Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra

Desarticulada una “llança xilena” itinerant que realitzava campanyes de robatoris en habitatges mitjançant escalo

S'ha detingut a vuit persones a les províncies de Barcelona i Girona, set d'ells a la presó preventiva, i s'han practicat cinc entrades i registres en els quals s'han confiscat efectes sostrets durant les seves accions

Establerts a Catalunya, es desplaçaven per tot el país per realitzar robatoris amb força en habitatges mitjançant escalo o “palancazo” i se'ls atribueix un total de 26 fets delictius

Es desplaçaven des del seu país d'origen per realitzar campanyes delictives i posteriorment tornar al seu país amb un major estatus criminal

09/06/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra han desarticulat una “llança xilena” itinerant que realitzava campanyes d'assalts en habitatges habitats. S'ha detingut a vuit persones a les províncies de Barcelona i Girona i s'han practicat cinc entrades i registres en els quals s'han confiscat efectes sostrets durant les seves accions.

Es desplaçaven des del seu país d'origen per realitzar campanyes delictives i posteriorment tornar al seu país amb un major estatus criminal. Establerts a Catalunya i es desplaçaven per la resta del país per realitzar robatoris amb força en habitatges mediantes escalo o “palancazo”.

Amb un ampli historial delictiu a Xile, configuraven el que a Europa es denomina “llança xilena”, una cèl·lula itinerant desplaçada fora del país per escometre una campanya delictiva i retornar al seu país havent adquirit un major estatus en el seu entorn criminal

La recerca es va iniciar quan es va detectar l'activitat d'una banda dedicada als robatoris en habitatges, establerta a Catalunya, que operava tant allí com en la resta d'Espanya. En un primer moment es va poder determinar que el grup, integrat per ciutadans xilens, era presumptament responsable de diversos robatoris amb força en habitatges de la ciutat de Santander.

Els agents van detectar que el modus operandi que empraven per accedir a l'interior dels domicilis era l'escalo i el forzamiento de portes o finestres del domicili i que realitzaven els assalts en franges horàries de migdia, desplaçant-se per tota la geografia nacional tant per planificar com per cometre els il·lícits. Per als seus desplaçaments i així dificultar possibles recerques policials se servien de vehicles del lloguer.

Cooperació policial internacional

Després d'iniciar la recerca de manera conjunta amb Mossos´d Esquadra, i per aconseguir la correcta i plena identificació dels autors, es va sol·licitar la cooperació a les autoritats policials de Xile, en concret a la Policia de Recerques. Gràcies a la informació rebuda d'aquest cos policial es va aconseguir la identificació de diversos integrants de la banda, els qui comptaven amb un ampli historial delictiu al seu país. Els membres de l'estructura criminal configuraven el que a Europa es coneix com a “llança xilena”, una cèl·lula itinerant de caràcter estable, que es desplaça fora del país amb la finalitat de realitzar una campanya delictiva en diversos països de l'estranger i tornar a Xile amb un major estatus en l'entorn criminal nacional.

Les gestions dels agents van permetre identificar i localitzar als autors en la comissió de diversos fets delictius. A més, es va poder verificar l'existència d'una estructura, jerarquia i repartiment de tasques entre els diferents membres de la banda, així com que donaven sortida als efectes robats a través de diferents canals d'encobriment.

Arrest in fraganti

A continuació, es va establir un dispositiu de vigilància i seguiment conjunt de Policia Nacional i de Mossos d'Esquadra, per monitorar l'activitat dels criminals. Durant la recerca es va produir la detenció in fraganti de tres dels integrants de la banda mentre assaltaven dos domicilis de la localitat barcelonina de Manresa., sent arrestats després d'una persecució quan tractaven de fugir dels agents.

Finalment, es van realitzar cinc entrades i registres als domicilis que el grup itinerant tenia en aquest moment a Espanya, concretament en les localitats de Blanes, l'Hospitalet de Llobregat i Barcelona, on es van trobar objectes susceptibles d'haver estat sostrets -75 rellotges d'alta gamma, joies d'or i amb pedres precioses, bosses i perfums de luxe, diners en efectiu i altres efectes-.

L'operació, realitzada de manera conjunta per agents de la Policia Nacional de la UDEV Central, de les prefectures superiors de Policia de Cantàbria i Catalunya juntament amb Mossos d'Escaira, ha finalitzat amb vuit detinguts a les províncies de Barcelona i Girona i sobre set d'ells s'ha acordat el seu ingrés a la presó provisional, trobant-se un dels integrants complint condemna per fets de la mateixa naturalesa.