la Comunitat Valenciana i Múrcia, que han tingut com resultat el desmantellament del laboratori, la confiscació de 52 quilograms de clorhidrato de cocaïna, 20 vehicles d'alta gamma, tres motos d'aigua, un camió frigorífic, dues armes de foc curtes i tres armes de foc llargues, així com altres efectes relacionats amb aquests fets delictius. També van ser intervinguts uns 650.000 euros en efectiu. Per tot això, es van practicar 25 noves detencions i 13 registres, desarticulant plenament l'organització.

La desarticulació del laboratori clandestí va sorprendre tant per la seva sofisticació com per la seva capacitat de producció, trobant-se a ple rendiment i amb capacitat per a una elaboració mensual de 600 quilograms. En un dels registres domiciliaris es va localitzar enterrada en el sòl d'un ring de galls una borsa que contenia pastilles de cocaïna de 400 grams de pes. 

La recerca va permetre conèixer que aquesta organització distribuïa grans quantitats de cocaïna, haixix i marihuana, entre altres drogues, disposant d'un entramat empresarial per blanquejar les ingents quantitats de diners que obtenien d'aquesta venda.