Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Cop a la principal via d'entrada de cocaïna a Espanya per l'organització criminal Balkan Cartell

S'han intervingut més d'1.700 quilograms de cocaïna en el Port de València que transportaven ocults en contenidors marítims procedents d'Equador

S'ha detingut a un dels membres del Balkan Cartell, amb formació militar i alts coneixements operatius, que s'hauria desplaçat a Espanya per dur a terme la transacció

L'operació s'ha dut a terme en quatre fases que han permès determinar els diferents modus operandi que el Cartell dels Balcans utilitzava per ocultar i traslladar la droga

26/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desmantellat la principal via d'entrada de cocaïna de l'organització criminal Balkan Cartell a Espanya. Després de set inspeccions en el Port de València s'han intervingut més d'1.700 quilograms de cocaïna ocults en contenidors marítims procedents d'Equador. S'ha detingut a un dels membres del Balkan Cartell, amb formació militar i alts coneixements operatius, que hauria vingut des d'Albània per supervisar la transacció. L'operació s'ha compost de diferents fases, les quals han permès determinar els diferents modus operandi que el Cartell dels Balcans utilitzava per ocultar la droga.

La recerca es va iniciar quan els agents van tenir coneixement que l'entramat delincuencial podria estar important setmanalment contenidors marítims amb fruites procedents d'Equador, que portarien ocults importants quantitats de droga.


Gran capacitat tècnica del Balkan Cartell

Els agents van detectar que l'organització criminal emprava diferents modus operandi per introduir la droga a Espanya, ja que ocultaven la droga de diverses formes, fent ús de buits en la refrigeració dels contenidors, dissenyant falsos sòls sobre els mateixos o bigues amb oquedades en el seu interior per allotjar la substancia estupefaent.

Operació dividida en quatre fases

En una primera fase de l'operació, que va comptar amb la col·laboració de la Guàrdia Civil, els investigadors van aconseguir detectar les empreses que podrien estar sent usades pel cartell balcànic, i es va comprovar com havien començat a utilitzar els contenidors marítims que obstaculitzen a Espanya de forma regular, important diverses desenes de contenidors des d'una empresa exportadora de fruites d'Equador, amb destinació València. El juny passat aquest entramat delictiu va tractar d'introduir una important quantitat de cocaïna que venia oculta en els compartiments de refrigeració, intervenint-se un total de 45 quilos de cocaïna i arrestant al moment a l'integrant de l'organització criminal. A més, van ser intervinguts tres telèfons mòbils i divers material per a l'extracció de la droga dels contenidors.

Nous modus operandi més sofisticats

En la segona fase de l'operació, seguint amb les perquisicions, es van realitzar diverses inspeccions en contenidors que havien arribat al Port de València, trobant-se novament amb dos contenidors que amagaven 44 i 46 quilos de cocaïna cadascun. A més es va localitzar un tercer contenidor amb una sofisticada estructura, que amagava en el seu fals sòl 200 quilos de cocaïna.

Posteriorment, en la tercera fase es va detectar com l'organització criminal tractava d'introduir la droga en les bigues del sòl d'un contenidor, on es va intervenir un total de 550 quilos de substància estupefaent. Finalment, al juliol, coincidint amb la quarta fase de l'operació, es va esbrinar l'arribada de dos nous contenidors que ocultaven en el sòl de l'estructura, intervenint-se entre els dos 831 quilos de cocaïna.