Operació de la Policia Nacional amb la col·laboració d'EUROPOL

Desarticulada una organització criminal dedicada a l'explotació sexual de dones de l'est d'Europa

Han estat detingudes cinc persones a El Ejido (Almeria) entre les quals es troba el líder de l'organització que ha ingressat a la presó

Les víctimes, en la seva majoria d'origen ucraïnès, eren captades en internet amb falses ofertes d'ocupació per treballar com a hostesses o animadores a Espanya

21/06/24

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL, han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a l'explotació sexual de dones originàries de països de l'est d'Europa, principalment Ucraïna. Les víctimes eren captades mitjançant falses ofertes d'ocupació publicades en Internet que prometien treball a Espanya com a hostessa o animadora, encara que finalment eren prostituïdes en un club d'alternació d'El Ejido (Almeria). Una dona ha estat alliberada i cinc persones han estat detingudes, inclòs el líder de l'organització que ha ingressat a la presó. La recerca continua oberta i no es descarten nous arrests.

Una denúncia presentada en el Servei d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans de la Policia Nacional, va servir als agents per posar-se després de la pista d'aquesta organització criminal que, presumptament, utilitzava un club d'alternació de la localitat d'Almeria d'El Ejido per explotar sexualment a dones joves procedents de l'est d'Europa.

Agències online

Els investigadors han pogut determinar, que l'entramat criminal utilitzava els serveis d'agències online especialitzades a proveir de dones, a diferents clubs del nostre país, per a l'exercici de la prostitució. Aquestes agències compten amb individus, autodenominats managers, que s'encarregaven de captar en Internet a les dones mitjançant l'engany i amb falses ofertes de treball.

La majoria de les víctimes de l'organització eren dones joves de nacionalitat ucraïnesa que, a la seva arribada a Espanya, rebien instruccions de l'organització per sol·licitar la protecció temporal amb motiu de la guerra a Ucraïna, aconseguint d'aquesta manera la concessió automàtica de residència al nostre país. Per aconseguir un major aïllament social de les dones i afavorir el seu control i explotació, l'entramat les allotjava en tres domicilis facilitats per la mateixa persona que regentava el club.

Durant l'operació policial s'han realitzat cinc registres, tots ells en la localitat d'Almeria d'El Ejido, en els quals s'han intervingut dos vehicles, 2.495 euros en metàl·lic, diversos terminals telefònics i diversa documentació. Als cinc detinguts se'ls imputen delictes relatius a la prostitució, contra els drets dels ciutadans estrangers, contra els drets dels treballadors i pertinença a organització criminal

Amb la tracta no hi ha tracte

Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'aquest tipus de delictes, no quedant reflectida la trucada en la factura telefònica.