La Policia Nacional deté a sis membres d'una xarxa criminal acusada de finançar el terrorisme

Es tracta de la segona fase de l'Operació Bruder, desenvolupada al març de 2021, en la qual es va detenir a tres membres de la xarxa per un delicte de finançament terrorista

Des de l'inici del conflicte sirià en 2011, els investigats actuaven de manera organitzada cooperant en una campanya de recaptació i enviament de diners, la destinació final dels quals era una milícia yihadista, afiliada a Al-Qaeda a Síria

Els enviaments efectuats durant diversos anys van ser per valor de més de 300.000 €, utilitzant com a cobertura una campanya de recaptació de donatius per a ajuda humanitària a nens orfes sirians

17/11/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a sis persones a les províncies de Madrid (3), Badajoz (1), Zaragoza (1) i València (1) per la seva presumpta pertinença a una organització que enviava presumptament diners a la milícia yihadista “Jaysh A l'Islam”, col·laboradora d'Al-Qaeda a Síria. Als arrestats se'ls acusa d'un delicte de pertinença a organització terrorista, finançament terrorista i estafa.

L'operació, desenvolupada per la Comissaria General d'Informació (CGI), ha comptat amb la col·laboració de les Brigades Provincials d'Informació de Madrid, Zaragoza, Badajoz i València. Així mateix, ha comptat amb el suport de l'Agencia EUROPOL, estant sota l'adreça del Jutjat Central d'Instrucció número Sis i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

En el matí del passat dimecres es van practicar sis detencions i set entrades i registres simultanis, intervenint-se diversa documentació relacionada amb la recerca i abundant material informàtic que es continua analitzant.

 


Segona fase de l'Operació Bruder

L'any 2019, durant el desenvolupament de la recerca desenvolupada per la CGI sobre un clan sirià assentat a Espanya, que mantenia estrets vincles amb Al-Qaeda a Síria, els investigadors van tenir coneixement de l'existència d'una xarxa de finançament terrorista que, utilitzant diferents associacions espanyoles, enviava diners a una suposada organització humanitària, denominada “Al Bashaer”, la qual operava principalment en una zona de Síria controlada per les milícies yihadistes.

L'ONG “Al Bashaer”, fundada sota la cobertura d'associació d'ajuda a orfes de muyahidines, enviava part dels diners recaptats a Espanya a la milícia yihadista “Jaysh A l'Islam”.

Al març de 2021, i com a conseqüència d'aquests esbrinaments, es va procedir a la detenció de tres membres de la xarxa a Madrid (2) i Tenerife (1), els quals van ser acusats del delicte de finançament del terrorisme. En aquesta operació es va constatar que des de la posició rellevant dels detinguts en determinades associacions religioses es gestionava una campanya de recaptació de fons, aparentment amb finalitats humanitàries, i amb destinació final l'esmentada milícia d'AQ.

Realitzaven campanyes de recaptació enganyoses

Els detinguts en l'última operació desenvolupada dimecres passat formaven part de la xarxa de recaptació per al posterior enviament de diners, exercint funcions fonamentals per al sosteniment de les activitats delictives de la xarxa durant almenys vuit anys. Així, publicitaven les enganyoses campanyes de recaptació, canalitzaven els enviaments de diners dels donants cap a la suposada ONG i realitzaven enviaments de diners propis.

Així mateix es va poder constatar que els ara detinguts, dels quals alguns d'ells també ocupaven llocs rellevants en associacions religioses a Espanya, no només pertanyien a la trama desarticulada en 2019 sinó que jugaven un paper molt rellevant en la mateixa.

En el dia d'avui els detinguts han estat posats a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número Sis.