Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Desmantellada una xarxa criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros al mercat de cotxes d'alta gamma

Hay 49 personas detenidas que presuntamente habrían constituido una estructura criminal en España para la compraventa de vehículos de alta gama entre empresas de Alemania y Portugal mediante complejos sistemas para evadir el pago del IVA

La operación se ha llevado a cabo bajo la dirección de la Fiscalía Europea y se han practicado 14 registros en varias provincias –Madrid, Badajoz, León, Navarra, Vizcaya, Granada, Cáceres, Almería, Teruel, Toledo y Cantabria- en los que se han incautado cuatro automóviles de alta gama, documentación relacionada con la investigación y se han bloqueado 84 vehículos y 55 cuentas bancarias con un saldo de más de 500.000 euros

27/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, dirigida per la Fiscalia Europea, han desmantellat una xarxa criminal transnacional per un frau d'IVA de 17 milions d'euros al mercat de cotxes d'alta gamma. Hi ha 49 persones detingudes que presumptament haurien constituït una estructura a Espanya per a la compravenda de vehicles d'alta gamma entre empreses d'Alemanya i Portugal mitjançant complexos sistemes per evadir el pagament de l'IVA. Durant l'operació s'han dut a terme 14 registres a diverses províncies en els quals s'han confiscat quatre automòbils d'alta gamma, documentació relacionada amb la recerca i s'han bloquejat 84 vehicles i 55 comptes bancaris amb un saldo de més de 500.000 euros.

La recerca es va iniciar a principis de 2021 en detectar-se la presumpta comissió de tres delictes relacionats amb el frau d'IVA entre 2019 i 2021. Les perquisicions practicades van permetre comprovar que els investigats haurien constituït una xarxa criminal a Espanya per a la compravenda de vehicles de luxe de segona mà entre empreses d'Alemanya i Portugal. Mitjançant dos complexos sistemes evadien el pagament de l'IVA aplicant de manera fraudulenta el Règim Especial de Béns Usats, en usar una empresa portuguesa per crear opacitat en la cadena comercial. Un altre mètode que empraven era constituir empreses fictícies per cometre frau intracomunitari en matèria IVA, aprofitant les normes de la Unió Europea sobre transaccions transfrontereres.

Sota l'adreça de la Fiscalia Europea, s'han dut a terme 14 registres en diferents províncies espanyoles –Madrid, Badajoz, León, Biscaia, Navarra, Granada, Càceres, Almeria, Teruel, Toledo i Cantàbria- en els quals s'han confiscat quatre vehicles d'alta gamma i documentació relacionada amb la recerca. Als arrestats durant l'operació se'ls considera presumptes responsables de tres delictes relacionats amb el frau en l'IVA entre 2019 i 2021, els qui podrien haver defraudat més de 17 milions d'euros. A més, se'ls ha bloquejat 84 automòbils d'alta gamma i se'ls ha intervingut més de 240.000 euros.

La destinació d'aquests vehicles una vegada arribats a Espanya era, d'una banda, la seva venda a concessionaris de compravenda conniventes en tot el territori nacional i, per un altre i el més important, dotar a altres organitzacions criminals vinculades al tráfico de drogues d'esportius de luxe, bé per disposar dels mateixos a través d'un sistema tipus “renting” en el qual els vehicles figura a nom d'una societat amb un testaferro al capdavant, bé per ser utilitzats per al transport de substància estupefaent.

Així mateix, l'estudi dels comptes bancaris de les més de 200 societats ha permès traçar el moviment de més de 661.395.272,50 d'euros en el període analitzat. L'origen dels capitals era Espanya, canalitzant-se cap als comptes de les 24 societats de l'organització a Portugal i, des d'aquestes, als comptes alemanys de les empreses subministradores dels vehicles.