A Barcelona

La Policia Nacional deté a un venedor d'antiguitats per la venda il·lícita d'una escultura egípcia valorada en 190.000 euros

La peça es tracta del cap d'una escultura egípcia que data aproximadament del 1450 a. de C. que s'oferia durant la fira anual TEFAF en Mastrich

Al detingut se li considera presumpte responsable dels delictes de blanqueig de capitals, contraban i falsedat documental

15/04/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Barcelona a un venedor d'antiguitats per la venda presumptament il·lícita d'una escultura egípcia valorada en 190.000 euros. La peça es tracta del cap d'una escultura egípcia que data aproximadament del 1450 a. de C. Al detingut se li considera presumpte responsable dels delictes de blanqueig de capitals, contraban, i falsedat documental.

La recerca es va iniciar a la fi del passat any, quan les autoritats de Països Baixos van remetre un document en el qual es comunicava que un objecte arqueològic i de patrimoni cultural egipci, venut en aquest país, hauria estat comercialitzat il·legalment al mercat europeu. L'escultura s'oferia durant la fira anual d'art  The European Fini Art Fair (TEFAF) a Maastricht per una galeria suïssa, després d'haver estat mercat a una galeria germana.  Durant aquesta fira, la galeria helvètica propietària de l'escultura, va tenir coneixement que la peça havia estat adquirida a un galerista espanyol, a qui se li vinculava amb el comerç d'antiguitats en zones de conflicte com el nord d'Àfrica i Orient Pròxim, per la qual cosa la galeria va optar per lliurar l'escultura a la policia neerlandesa.

Les perquisicions van permetre acreditar que la peça havia estat adquirida al juliol de 2015 pel responsable d'un establiment barceloní a una empresa internacional amb seu a Bangkok.

El galerista espanyol coneixia l'origen il·lícit de la peça egípcia

El galerista espanyol va justificar l'origen de la peça aportant un document que recollia informació sobre diverses peces arqueològiques pertanyents a una col·lecció espanyola dels anys 70 i que va utilitzar el galerista per falsificar l'origen de l'escultura, amb dades d'una altra peça similar que podria encaixar amb la descripció.

L'arrestat era perfecte coneixedor de l'origen il·lícit del cap egipci intervingut en Països Baixos, i havia executat diverses maniobres per crear-li un passat que ocultés a la peça el seu veritable origen amb la finalitat d'introduir-la al mercat lícit que és el que més beneficis aporta. Els investigadors, després de les comprovacions realitzades, van poder acreditar que es tractava d'un document fals.

Per tots els fets es va arrestar al propietari de l'establiment d'antiguitats com a presumpte responsable dels delictes de blanqueig de capitals, contraban i falsedat documental.