Amb la col·laboració d'EUROPOL i les autoritats colombianes

La Policia Nacional deté a cinc integrants d'una organització itinerant especialitzada en la comissió de furts al descuit

Els arrestats haurien obtingut grans beneficis –més de 238.000 euros en efectiu i 145.000 euros en joies- en diversos fets comesos en joieries i bancs

Els detinguts actuaven en estricta coordinació i un alt grau de professionalitat amb un paper individual perfectament definit ja que, mentre uns realitzaven maniobres de distracció, uns altres cometien els furts

La recerca continua oberta si ben els agents han esclarit, fins al moment, onze fets delictius de gran envergadura comesos a Madrid, Pozuelo de Alarcón, Alcalá d'Henares i Getafe

23/02/21

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL i les autoritats colombianes, han desarticulat una organització criminal itinerant especialitzada, presumptament, en la comissió de furts al descuit en bancs i joieries. L'organització investigada hauria obtingut grans beneficis -més de 238.000 euros en efectiu i 145.000 euros en joies- en fets delictius comeses en els últims deu mesos. Els agents han detingut a cinc persones que actuaven sota una estricta coordinació i amb un alt grau de professionalitat ja que, mentre uns realitzaven maniobres de distracció, uns altres duien a terme els furts. Encara que la recerca continua oberta, els agents han aconseguit esclarir onze fets delictius de gran envergadura comesos en diferents municipis de la Comunitat de Madrid.

Coordinació, professionalitat i repartiment de funcions

Les primeres perquisicions es van iniciar fa aproximadament nou mesos, quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal itinerant -que es desplaçava per tot el territori nacional- especialitzada en la comissió de furts al descuit. Després de diverses gestions, els policies van constatar que amb les seves accions delictives, que principalment realitzaven en entitats bancàries i joieries, perseguien apoderar-se de grans quantitats de diners. D'altra banda, els investigadors van observar la relació dels furts amb altres delictes connexos com a falsedat documental, apropiació indeguda o contra la seguretat del tráfico.

Amb l'avanç de la recerca, els agents van comprovar que es tractava d'un grup els membres del qual actuaven amb gran professionalitat i perfectament coordinats entre si, amb un clar repartiment de funcions. Alguns d'ells es personaven en les oficines bancàries i utilitzaven diverses maniobres de distracció sobre el personal i, simultàniament, altres membres en comunicació permanent amb els anteriors –a través de telefonia o senyals prèviament establerts- accedien a quantioses sumes d'efectiu abans del seu ingrés en la caixa forta. Els agents han detectat que utilitzaven un modus operandi similar per accedir als expositors de les joieries. 

D'altra banda, els investigats també realitzaven seguiments a representants del sector de la joieria quan aquests es desplaçaven, amb la finalitat d'accedir als maleters on emmagatzemaven grans quantitats d'or i pedreria. Els agents han constatat que l'organització va seguir i va tractar d'assaltar a un objectiu a Getafe (Madrid).

Cinc detinguts i onze delictes esclarits

L'ús de documentació falsa, el lloguer de vehicles a nom de terceres persones o amb identitats fictícies, el canvi de roba constant, i el continu relleu de terminals telefònics ha dificultat la recerca. No obstant això, les nombroses gestions policials practicades, així com la coordinació amb EUROPOL i les autoritats colombianes, han permès detenir als principals membres de l'organització.

Després de nombroses gestions, els agents van detectar a tres dels investigats a l'interior d'un vehicle -propietat d'un tercer- amb actitud evasiva a més de portar guants de làtex i diners en efectiu repartit a parts iguals. Després de la seva detenció s'establia un dispositiu operatiu en els voltants de dos habitatges a Madrid i Seseña (Toledo) on eren arrestades altres dos. En els dos registres practicats es van intervenir nombrosa documentació falsa, 545 euros en efectiu i tres rebuts d'enviament de diners (per valor de 500 euros cadascun), entre altres efectes. 

La recerca continua oberta a l'espera de l'anàlisi de la informació obtinguda, si bé s'han esclarit fins al moment onze delictes de gran envergadura –deu furts i un robatori amb força- comesos a la ciutat de Madrid i en els municipis madrilenys de Pozuelo de Alarcón, Alcalá d'Henares i Getafe.