En el dia Mundial contra la Tracta de Persones

La Policia Nacional allibera a 32 víctimes de tracta i desarticula una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones

Han estat detingudes 26 persones a Madrid (9), Màlaga (5) i Toledo (12) entre les quals es troben els dos líders de la xarxa criminal que han ingressat a la presó provisional

Es tracta de la primera cooperació d'una cos policial europeu amb el Centre Especialitzat per a la lluita contra el Tráfico de Migrants i Tracta de Persones que l'agència Ameripol ha establert a Rio de Janeiro

30/07/24

Agents de la Policia Nacional han alliberat a 32 víctimes de tracta i han desarticulat una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones a Madrid, Màlaga i Toledo. Les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia i eren sotmeses a estrictes normes i a una fèrria vigilància per la xarxa criminal de la qual han estat detingudes 26 persones a Madrid (9), Màlaga (5) i Toledo (12) entre les quals es troben els dos capitosts de l'organització els quals han ingressat a la presó provisional. Es tracta de la primera cooperació d'una agència policial europea amb el Centre Especialitzat contra el Tráfico de migrants i la Tracta de Persones que Ameripol ha establert en Rio de Janeiro.

La recerca es va iniciar al juny del 2023 quan una víctima va alertar de l'existència d'una xarxa criminal, que estaria especialitzada en la captació de dones en situació de vulnerabilitat per posteriorment explotar-les sexualment en cases localitzades a les províncies de Madrid, Màlaga i Toledo. Durant l'operatiu s'han intervinguts nombrosos contractes laborals, signats per les víctimes, que ha portat als investigadors a fer una estimació que prop de 600 víctimes haurien estat explotades en l'últim any a les quatre cases amb les quals explicava la xarxa criminal i que actualment es troben clausurats.

Falses ofertes de treball

L'entramat es nodria de dones vulnerables, en la seva majoria d'origen colombià i veneçolà, que travessaven situacions personals i econòmiques molt compromeses al seu país d'origen. Aprofitant-se d'aquesta vulnerabilitat, els explotadors captaven a les dones a través d'empreses localitzades al país d'origen o a través dels contactes que establien les “mamis” o encarregades de les cases.  A les víctimes els prometien uns guanys de 5.000 euros a la setmana, amb unes bones condicions de treball i amb habitació pròpia per descansar, contraient un deute d'entre 3.000 i 4.000 euros amb l'organització.

Condicions abusives

Les dones havien d'estar disponibles les 24 hores del dia tots els dies de la setmana, havent d'estar arreglades quan eren requerides per presentar-se davant els clients en un màxim de cinc minuts.  A més, tenien prohibit engreixar sent expulsades de la casa en cas de no complir amb els cànons de bellesa i exigències precisades pels líders de l'organització criminal.  A les zones comunes on residien les víctimes, es van trobar nombrosos cartells amb estrictes normes que, en cas d'incompliment, els suposava sancions econòmiques d'entre 30 i 40 euros.

Al moment en el qual les víctimes obstaculitzen a treballar a les cases, els integrants de l'organització els feien signar un contracte on havien de cedir els seus drets d'imatge, després de la qual cosa, la seva imatge apareixia publicada a diversos portals web amb contingut per a adults.

Insalubritat i ferri control

Les condicions en les quals vivien les víctimes eren de total insalubritat, es trobaven amuntegades en una mateixa habitació, generalment en els soterranis de les cases – club, de petites dimensions, amb els llits separats per cortines i amb poca ventilació.  Aquestes condicions contrastaven amb la part de la casa destinada a l'exercici de la prostitució, de la qual es cuidava tot luxe de detalls. Les víctimes eren supervisades constantment gràcies a les múltiples càmeres de videovigilancia que es trobaven distribuïdes per totes les estades, fins i tot a les habitacions on atenien als clients, estant algunes d'elles amagades i fora de la vista dels assistents.

Recerca policial

Al llarg de la recerca els agents també han pogut constatar que les víctimes tenien l'obligació d'oferir als seus clients diverses substancies estupefaents –cocaïna, tusi i cristall- així com de medicaments per a la disfunció eréctil. A més, els integrants de l'organització comptaven amb una xarxa de captació de clients que feia que el volum de negoci creixés ràpidament en poc temps.

Durant l'operació policial s'ha dut a terme el registre d'onze domicilis i el tancament de les quatre cases – club, en els quals s'ha intervingut 40.000 euros en efectiu, un arma de foc real amb munició, diverses substancies estupefaents (cocaïna, marihuana, haixix i tusi), 500 pastilles de tractament per a la disfunció erectil, tres vehicles, diversos dispositius electrònics i nombrosa documentació rellevant per a la recerca.

L'operatiu va comptar amb la presència d'un agent pertanyent al Centre Especialitzat per a la lluita contra el Tráfico de Migrants i Tracta de Persones (CTT) d'Ameripol, sent d'aquesta manera la Policia Nacional el primer cos policial europeu que ha treballat de manera conjunta amb aquest centre, quedant emmarcada aquesta col·laboració al programa “PAcCTO 2.0”/Suport a AMERIPOL”. El PAcCTO 2.0 pretén elevar la cooperació en matèria de justícia i seguretat de la Unió Europea, Amèrica Llatina i el Carib.

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.