Operació contra radicalismes violents

La Policia Nacional desarticula a Múrcia un grup organitzat armat que extorquia a empresaris

El grup es denominava «Grup d'Acció Ciutadana» i disposava de gran quantitat de material tecnològic per realitzar vigilàncies sobre les seves víctimes

En una de les extorsions, el grup armat va enviar a un empresari una carta amb fotografies dels seus familiars i un cartutx del calibri 9mm PB, sol·licitant, sota amenaces, el pagament de 100.000 euros

S'han practicat dos registre ,en els quals s'han intervingut, entre altres efectes, artefactes explosius i armes de foc

El principal detingut disposava al seu domicili d'un taller on confeccionava artefactes explosius propietaris, que després detonava en un descampat pròxim

17/06/24

Agents de la Policia Nacional han detingut, a la ciutat de Múrcia i diverses pedanies, a quatre persones per la seva presumpta participació en els delictes de pertinença a grup criminal, extorsions i tinença il·lícita d'explosius. L'operació, desenvolupada per la Brigada Provincial d'Informació de Múrcia i coordinada per la Comissaria General d'Informació, ha estat dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció número Quatre de Molina de Segura (Múrcia).

La recerca es va iniciar el passat mes d'abril quan els agents van tenir co-nocimiento que un grup, autodenominat «Grup d'Acció Ciutadana», exigia a un empresari murcià el pagament de 100.000 euros sota l'amenaça de prendre represàlies contra ell i la seva família. El requeriment de pagament anava acompanyat amb diverses fotografies de la seva família en diferents llocs i dates que abastaven el període d'un any, així com d'un cartutx del calibri 9mm Parabellum.

Durant el desenvolupament de la recerca, els agents van determinar que l'esmentat «Grup d'Acció Ciutadana» es va crear, tal com consta en la carta de constitució remesa pel mateix a un mitjà de comunicació l'any 2020, com “una organització civil, armada i independent, actuant al marge d'una justícia, inactiva, inexistent i agenollada a interessos partidistes o personals, ho fem no reconeixent a cap dels seus tribunals” i en la qual ja estableix com a objectius a “directius i socis d'empreses satèl·lits vinculades al govern regional de Múrcia”, “persones físiques que actuïn en benefici propi aprofitant els béns o fons que pertanyen al poble”, “totes aquelles persones que, aprofitant la seva condició de persones lligades al govern regional o municipal, ja sigui per càrrecs o per intermediació en operacions de contractació amb les Institucions, es lucrin ostentosament”.

Així mateix, a l'inici de l'activeu d'aquest grup, el seu líder va crear també una plata-forma en Internet denominada «Plataforma Ciutadana de Resistència», des d'on difonia la seva ideologia, captava adeptes i sol·licitava donacions amb les quals sufragar la «lluita». En ella es poden trobar videos en els quals assenyalen objectius de l'organització, entre els quals es troben “l'eliminació dels partits polítics nacionals” i “la intervenció de les Administracions públiques”. Entre aquests videos, es va detectar un en el qual figurava el principal detingut amb un passamuntanyes i la veu distorsionada, amb una posada en escena que evoca a les difusions realitzades per grups armats de caràcter terrorista.

Equip Negociadors de la Comissaria General d'Informació

Setmanes més tard de la primera amenaça que va rebre un empresari murcià, els detinguts es van posar en contacte amb la família d'aquest fent-se passar per supòsits negociadors de l'organització armada, amb l'objectiu d'iniciar una negociació per al cobrament de la quantitat requerida, 100.000 euros. Agents de l'equip de negociadors de la Comissaria General d'Informació van assessorar a les víctimes durant tota la recerca, marcant l'estratègia de negociació des del primer moment.

En la matinada del passat dilluns es va engegar el dispositiu policial pel qual es va detenir a quatre persones i es van practicar dos registres domiciliaris. El dispositiu, a més dels agents de l'àrea d'Informació, va comptar amb el suport d'unitats policials com a TEDAX-NRBQ, Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES), Unitat de Prevenció i Reacció (UPR), Guies Canins, Policia Científica, GOIT i la Unitat Aèria de la Policia.

Artefactes explosius propietaris

En el registre realitzat al domicili del principal investigat s'han intervingut dos artefactes explosius amb sengles garrafes de gasolina, quatre tarros amb metxes, multitud de material pirotècnic, dues armes de foc i gran quantitat de munició i cartuchería. A més, i en relació amb les labors d'extorsió i vigilància, s'han intervingut dispositius de seguiment i localització tipus GPS, un distorsionador de veu, llaços de detenció, ulleres de visió nocturna, onze telèfons mòbils i material informàtic d'interès que està sent ara analitzat pels investigadors. Els agents ressalten que, si ben tots dos artefactes explosius estaven disposats per poder ser usats a qualsevol moment, un d'ells es trobava camuflat a l'interior d'una motxilla a la qual els detinguts li havien realitzat un orifici a fi de poder accedir al dispositiu mecànic de detonació retardada sense necessitat d'obrir-la.

En el registre practicat al domicili d'un altre dels detinguts, s'han intervingut set telèfons mòbils, quatre càmeres fotogràfiques, divers material informàtic d'interès per a la recerca i cartutxos d'armes de foc.

Grup d'Acció Ciutadana

Els agents han intervingut també diferent parafernalia del grup així com documentació d'altres plataformes de resistència ciutadana i documentació d'interès per a la recerca, com un manual del Grup d'Anarquistes Coordinats, grup que va anar l'autor de l'atemptat a la Basílica del Pilar de Saragossa l'any 2012.Després dels corresponents registres en el matí del passat dilluns, els investigadors han pogut constatar com aquest grup havia realitzat seguiments també a altres famílies, diferents a les quals van motivar l'inici de les recerques en un primer moment, triant als seus objectius sobre la base de que les seves empreses o negocis haguessin obtingut licitacions a través de l'administració pública regional.

Una vegada posats a la disposició de l'Autoritat Judicial, s'ha decretat l'ingrés a la presó del presumpte capitost de l'autodenominat «Grup d'Acció Ciutadana».